Sase despre „fake news”

Luni seara, Google a organizat o masa rotunda la care, printre altele, s-a atins si problema stirilor false care au „invadat” facebook-ul (in special) si Google. Ce am spus/am vrut sa spun:

1. Este imposibil ca niste editori sa rezolve problema stirilor false, in special pe facebook.

2. Trebuie sa existe un sistem de raportare, iar facebook sa bifeze/marcheze stirile care sunt false.

3. Orice interventie trebuie facuta cu grija pentru a nu fi acuzati de cenzura.

4. Nu doresc si e de preferat sa se evite o interventie a statului in aceasta problema! Ar fi un precedent extrem de periculos pentru libertatea presei.

5. E de apreciat ca Google a anuntat „taierea” accesului la veniturile prin AdSense/ADX a siteurilor care propaga stiri false.

6. Pentru ca s-a vorbit de nevoia de educatie, pe facebook traim intr-o bula, suntem inconjurati de oameni pe care-i cunoastem si avem incredere in ei, cand unul din ei share-uieste o stire falsa nu punem la indoiala si o luam de buna. Probabil milioane de americani au dat share unor stiri false. Nu tine de educatie. Azi am gasit pe twitter o sinteza mai buna a ceea ce am vrut sa spun, facuta de Kevin:

unnamed

Bonus: Facebook Said to Create Censorship Tool to Get Back Into China link. Daca pot avea un astfel de instrument in China inseamna ca-l pot folosi si pentru stirile false. Fiind o stire New York Times si aparuta in contextul cu stirile false, pare o palma peste obrazul lui Zuck.

Lasa un comentariu