3 declaratii si o constatare

Marius Pahomi, interaction business development manager – Mediaedge:CIA: „Trageti tare in trimestru doi, dupa aceea va fi mai rau

Dragos Stanca – GM F5 – Realitatea Catavencu: „la 1 iunie 2010 vor mai exista pe piata romaneasca maxim 3 ziare (declarate generaliste, quality), editate de companii media

Catalin Tolontan – Redactor sef GSP: „Poate in acest moment internetul sa ia locul acestei stiri? Nu. Pentru ca, deocamdata, oricite dezbateri, replici si informatii ar curge pe net sau la tv, publicul considera ca e real, ca s-a intimplat abia atunci cind vede stirea tiparita pe prima pagina a unui ziar.

scadere de 66% la nivel de publicitate pentru ziarele romanesti comparativ cu perioada similara a anului trecut.

Pareri?

10 Comentarii
 1. Nu sunt de acord cu Tolo. Ma asteptam sa zica de online cu confirmare pe tv, nu online si tv cu print.

  Oricum a zis-o, nu se aplica!

 2. parvan spune:

  Marius zice bine dar nu da si directia de „tras” :)
  Dragos accepta un fenomen si-l dramatizeaza putin pentru blog :).
  Tolo se bazeaza pe perceptia actuala ca brandurile „de presa” sunt mai credibile decat cele „online” si „tv”, e de discutat daca asa e acum si asa va fi in viitor
  66% … depinde de variatia de cost luata in calcul …. dar cifrele-s pe acolo.

 3. Si care o sa fie cele trei ziare generaliste care vor ramane ?

  Ziarul Gandul o sa fie numai pe online pana atunci ?

  Eu cred ca mai este loc pentru o scadere !

  Companiile care isi fac publicitate , o sa constate la sfarsitul trimestrului doi , ca au cam risipit banii de pomana , pentru ca de abia din mai-iunie o sa fie resimtite efectele crizei in Romania .

 4. gigi spune:

  „Pareri?”
  Sa punem naibii mana la treaba sa cream economii functionale bine planificate si stat de drept puternic. Dar asta e cu bataie lunga :)))

 5. Am citit interviul cu Marius si am reflectat serios la ce a spus, pentru ca este intr-o postura care ii permita sa panorameze bine mediul economic – in speta cel on-line. Totusi, ma gandesc ca, pe langa criza, exista si un ciclu economic verificat: e firesc ca T3 sa aduca o scadere dramatica, doar asta se intampla vara cand lumea pleaca in vacanta – probabil ca acum mai mult in RO sa mai stranga cureaua, dar oricum vor exista concediile. Insa in T4, cu gandul la Craciun si dupa seceta traita in T3, nu o sa fie o perioada de crestere? – atat in bugetele pentru advertising, cat si crestere de consum.

 6. radu spune:

  Eu nu inteleg de ce „profesionistii online” bat apa in piua ca trebuie sa moara neaparat unii pentru ca a aparut internetul. :) A murit print-ul cand a aparaut radioul? Nu! Au murit radioul si print-ul cand a aparut televiziunea? Nu! A murit telefonia fixa cand a aparut cea mobila? Nu! Au murit telefonia mobila si cea fixa pentru ca au aparut VoIP-ul? Nu! A murit posta pentru ca a aprut e-mail-ul? Nu!

  Singurul lucru care s-a intamplat a fost o reorentare si o target-are mai precisa a publicului tinta: divertismentul la TV, muzica la radio, analizele si stirile in print, telefonia fixa la birou (si acasa), telefonia mobila oriunde ( :) ), VoIP pentru conversatiile cu prietenii/partenerii din afara etc etc.

  Parerea mea e ca cei care tot trambiteaza moartea print-ului fie incearca sa-si laude propriul copil (aka internetul) fie au o viziune destul de ingusta si ar fi cazul sa mai citeasca niste carti scrise de americani pentru ca acolo se da ora exacta in lume, nicidecum pe la conferintele mioritice. :)

 7. cristiangrosu spune:

  asociere corecta a celor trei informatii: ecuatie cu trei termeni si cu o gramada de necunoscute :)
  lipseste termenul esential: care e disponibilitatea proprietarilor de media de-a acoperi pierderile. ca la noi, unde s-a dus mia o sa mearga si suta :)
  Fara inchideri spectaculoase: ADV, AVZ, JN, Rl – raman pe print. E optiunea lui Vantu daca pastreaza CTD pe print – ziarul ala nu are chiar toate sansele pierdute. Raman Ziua (cu tiraj mai mare decat Cotidianul!) si Gardianul. Unde-i gaura din cer?
  Exlusiv-online-ul nu e acum o optiune decat tot pentru cei care-si asuma pierderi: pana la algoritmul celor de la Hotnews, mai are toata lumea cale lunga de strabatut. Chiar: voi de ce nu va faceti un „hotnews”? :)

 8. […] pentru ca raspunsurile sunt prea lungi pentru a se concretiza in comentarii si pareri de raspuns la articolul postat, am sa incerc sa sintetizez: 1 – fals! 2- fals! 3 – fals. Iar la constatare … 66% era […]

 9. George spune:

  Dragos Stanca abereaza in ultimul hal. As face un pariu cu el, dar probabil e un mare prevezator, un Hancu al mass-mediei

 10. George spune:

  Dumnezeule, am citit comentariile articolului de pe blogul lui D.S. si am realizat ca unii oameni consuma oxigen degeaba. Cum sa spui ca „lucrurile ar sta mai bine daca online-ul nu s-ar face din copy/paste a materialelor de print”, iar apoi maestrul de la Catavencu sa spuna ca e un comentariu pertinent?

Lasa un comentariu