Mircea Geoană vorbeste de o Romanie „care conduce, nu este condusa”

Mircea Geoana a furat startul campaniei prezidentiale, saptamana aceasta, cu un discurs de candidat, la conferinta ASE-ului despre „Viitorul Europei”. Discursul fostului presedinte de o noapte al Romaniei, actual secretar general adjunct NATO, contine cateva remarci care merita evidentiate. Si o sa incep cu ultima. Geoana spune, la finalul discursului, ca Romania trebuie sa inceteze sa mai fie condusa si sa inceapa sa conduca.

Mulți vor spune că nu are rost să mai încercam, ca nu mai avem cu cine și cu ce și că mai bine ne vedem de viață. Si când mă domină resemnarea îmi amintesc de veșnic actualul istoric Neagu Djuvara și de viziunea lui asupra civilizațiilor. Spunea undeva că “popoarele lipsite o vreme de vitalitate istorică, au puterea de a renaște cu o forță uimitoare”. Poate ca a venit clipa sa renaștem. Și cum ar spune strămoșii noștri latini: “Non Ducor, Duco” – Nu mă las condus, Conduc!

Este pentru prima oara, pentru mine, cand aud o astfel de sugestie/recomandare/indemn de la un politician de top roman, care nu are atarnata de el eticheta „nationalist”. Mesajul e cu atat mai important cu cat vine de la un roman ce sta nas in nas cu decidentii de top din armata Statelor Unite. Transmite SUA, prin vocea lui Geoana, ca Romania trebuie sa fie mai curajoasa, si sa se alature Poloniei in a contesta duopolul Franta – Germania care conduce azi UE? Vom vedea.

Trecand peste exagerarile din discurs:

Unde e locul României în acest viitor? În Centrul acestuia. Trebuie să fim kilometrul zero al schimbărilor, borna de la care se măsoară fiecare pas.

si peste remarcile usor rasiste:

Ne bucurăm că imigranții din Orientul Mijlociu sau Africa nu aleg sa rămână in Romania, însă cauzele acestei alegeri trebuie sa ne dea de gândit față de orice viitoare politică legată de demografie și atragere sau păstrare de forță de muncă.

Geoana vorbeste despre intarirea rolului statului:

Statul minimal este astăzi o amintire – mai ales dacă avem onestitatea să recunoaștem de câtă nevoie de intervenție guvernamentală, asumare de riscuri și atenuare de șocuri avem în prezent și, probabil, și în viitor.

si este primul politician de top care vorbeste, sau pe care eu il aud, cu toata gura despre scaderea puterii economice a Germaniei si felul in care acest lucru se va reflecta in viitorul Europei:

Germania, cea mai importantă economie a Europei și principalul partener economic, industrial și comercial al României și al regiunii, nu parcurge doar o “Zeitenwende” – trecerea la o nouă eră. În fapt, este o trezire strategică, economică și digitală, anticipând o schimbare din mers a modelului său economic. Vastul ecosistem industrial german, european și internațional va continua să fie prezent în Europa Centrală și de Est, dar într-o formulă profund modificată, generând transformări masive pe orizontala actualului model industrial central și est-european.

punctand, folosind ca exemplu SUA, faptul ca politicul si economicul vor fi mult mai legate in viitorul apropiat, precum si rolul serviciilor de informatii:

Așa cum subliniază și noua Strategie de Securitate Națională a SUA, între politica externă și cea internă exista o legătură biunivocă: Pentru a reuși în exterior, trebuie investit în “inovare și forță industrială și în clădirea rezilienței acasă”. Iar, în atingerea acestor obiective, este necesară “folosirea tuturor elementelor de putere națională – diplomație, politică industrială și economică, cooperare internațională, servicii de informații și apărare națională”. Iar o politica industrială și de inovare modernă reprezintă o parte integrantă a unei strategii de securitate naționale.

Vorbind despre Romania de azi si Romania viitorului, Geoana puncteaza ceea ce el numeste „Paradoxul romanesc”:

Din punct de vedere al ciclului economic, Romania parcurge cea mai bună perioadă din întreaga noastră istorie. Avem azi un PIB mai mare de patru ori decât în 1989. Și, totuși, asistăm la un cataclism demografic, cu o populație la nivelul anilor ’60. Pe o suprafață cat a Marii Britanii, vom ajunge să fim țara cu cea mai mică densitate a populației din Europa.

si propune 5 obiective strategice pentru tara noastra:

 

1. Obiectivul Strategic #1: Să ne punem pe deplin în valoare relevanța și locația strategică.
Istoria ne oferă o noua șansă. Este deja recunoscut faptul că elitele romanești au știut să profite de marile momente de inflexiune. Istoria modernă a României este ilustrativă în acest sens.

2. Obiectivul strategic #2: Regândirea si transformarea rolului și capacitații Statului de a-și exercita funcțiunile esențiale.
Transformarea rolului și capacitații Statului și a sistemului politic de a administra eficient o economie și o societate modernă reprezintă cea mai mare provocare pentru România.

3. Obiectivul strategic #3: Un nou model economic și un contract social împrospătat, având inovarea ca principal motor al dezvoltării. La nivel istoric, prea puține națiuni au reușit să facă saltul de la economie în dezvoltare la cel de economie dezvoltata. Este un truism deja că succesul – sau falimentul – unei națiuni depinde de calitatea instituțiilor sale politice și economice, de domnia legii, dar și de existența unei arhitecturi a oportunităților în societate.

4. Obiectivul Strategic #4: Repopularea României. Bătălia centrală a secolului 21 este competiția pentru talent. Și aici suntem cei mai vulnerabili. Ca ciclu economic lung, Romania parcurge cea mai buna perioadă din întreaga noastră istorie. Si, totuși, asistăm la un cataclism demografic, cu o populație la nivelul anilor ’60. Nu suntem singurii care ne confruntam cu aceasta problema. Însă nici o alta tara nu se confrunta cu un risc existențial ca Romania.

5. Obiectivul Strategic #5: Reclădirea reputației României în ochii propriilor cetățeni și ai lumii. Nimic nu mă doare mai tare decât modul în care ne percepem și cum suntem tratați ca români. Deși pare un factor intangibil, proasta reputație și lipsa de încredere în propria țară au un impact direct în tot ceea ce facem: ce salarii avem acasă și în străinătate, cum suntem tratați în țări străine, câți bani reușim să atragem pentru afacerea noastră sau pentru un start-up romanesc, câți romani și românce aleg să părăsească țara, cați turiști ne vizitează. Daca ar exista o statistică, m-aș încumeta să spun că proasta reputație costă Romania mai mult decât toată risipa și ineficiența la un loc.

Intreg discursul il gasiti aici, cititi-l cand aveti timp.

Pe exemplu dat de SUA, din noua Strategie de Securitate Națională a SUA, un singur exemplu, proaspat, de ieri. Secretarul Energiei din administatia Biden vorbeste despre crearea si sustinerea a 100.000+ locuri de munca pentru americani dupa ce Polonia a ales o companie americana pentru constructia primei centrale nucleare. Americanii au concurat cu o firma franceza si una din Coreea de Sud:

3 Comentarii
  1. Bogdan spune:

    In mare, discursul lui e cum ne-am obisnuit de la politicieni: politicianist. Nimic concret, doar „hai sa impingem masina asta impotmolita” dar eu sunt la costum si la cravata, doar va propun sa fiu ghidul vostru.

    Pe de alta parte, sistemele politice din aproape toate tarile au devenit niste mastodonti care cu greu mai pot fi transformate. Iar daca exista cu adevarat vointa unuia sau mai multor persoane de la putere, va trebui sa lupte chiar cu „supusii” lor, adica functionarimea, pentru a schimba lucruri. Si asta in timp ce-si iau scuipati pe twitter de la populatia dezlantuita pentru orice chestie care-i deranjeaza in momentul ala pe ei: stalpisorii montat gresit, copacii netaiati, teava de gaz nevopsita, dunga alba de pe sosele etc.

    Sistemul (in România sau aiurea) a crescut, s-a ingrasat, si-a acordat privilegii si posturi cu nemiluita. Ala trebuie reformat si ala e cel mai greu de reformat. Functionarii si politicienii de rang inalt (in pozitiile de decizie, parlament etc) nu mai sunt niste soldati ascultatori ai sefilor (de partide), sunt doar o „breasla” care si-a acordat, de-a lungul ultimilor zeci de ani, atâtea privilegii si atâta putere in unele decizii, incât ei vor fi principalul opozant la orice reforma (buna sau proasta) va vrea sa faca Geoana sau altcineva.
    Si asta in timp ce cetatenii, aia care contribuie cu munca lor la bunastarea (financiara) a sistemului, vor fi din ce in ce mai gârboviti de „va ajutam noi cu plafonari, cu preturi fixe obligatorii, cu politici de protectie sociala, dar sa stiti ca nu prea putem pentru ca suntem ingenuncheati de capitalism. si de gurile de functionari pe care le hranim generos tot din buzunarul vostru.”

    Va fi o perioada interesanta – pentru unii nasoala, desi ne asteptam la altceva dupa pandemie -, in care asistatii sociali (adica aproape toata populatia) vor fi cei care vor trebui sa muste mâna celor care-i hranesc. De data asta cu adevarat, nu doar cu mitinguri ocazionale la palate…

    Geoana sau nu, sistemul, viitorul, nu va mai functiona pe baza de „eu sunt seful, eu decid, voi va supuneti”, indiferent daca sistemul arunca cu bani, ajutoare si asistenta peste captele noastre.

  2. vali spune:

    dacă Geoană candidează mâine, ia mai puține voturi decât Firea.

    • orlando.nicoara spune:

      Probabil ca vor aparea in curand sondaje cu cota lui.

Lasa un comentariu