Cat valoreaza azi eMag-ul?

Nu stim :)

Dar putem specula avand ca si termen de comparatiei tranzactii cu proprietati similare. Iar ultima anuntata vine din Dubai unde Souq.com e pe cale sa fie achizitionat de Amazon pentru 650 milioane USD.

Lansat ca site de licitatii in 2005, Souq.com a pivotat in timp de la licitatii la marketplace cu pret fix, ca sa se opreasca la modelul de ecommerce catalog. Opereaza in Orientul Mijlociu, are hq-ul in Dubai si birouri deschise in Egipt, Arabia Saudita si Kuwait. Dezvoltarea tehnica e in Iordania.

Au +2500 de angajati, iar printre expati gasim manageri cu pedigree de P&G, eBay sau Yahoo!.

Vand peste 1 milion de produse grupate in 31 de categorii.

Cei mai importanti investitori sunt Tiger Global (ex eJobs, inca investitori in BestJobs si Neogen) si, surprize, surprize, Naspers, adica cei care detin ~75% din eMag. Ultima investitie, de $275 milioane, a fost in februarie anul trecut si a atras, pe langa Tiger si Naspers, IFC (divizia de investitii a Bancii Mondiale) si Standard Chartered Private Equity. Post evaluarea a fost la 1 miliard USD. Ceea ce inseamna ca la 650 milioane e destul de mult sub ceea ce era acum fix un an. O „depreciere” prea mare intr-un interval atat de scurt.

Nu exista date publice despre vanzari, compania nu le comunica, dar am gasit urmatoarele:

– In 2014 vanzari de $136 milioane.
– In 2015 vanzari de $270 milioane.
– Daca trendul s-a mentinut inseamna ca 2016 a generat vanzari de +$500 milioane.
– Nu exista date despre P&L dar as specula ca sunt inca pe pierdere tinand cont ca au investit masiv inclusiv in logistica, in tarile unde opereaza nefiind FanCurieri locali :)

Piata de ecommerce din Orientul Mijlociu este evaluata la $20 miliarde USD pentru 2016, iar prognozele pentru 2014-2019 arata o triplare. Destul de dinamica. Sunt multe tari in regiune unde penetrarea internetului a ajuns la 90% insa, ca si downside, nu prea sunt folosite cardurile la platile online. Se estimeaza peste 30 milioane de clienti potentiali.

Intorcandu-ne la eMag, ce stim:

– Opereaza pe 4 piete: Romania, Bulgaria, Ungaria si Polonia. In Ro si Bg sunt lideri, in Ungaria se descurca bine, in Polonia, de departe cea mai mare piata din regiune, cu 15 milioane de clienti, sufera.
– Piata de ecommerce din aceste 4 tari as zice ca este undeva la +15 miliarde USD/an cu Polonia lider detasat
– Dinamica este buna, .ro-ul ar trebui sa creasca cu 20-30% in urmatorii ani, Bulgaria la fel, probabil ca Polonia va avea un ritm de crestere mai lent
– Sunt +30 milioane de „shopperi” potentiali in cele 4 piete
– Din motive de investitii masive e pe pierdere
– Din estimarile lui Iulian Stanciu, posibil ca in 2017 vanzarile eMag pe cele 4 piete vor ajunge la 1 miliard euro.

Ca si concluzie, daca ne raportam la tranzactia Souq.com si incercam o comparatie, eMag valoareaza astazi undeva in jur de $400-500 milioane. Daca va reusi sa se impuna in Polonia probabil va ajunge la $1 miliard in urmatorii 2 ani. Va reamintesc ca vanzarea catre Naspers s-a facut acum 5 ani la o evaluare de $115 milioane.

Pareri?

7 Comentarii
 1. Radu spune:

  Exista FanCurieri locali, un exemplu este Aramex dar mai sunt și alții. Modelul este de livrare exclusiv prin curier sau ridicare de la birourile curierului. Deci, la nivel de P&L stau bine la cheltuieli logistice.

 2. Orlando spune:

  Thx pentru comentariu, uite ce am gasit eu:

  Another huge challenge is the lack of a dependable logistics infrastructure or mail service, or in some locations, the lack of any address system. Souq.com has tackled this challenge by developing its own local delivery system, investing in logistics companies, and coordinating with local couriers.

 3. Dan Dragomir spune:

  Tocmai am citit asta și mi-am adus aminte de articolul tău:
  https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-03-26/emaar-malls-said-to-bid-for-dubai-s-souq-com-to-challenge-amazon
  Deja au urcat la 800 de milioane $…

 4. Orlando spune:

  Da, am citit dar Amazon are clauza de exclusivitate pt x luni, cred ca e o incercare de a mai creste pretul.

 5. dana iancu spune:

  buna, te rog frumos nu mai folosi „ca si” pe post de „ca” simplu. Este gresit si nu, nu e o dovada ca limba vorbita isi impune „normele” si „ca si” a intrat deja in limba oficial, odata ce e folsoit de vreo 10 ani. Multumesc

 6. Orlando spune:

  Asa voi face, multumesc :)

 7. dana i spune:

  merci si eu :) E o kestie marunta, dar pierdeam sirul cind citeam si trebuia sa scap de elementul disturbator :)

Lasa un comentariu