Vom avea Netflix in .ro din ianuarie?

Later update: Well, avem, Netflix e disponibil de astazi, 6 ianuarie, in Romania, mea culpa, Alex a avut surse foarte bune.

Cel mai probabil nu. Asta daca vreti sa nu cititi si argumentele :)
Stirea zilei de ieri vine de la Wall-Street.ro care anunta ca din ianuarie vom avea Netflix in .ro. Intre timp stirea a fost editata si completata cu informatii suplimentare.

Desi mi-as dori sa se intample, nu cred ca vom avea din ianuarie posibilitatea de a ne abona la Netflix in Romania. Din mai multe motive:

Later update: Conform unor surse, Netflix are de 16 luni un om angajat in .ro, iar de ceva vreme a semnat contract, pentru traduceri/subtritari, cu o firma locala. Nici una din parti nu stie cand ar putea avea loc lansarea, nu exista nici un plan setat.

1. Netflix nu e inca in Polonia, cea mai mare piata din regiune. Zvonuri despre intrarea in Polonia au tot fost pe parcursul acestui an dar nimic concret pana acum.

2. Cele mai apropiate tari unde Netflix opereaza sunt Austria, Finlanda si Italia. Nu e in Cehia, nu e in Ungaria, nu e in Polonia.

3. Netflix nu e inca in Coreea de Sud. Regina broadbandului, a jocurilor pe pc/console etc, etc

4. Orice intrare intr-un teritoriu nou e anuntata cam cu 3 luni inainte, Netflix e o companie cotata pe bursa, trebuie sa-si informeze investitorii.

5. Nu au contactat nici o agentie de pr/publicitate pentru lansare, daca s-ar fi intamplat asta, mai mult ca sigur se contractau si spatii publicitare, se cam afla.

6. O intrare in .ro ar presupune si content din .ro, nu e mandatory dar ar fi nice :) again, nimic pe subiect pana acum

7. La 8 euro pe luna, va fi greu sa „sparga” pirateria din .ro. Costi Mocanu, tatal si mama lui Voyo.ro, spune ca si la 3 euro vor avea probleme. Eu la 3 euro sunt optimist :)

8. Tot Costi spune ca ar trebui sa intre in pachetele de cablu, ca sa intre big, sa aiba acces imediat la cateva milioane de abonati. Ceea ce ar implica discutii cu RCS RDS, Telekom sau UPC. Nu impartasesc parerea lui, cred ca ar putea intra si doar online, bazandu-se pe plata cu cardul facuta de user. Oricum, azi nu prea exista discutii cu „carrierii”, am fi aflat.

9. Exista o initiativa a Uniunii Europene de a „liberaliza” accesul pentru userii care platesc anumite servicii media. Asta inseamna ca un italian care are abonament Netflix va putea sa acceseze serviciul inclusiv in Romania sau Bulgaria. Daca se aproba atunci inclusiv Netflix va trebuie sa permita acest lucru. Dar asta nu inseamna ca vom avea Netflix in .ro :)

Cam asta e. Desi intr-o discutie de acum doi ani cu Costi am zis ca in 2015-2016 Netflix va fi in .ro, as zice ca sunt 50-50 sanse sa se intample asta pana la finele anului viitor. Sa intra din ianuarie? Sub 1%.

17 Comentarii
 1. vali spune:

  eu am încredere in goag? :D

 2. Radu spune:

  Moved to Barcelona. E netflix aici
  Never watched tv :v

 3. Foarte sub?ire articolul Wall-Street, cu dou? surse care n-au dat niciun am?nunt, nimic care s? fac? credibil? ?tirea.

 4. Mircea spune:

  Legat de 9 „Asta inseamna ca un italian care are abonament Netflix va putea sa acceseze serviciul inclusiv in Romania sau Bulgaria. ”
  Pai asta inseamna ca Netflix va trebui sa cumpere drepturile de difuzare a materialului pe teritoriul Romaniei si a Bulgariei. Daca ar exista o legislatie care sa ii oblige sa cumpere drepturile pentru intreg teritoriul UE… ar da faliment. Dar UE ar putea sa ii oblige pe cei care detin drepturile sa ofere o astfel de varianta pentru Netflix in cazul in care are clienti calatoresc in alta tara unde Netflix nu a achizitionat drepturile pentru X serial/film.

 5. Netflix ar fi de cateva luni in closed beta in regiune si exista si cativa oameni din Romania care „se bucura de privilegiu”.
  Orlando, legat de punctul 4, in principiu nu sunt obligati sa anunte public si cu luni inainte o miscare de genul asta – au anuntat strategia generala, pentru publicul larg..

 6. orlando spune:

  Alex,

  Vezi si update-ul pus de mine, conform surselor mele Netflix are angajat un om in .ro de 16 luni.
  Asa e, nu sunt obligati dar o fac de fiecare data, ii ajuta sa tina pretul sus.

 7. Daniel spune:

  Logic de bun simt scris, dincolo de ‘prostiile’ de pe WS ro.

  Ca sa dau si eu 2 eurocenti …

  #1 mda, nu e in Polonia si sansele sa intre in curand sunt mici. Printr-un prieten al unui prieten al cuiva care a fost angajat de Netflix pentru intrarea in Polonia, au probleme mari cu licentele pentru contentul planuit. Sunt multe grupuri legate de detinatorii de licente in Polonia si se pare ca vor sa profite cat mai mult iar negocierile sunt dure.

  #3 nici acolo nu vad o intrare curand. Competitia e acerba pe streaming de toate felurile si cu tot brandul Netflix ar fi doar o picatura intr-un ocean. Plus ca traducerile costa de rup.

  #7 voyo e un rahatel. Sunt deja destui romani care au abonament de netflix (chiar si eu). Facut pe VPN in UK, dar platit cu card romanesc si accesat printr-un serviciu DNS (3 dolari pe luna). Cine chiar a vrut are, vor fi doritori si la 8 euro (eu inca platesc pretul vechi de 7 pana vara viitoare) dar e adevarat ca probabil nu suficient sa merite.

  #9 sincer sper sa nu fie cazul. Ideea e ca acum cu abonamentul de UK am acces la contentul Netflix din tara pe care mi-o setez prin serviciul DNS. Daca intru pe NL, am content de NL … etc. Daca UE renunta doar la restrictiile geo inseamna ca de oriunde voi avea acces doar la contentul de UK conform contului meu (cu DNS sau fara). Scap de 3 dolari pe luna dar daca nu se unifica si contentul, degeaba. Ar fi fain sa unifice si contentul.

 8. […] ¹ Netflix, closed beta in regiune ² Vom avea Netflix in .ro din ianuarie? […]

 9. Alex spune:

  Zvonul este real si mutatrea este parte din strategia globala a Netflix.
  Ca va fi ianuarie sau martie sau iunie – este un detaliu, insa cu siguranta va fi in 2016.

  Sa vedem … Zise orbu’
  Restul – e cancan. ;)

 10. Stefan spune:

  Am dat stirea din Decembrie cu data fixa, next time cititi ce se scrie si pe bloguri:
  https://www.stefanblog.com/2015/12/netflix-romania.html

 11. Vadim spune:

  Pana la urma au intrat.

 12. bad spune:

  iar a nimerit-o zoso.
  analistu-i analist si in pijamale frate.

 13. Silviu spune:

  Tocmai i-au dat drumul: 8, 10 si 12 euro.
  So.. a fost pana la urma din Ianuarie.

 14. Luc spune:

  Au intrat dar aplicatia nu e disponibila in appstore…

 15. Orlando spune:

  Dap, am pus update, mea culpa, Alex si, vad acum, Stefan din decembrie, au avut dreptate.

 16. […] Wall-Street/Alex au avut dreptate, eu m-am inselat, Netflix s-a lansat in .ro alaturi de alte 130 de tari, inclusiv […]

Lasa un comentariu