iWatch/2015

5/ Another market where the reality will not live up to the hype is wearables. The Apple Watch will not be the homerun product that iPod, iPhone, and iPad have been. Not everyone will want to wear a computer on their wrist. Eventually, this market will be realized as the personal mesh/personal cloud, but the focus on wearables will be a bit of a headfake and take up a lot of time, energy, and money in 2015 with not a lot of results.

Probabil cea mai controversata predictie a lui Fred pentru 2015, multi i-au sarit in cap, „cum sa nu fie iWatch-ul un succes, esti nebun”. Well, nici eu nu cred ca ceasul Apple „va rupe” dar astept sa fiu contrazis cu argumente.

Cateva intrebari pentru raspunsurile voastre:

– Cat de mare poate fi piata pentru un astfel de ceas? Definim piata = toti posesorii de ceasuri? Definim piata = toti posesorii de smarphoneuri? Definim piata = toti posesorii de iPhone/iPad?
– Toti posesorii de iPhone il vor cumpara?
– Cum definim daca va fi sau nu un succes? Cate unitati trebuie vandute?

Lista cu toate previziunile lui Fred aici.

17 Comentarii
  1. traian spune:

    La multi ani si toate cele bune in 2015. Doua articole interesante despre iWatch:
    http://ben-evans.com/benedictevans/2014/9/15/ways-to-think-about-watches
    http://stratechery.com/2014/now-apple-watch/

  2. Orlando spune:

    La multi ani!

    Multumesc, Ben a mai scris ieri unul cu tendinte pentru mobil in care face referire si la iWatch.

  3. George spune:

    Singurele argumente care te-ar pute aconvinge pot fi doar ciferele. Nu, in 2015 iWatch nu „va rupe”, dar eu spun ca prin 2017 – 2018 va erupe impreuna cu toate acess pointurile conectabile in cloud. Hai sa trecem odata de eruptia cloudului ca tot vb de el de ceva vreme si inca nimeni nu intelege ce e cu el. Anul asta e abia anul cloudului. De 2 ani ma cert neinacetat cu companii mijlocii care continua una si buna, nu-mi pun datele pe serverele altora. Anul 2015 le va scoate prostile astea din cap: https://www.youtube.com/watch?v=XZmGGAbHqa0 Nu au cum sa-si creeze ei un sistem mai safe decat in cloud, ca de productivitate nici nu mai vorbim.

    2015 va fi anul cloudului datorita docker si kubernetes (google). Daca pana in 2017 intelegem si ce e cu BigData, atunci cam toate accespointurile din cloud vor avea sens si pentru userul de rand. Parerea mea.

  4. traian spune:

    Revin cu cuvintele altora :) pentru ca sunt mai expliciti decat mine si cred ca au dreptate:
    http://thereformedbroker.com/2015/01/02/qotd-lefsetz-on-the-apple-watch/

  5. Dragos spune:

    O sa fie cumparat ceasul de zeci de milioane de oameni, asta e clar, e o bijuterie (e poate cea mai tare lucrare de design de la Apple, de la iPod incoace), doar ca wow-ul o sa se consume repede. Asta pentru ca e un device IN PLUS.

    Exista deja o masa de oameni care incet incet isi limiteaza si activitatea pe smartphone-uri dat fiind faptul ca se simt agasati de cantitatea de informatii si notificari pe care trebuie sa le digere zilnic. Asta si pentru ca exista doar 5% substanta in tot valul de informatii pe care il primim zilnic.

    Si apoi ceasul asta o sa aiba nevoi mult mai mari fata de ce o sa ofere. O sa trebuiasca incarcat zilnic, purtat la mana, update-uri, aplicatii etc pentru ce? Pentru niste notificari de care oamenii oricum sunt satui?

    Abia astept sa vad momentul cand n-o sa poti sa vezi cat e ceasul ca n-ai baterie, sa vezi atunci :))

    Dar cred ca Apple, la cat de diabolici sunt, stiu asta si pur si simplu o sa-l imbunatateasca pe seama consumatorilor (hard si soft – Siri) pana cand o sa inlocuiasca smartphone-ul complet (adica touch-ul o sa fie inlocuit de voice commands) si o sa aiba baterie de cel putin 2-3 zile. Si atunci v-a face sens un smartwatch.

    Asa cum fac si cu imac-urile care anul viitor maxim o sa fie cu touch. iWatch-ul in momentul de fata e doar un pas intermediar.

  6. George spune:

    Nu inlocuieste ceasul nimic, asa cum nici laptopul nu a inlocuit desktopul, cum nici tableta laptopul s.a.m.d.

  7. Dragos spune:

    Da George asa e, si in 2050 o sa avem tot desktop-uri si laptop-uri. Nu o sa dispara astea niciodata :)))

  8. orlando spune:

    Dragos,

    „Zeci de milioane” = ? 10-20 sau mai mult?

  9. Dragos spune:

    Cel putin 30milioane in 2015!

    A se nota: Eu n-o sa-mi iau, nu-i vad rostul momentan!

  10. George spune:

    @dragos Am avut primul desktop acum 20 ani. Astazi, cel mai mult timp mi-l petrec in fata unui desktop pe care nici un laptop nu-l poate inlocui. 3 monitoare, 32gb ram, ssd raid, 4gb video ram. Si tu vi sa-mi spui ca peste 5 ani nu vor mai exista nici laptopuri ? Hai sa atingem limita data de legea lui Moore si mai vorbim. Eu prezic ca peste 5 ani eu tot la desktop voi lucra.

  11. George spune:

    Acum vad ca zici de 2050 … Cred ca mi-am gresit interlocutorul. Nu am nimic de adaugat

  12. Dragos spune:

    Singura greseala pe care o faci e sa crezi ca daca tu ai desktop toti au, multi cad in capcana asta si se vad ei etalon pentru o industrie intreaga. Hai sa te intreb ceva, cati useri au desktop cu 3 monitoare, nspe giga de ram intr-o configuratie custom? Iti zic eu, sub 3% din utilizatorii de pc. Tu da, o sa lucrezi si peste 100 de ani daca vrei tot pe pc-ul ala, dar marea masa de oameni o sa adopte alte device-uri.

    Eu acum 15 ani aveam un alcatel one touch easy si abonament dial-up, nici nu visam sa am net-ul in buzunar si cloud-ul cu toate informatiile tot la un tap distanta si uite ca am deja de vreo 5 ani asta si au disparut fara urma telefoanele alea.

    E de ajuns sa te uiti la vanzari sa vezi ca pc-urile nici macar de banci nu mai sunt cumparate si vanzarile scad dramatic. N-a zis nimeni ca maine smartwatch-ul o sa inlocuiasca smarphone-ul dar in 15 ani smartphone-ul as we know it o sa fie un alcatel one touch easy.

    Si mai amuzant e sa credeti ca Apple isi face planuri doar pe 2 – 3 ani :)

  13. Razvan spune:

    Eu estimez ~50 milioane Apple Watch in 2016. Cu o marja de ordinul iPhone (~50%). Dar categoria va lua avant exponential cand Apple Watch se va decupla de iPhone si se va conecta direct la 4G, probabil prin 2017-2018. In 2020 vad penetrare 25-50% in tarile civilizate pentru Apple Watch si alternativele lui, probabil bazate pe un blueprint/OS Google.

  14. Orlando spune:

    Razvan, 50 milioane in 2016 sau 2015?

  15. Salut Orlando. Astazi am decis sa te adaug in feed dupa ce am ajuns pe blogul tau de 5-10 ori in 2014. Sa fie intr-un ceas bun! :)

    Strict legat de post, ma incadrez cred in categoria celor care ar fi trebuit sa il cumpere. Dar asa cum de cativa ani nu mai tind sa cumpar ultimul mac, tableta, telefon, cred ca voi sari de tot peste categoria asta. Nu reusesc sa consum un produs si apare altul nou pe piata, cu imbunatatiri evidente, dar nu suficiente pentru upgrade.

    Sunt si raman de parere ca Apple fac lucruri foarte bune si le folosesc cu mare placere zilnic. Dar cumva simt ca atingem un moment diferit – cel in care unele produse se adreseaza unui market, altele decat cele mentionate de tine, ci bazate pe varsta clientilor. De exemplu gasesc valoare mai mare intr-un eventual iTV, decat intr-un ceas (de care trebuie sa am grija sa il incarc / dau jos de la mana zilnic).

    Port telefonul cu mine rar ca sa fiu mai mult atent la oamenii din jur. Un ceas ar fi 2 pasi inapoi.

  16. orlando spune:

    Multumesc Andrei :)

    Ne incadram amandoi si in categoria celor care ar trebui sa-l cumpere si in cea care nu-l va cumpara :) Intrebarea e cati din cei ca noi vor cumpara/nu vor cumpara. Cam toata lumea vorbeste de 20 mil exemplare vandute anul asta, mie mi se pare mult, as zice maxim 15.

  17. […] O-ho! De urm?rit dac? va dep??i predic?iile de la începutul anului. […]

Lasa un comentariu