O constatare si o intrebare

Ambele sunt legate de suma – dupa unele surse peste 500 milioane USD, dupa altele peste 700 milioane USD – platita de Al Jazeera pe Current Tv, businessul de TV cu o audienta mai mica decat a B1TV (exemplu aleator) al lui Al Gore:

1. „Cablistii” stau pe un business puternic, validat inca o data de aceasta tranzactie, Al Jazeera a cumparat de fapt acces in retelele de cablu americane.

2. Analizand aceasta achizitie comparativ cu tranzactia Google – YouTube, nu vi se pare ca cei 1.65 miliarde USD platiti de Google sunt „peanuts”? Care ar fi astazi valoarea YouTube?

15 Comentarii
  1. dragos spune:

    pai youtube face in 2012 incasari de 5 miliarde, deci intrebarea ta e oarecum retorica :-)

  2. orlando spune:

    Adica mai mult decat facebook :)

  3. orlando spune:

    Focusul era pe a doua intrebare, care ar fi valoarea YouTube astazi :)

  4. dragos spune:

    Asa, de vacanta, sa ne dam cu parerea, cred ca YT valoreaza mult mai mult decat vedem noi. Pentru ca in ultimii ani Google a bagat destul de mult in infrastructura, optimizari si sinergii, valori care sunt intangibile in balance sheet si mult mai greu de evaluat din afara. Plus, iar foarte dificil de evaluat, bani in tehnologie DRM.

    Si desi initial m-a surprins ca la 800 de milioane de useri mai au nevoie de prostia de G+ ca sa concureze cu facebook iata chiar ca facebook chiar zilele astea a anuntat ca se baga puternic in video :D

    Nu iti inchipui cat de mult astept sa isi rupa dintii facebook :-)

  5. Orlando spune:

    In 2-3 ani YouTube ar trebui sa ajunga la 50-60% din cat va genera search-ul plus AdSense, iar in 5 ani sa le depaseasca

    Amandoi asteptam sa-si rupa dintii :)

  6. bogdan spune:

    sa-nteleg ca n-ati cumparat actiuni la fb? :))

  7. George spune:

    Pe mine ma enerveaza lipsa de viziune a vimeo. Au reusit sa acapareze sectorul independent de creatie, au o platforma facuta bine, dar nu pune la dispozitie o platforma de advertising din care userii sa castige mai bine decat pe youtube.

    Ok, sa o tina in continuare cu conturi platite, dar sa ofere userilor o platforma profesionala de advertising customizat. De exemplu sa creeze un api care sa dea voie sa integreze shopp direct in video, cand faci click pe un produs din video sa-ti si para pretul si add to cart direct. „Imi plac baschetii lu asta, de unde cumpar si eu ?” Direct din video.

  8. Calin F. spune:

    posibil ca suma platita de Al Jazeera include o componenta de lobby/aprobari/etc – ‘pretul de intrare’ pe care trebuie sa-l plateasca business-urile arabe/chinezesti/rusesti in domenii senzibile precum media.

    rezolva Al Gore cu traducerile din araba la registrul comertului :)

  9. Orlando spune:

    Calin,

    De acord, suma include componenta respectiva dar chiar si asa vorbim de foarte multi bani. Si de un profit de cateva sute de milioane pt Al Gore si partenerii lui.

  10. Orlando spune:

    George, cred ca pentru Vimeo e ok actuala pozitionare, e greu sa concurezi cu Google/YouTube, indiferent ca vorbim de advertising/audienta/tehnic/etc

  11. Vadim spune:

    As zice ca youtube face un 15 x EBITDA, suma care sa includa si notorietatea brandului, un factor de multiplicare care sare de un 6-10 aplicabil unui site mediu.

  12. dragos spune:

    asta e misto la bloguri: oricine are o parere. :-) See you on the other side. If that :-)

  13. orlando spune:

    Vadim, cu modelul asta abia ar depasi suma platita de Google acum 6 ani :)

  14. Life Tester spune:

    Google a investit puternic in u2be, nu mai e ce a fost ;-)

  15. DSQ spune:

    Youtube-ul e priceless. Mai vine vimeo din urma, dar nu se compara. 1.6 mld e maruntis.

Lasa un comentariu