Google ISP

Google Inc. has held talks with satellite-TV provider Dish Network Corp. DISH in recent weeks to partner on a new wireless service that would rival the networks of wireless carriers such as AT&T and Verizon, according to people familiar with the discussions.

The discussions are the latest move by Google to expand its ownership of the infrastructure that brings the Web to personal computers and mobile devices, including the pipes that connect people’s homes to the Internet.

Din WSJ

Acum o luna, la ZF Digital, cineva din audienta l-a intrebat pe Dan Bulucea, CEO Google Romania, daca Google nu ar trebui sa le plateasca operatorilor telecom ceva venituri pentru ca servicii ca YouTube sau Maps au crescut si pentru ca operatorii au investit in infrastructura. Eu l-am intrebat pe Dan in ce masura recenta miscare de a oferi in Kansas internet la viteze de 1 Gbps (btw, e operational de zilele trecute) nu este un test pentru a vedea cum e cu businessul de ISP. Dan a raspuns politicos pr-istic ambelor intrebari. Nici nu o putea face altfel.

Miscarea facuta de Google e normala, dezvoltarea pe verticala pentru a controla accesul la internet, insa pe cat de normala e pentru Google, pe atat de anormala e pentru industria telecom si cred ca pot simti deja incordarea executivilor din aceasta industrie cand vor citi in aceasta dimineata articolul din WSJ. Chiar si fara o concretizare a discutiilor cu Dish, intentia Google de a intra in acest business ar trebui sa le dea fiori, mai ales dupa ce au lansat in Kansas.

6 Comentarii
 1. Gabi spune:

  Imi amintesc ca in urma cu vreo 2 ani a fost o plangere de la operatori la CE in care cereau bani de la Google, iar raspunsul Comisiei a fost sa-si vada de treaba :)

 2. Daniel spune:

  Pe principiul sa manance si gura noastra ceva! Ce treaba au ISP cu veniturile Google?
  ISP fac investitii, castiga bani si fac upsell de pachete de date clientilor lor tocmai pentru ca acestia au nevoi din ce in ce mai mari de banda (datorita proprietatilor Google printre altele …)

 3. adrian spune:

  Si ce e rau in asta? Utilizatorul va avea cel mai mult de castigat. Ceilalti ISP ca sa supravietuieasca vor trebui sa se dezvolte sa investeasca in noi tehnologii.

 4. orlando spune:

  adrian, cine a zis ca e ceva rau?

 5. Iulian spune:

  Cred ca discutiile astea cu Google ISP sunt de peste 5-6 ani mereu date ca inevitabile in viitorul foarte scurt. Doar cu Kansas nu se face primavara.

  Carrierii sufera profund ca nu scot nici un bag de pe traficul facut pe siteurile de video sharing ce le mananca mult de tot din resurse.

  Acum aproximativ 3 ani se faceau niste declaratii belicoase de catre Deutsche Telekom sau France Telecom in care se lasa de inteles ca ar fi dispusi sa taxeze diferentiat traifcul spre anumite siteuri. Acum ca PCRF-ul e cam implementat si a trecut de faza de pubertate astept sa vad cine se incumeta.

  Momentan au preferat sa creasca tarifele oferind acelasi trafic dar ascuzandu-se dupa „cresterea vitezei”.

 6. […] Google are “exces de marketing”, miscarea pare logica, mai ales dupa investitiile in sateliti, baloane, drone sau fibra, destul de […]

Lasa un comentariu