Google fail

si 3 motive pentru care au ratat estimarile Wall-Street cu rezultatele pe Q3:

1. Motorola a pierdut 527 milioane USD in Q3 . Cumparata pentru patente si pentru a impinge Android-ul, divizia de mobile de la Motorola s-ar putea sa fie o piatra de moara pentru Google, cel putin in urmatoarele trimestre, tinand cont ca si-a marit pierderea fata de perioada similara a anului trecut, pierderea operationala, nu minusul cauzat de restructurari.

2. Costul per click a scazut cu 15% fata de perioada similara a anului trecut. Si probabil va mai scadea in perioada urmatoare.

3. Google plateste mai mult siteurilor din retea, cam cu 500 milioane USD mai mult fata de perioada similara a anului trecut. Ceea ce afecteaza profitul in mod direct.

9 Comentarii
 1. RedA spune:

  1. -si totusi Andoidul nu putea ajunge unde este fara patentele de la Moto -prin urmare cred ca si-au asumat pierderea -pe sistemul cu o mana dai cu alta iei :)

 2. George spune:

  @RedA. Ok, Androidul ajunge mare si tare, dar cu ce ii ajuta daca nu este monetizat sanatos ?
  Google Play se misca greu cu extinderea, plus ca userii google sunt invatati cu gratuitatile, Youtubeul si Mapsul mobil nu prea le aduce venituri sanatoase. Eu zic ca baietii se misca greu si haotic pe partea mobila. Asa cum a spus si Orlando, s-ar putea ca Microsoft sa le muste din felie, dar asta depinde doar de Microsoft. Chiar sunt curios sa testez Windows 8 desi sunt un user osx de la tiger incoace.

  Singurii care au castigat serios de pe urma androidului sunt Samsung. Motorola era sansa lor sa monetizeze androidul bazat pe kernel sub licenta gnu.

 3. Alin spune:

  sc?derea costului mediu la CPC poate e ?i o strategie. cel pu?in în SUA costurile au ajuns s? fie mult mai mari versus ce primesc firmele mici: http://nyti.ms/ONCjaK

 4. orlando spune:

  RedA, scaderea de ieri pe bursa inseamna in jur de 20 miliarde USD, Motorola a costat 12 miliarde USD. Partea proasta e ca s-ar putea ca rezultatele Motorola sa-i traga in jos si in urmatoarele Q-uri. Plus ce zice George, inca nu fac bani din Android, ok, ocupa piata dar Wall Streetul poate intelege asta un trimestru, doua, cince, opt, la un moment dat insa vor incepe sa ridice intrebari.

 5. Radu spune:

  Cum nu fac bani din Android? :) Nici din search nu fac bani daca ne referim doar la faptul ca produsul e gratuit pentru utilizatori si pentru cei indexati.

  Mobile-ul nu face bani inca. Insa asta e o problema generala. Google sta bine aici long-term: cel mai mare inventory pentru display in-app si oferirea unor functionalitati (maps, cautare) care sunt utile nu fun (precum facebook).

  In cazul GDN, au crescut TAC dar si ponderea in revenues a crescut (nu in detrimentul revenue-ului adus de site-urile detinute de Google – cautare, YT etc- care a crescut si el). Asta ar putea sa insemne ca mai multe site-uri mari au intrat in GDN pe deal-uri mai avantajoase de revenue share (ceea ce e normal).

  Parerea mea e ca scaderea e cauzata de prostie si lacomie. Prostia publicarii inopinate si lacomia investitorilor care nu prea se uita la long-term ci cauta bubble-uri. Spre deosebire de FB, care ar putea sa iasa pur si simplu „din moda”, precum Second Life sau hi5, Google ofera niste lucruri utilie utilizatorilor fara de care acestia nu s-ar descurca.

 6. Orlando spune:

  Radu,

  Scaderea e cauzata de rezultate. Vezi ca investitorii, short sau long term, sunt cei care au dus actiunile peste $700.

 7. George spune:

  Toate produsele google, „imprumutate” din alta parte sunt o gresala. Google Plus e o gresala, Android e o gresala prost inginerita dar gratuita si valorificata doar de Samsung. Android nici macar nu e proprietary, deci practic nu este OSul lor, nu pot impune absolut nimic, daca eu astazi vreau sa ma apuc sa-l reingineresc si sa-l numesc Samsung OS, nu ma poate opri nimeni atat timp cat respect licenta GNU. Google putea sa lege Android strict de hardwareul produs de ei prin Motorola, daca chiar voiau sa concureze cu Apple sau Microsoft. Au tinut neaparat sa demonstreze ca nu se pricep la chestii low level.

  Ei se pricep la infrastructuri mari legate de retelistica si o fac foarte bine: search, youtube, maps, gmail, webtools. Daca nu aveau ambitia de a concura cu Apple si Microsoft, nu pierdeau timpul cu prostii, nu cred ca au fost constransi de ceva serios in ceea ce priveste platforma. La fel si cu Plus, nu se pricep la socializare si chestii fun, au crezut ca Facebook le fura clientii din Ad, in relitate publicitate pe Facebook pur simplu nu functioneaza cu toata demografia lor. Anul asta Youtube singur, aduce de 3 ori mai multi bani decat facebook (estimari de 3,6 miliarde Youtube vs 1 miliard Facebook ).

  @Radu – ce bani sa faca din Android ? Poate din appurile Maps, Youtube etc. Dar asta puteau face si in iOS sau Windows 8.

 8. George spune:

  De observat ca totul pe IT si online se duce in jos zilele astea, mai putin jocurile de noroc (poker etc.). In vreme de criza jocurile de noroc sunt o investitie f buna.

 9. Buculesei spune:

  deci CPC au scazut foarte mult in zona Romaniei .. mie cel putin nu-mi iese mai nimic din CPC ..:(

Lasa un comentariu