Apple vs Romania

Apple a anuntat venituri de 46.33 miliarde USD pentru primul trimestru fiscal (asa a fost pentru ei trimestrul incheiat in decembrie) din 2012.

Comparativ, PIB-ul Romaniei in 2010 a fost de 161.62 miliarde USD, probabil anul trecut am avut o crestere de 1.5% asta inseamna in jur de 164 miliarde USD pe 2011.

Daca mentin ritmul (le va fi greu) cei de la Apple au sanse mari ca in 2012 sa produca la acelasi nivel cu tara noastra. Cam asta e Apple. Sau cam asta e Romania.

Mai multe date in WSJ, Apple by numbers

11 Comentarii
 1. REAlista spune:

  Romania e…. „va rugam sa ne scuzati, nu producem cat furati”

 2. Secara spune:

  apple ~ 60,000 angajati full-time (60% lucreaza in magazine)
  venituri ~ $40 miliarde / trimestru ~ $160 mld / an
  venitul mediu pe cap de angajat > $2.5 milioane

  Cat e PIB-ul RO pe cap de locuitor? Cat e PIB-ul / cap locuitor celei mai avansate/dezvoltate/bogate tari? Oricum ai privi-o, nici o tara din lume nu ar putea avea eficienta celor de la Apple.

  Insa asta e si motivul pentru care avem nevoie de antreprenori si de companii private care sa descopere si sa experimenteze noi modalitati de a livra doar ceea ce conteaza pentru oameni, organizatii care sa se reinventeze mereu sau in caz contrar, sa moara… lucruri care in cazul unui stat sunt cu mai dificil de realizat.

 3. cristi spune:

  Poate ar trebui ca si Romania sa se mute cu productia in China, sa angajeze copii pe care sa-i plateasca cu 10$ pe luna…

 4. George spune:

  @secara Ar fi superb daca la postul de presdinte s ar aplica cu CV in care scrii foarte clar, ce ai relizat pana acum. Poate aplica oricine de pe glob. Faci publice CV urile si noi actionarii votam cine merita chemat la interview. Abia la interview incepi sa te vinzi, si nu in campanii lungi, fiecare are la dispozitie 2 3 ore de discutii publice. Si mi se pare de bun simt ca votul tau sa conteze in functie de cat ai contribuit in acea companie (tara).

 5. andrei spune:

  de ce mai avem tari?

 6. Stefan Beldie spune:

  @ secara: cred ca in Romania sunt cativa traderi de energie care-i umilesc pe cei de la Apple apropo de venitul mediu pe cap de angajat :)

 7. Secara spune:

  @George
  Ai dreptate – cred ca o hiba a vremurilor pe care le traim e ca nu ai access, ca „actionar” (votant), decat la un numar foarte limitat de candidati, recte la clasa politica locala. Si sa fim realisti: cate popoare ar accepta/propune de buna voie un conducator care sa nu fie din „sanul poporului sau”? Dar stai asa, ca odata, ca niciodata, l-am avut pe Ion Bratianu, care – asemenea tie – s-a gandit si a reusit sa sustina aducerea unui „manager” mai capabil (inclusiv prin networking-ul sau) decat Alexandru Ioan Cuza ;)

  @andrei
  Abe Lincoln a zis-o pe la 1854: „The legitimate object of government is to do for a community of people whatever they need to have done, but cannot do at all, or cannot so well do, for themselves, in their separate and individual capacities. In all that the people can individually do as well for themselves, government ought not to interfere.” … articol readus in prim plan de Obama acu’ cateva zile.

  @ Stefan Beldie
  True :) Insa problema nu cred ca e legata de valoarea venitului mediu pe cap de angajat, ci de modul cum e generat venitu’ – in rest, cinste lor daca ar putea mentine aceiasi eficienta in conditiile in care piata de energie chiar ar functiona. Caz clar in care statul nu-si face treaba pana la capat. Lipsa consecintelor + bascalia perpetua sunt probleme ce ne erodeaza increderea in stat, dar care ar putea fi corectate imediat prin oferirea unor exemple usturatoare

 8. orlando spune:

  Secara,

  comparatia a facut-o WSJ-ul, cu alte tari, eu doar am adaptat-o la .ro, normal ca nu poti compara productivitatea unei tari cu a unei multinationale, nu era vorba de eficienta ci de volume.

 9. orlando spune:

  cristi,

  vezi raspunsul pentru Secara, e vorba de volum, nu profit, profitul se face avand fabrici cu forta de munca ieftina in China, cifra de afaceri/volumul/veniturile = vanzari, nu cheltuieli.

 10. cristi spune:

  scuze, citisem „profit” (sau asa a vrut sa vada creierul meu). :-)

 11. Carmen spune:

  @Cristi Foxconn ii plateste pe angajatii sai cu aprox. 300 $/luna. sunt printre cei mai bine platiti chinezi din zona aceea ; insa da, au si angajati minori, destul de multi.

Lasa un comentariu