Concluzia zilei

sunt doua:

– suntem in business-ul corect (e clar ca noul presedinte a castigat alegerile datorita internetului)

– internetul a batut tv-ul pentru prima oara

31 Comentarii
 1. Yoda spune:

  Eh, nu ?tim dac? marinarul a cî?tigat datorint? netului, e posibil s? fi cî?tigat deoarece se hahaie cu talent

 2. Dan spune:

  Asta doar daca acordam organizatorilor prezumtia de nevinovatie. :)

 3. Adi spune:

  E adevarat ca a avut o campanie online mai puternica si poate mai bine gandita ;) Ar fi fost buna totusi o intrebare suplimentara la exit poll – privind Tv-ul vs Internet ca formator de opinie :)

 4. orlando spune:

  da Dan, normal

  Adi, ma refeream la diferenta mica, e clar ca Basescu a castigat datorita internetului, tinerilor si a celor din diaspora

 5. Lucian spune:

  Subscriu, ca si la referendum oamenii de campaniei ai lui Basescu au reusit sa comunice cu electoratul tanar fara obstacole.
  Internetul face diferenta, lucru care trebuie sa ne bucure :)

 6. parvan spune:

  Dar cele doua concluzii nu o exclud pe a treia:

  Internetul a fost spatiul injuratorilor, anonimilor, hahaielilor, trucajelor, tupeului, fortarilor de reguli …. facand din alegerile politice subiect de entertainment.

 7. Social comments and analytics for this post…

  This post was mentioned on Twitter by enedelcu: Orlando Nicoara crede ca alegerile au fost castigate datorita Internetului – http://bit.ly/8hS3RG

 8. orlando spune:

  Cristi,

  dintotdeauna, acum doar mai violent pentru ca miza a fost mult mai mare.

 9. badday spune:

  in principiu ai dreptate, dar ma asteptam si la ceva dovezi…

 10. Era clar ca din moment ce televiziunile mainstream nu erau de partea lui Traian Basescu singura optiune ramanea internetul si de aici strategia bne pusa la punct.

  In timp ce la TV discutiile si poll-urile erau clar in favoarea lui Mircea Geoana, online lucrurile stateau altfel. Am stat sa facem analiza live pe uTweet timp de cateva ore si mesajele in majoritate covarsitoare erau pro-Basescu.

  Tot pe utweet am vazut in repetate randuri mesaje de mobilizare a tinerilor cu drept de vot, lucru care in mod cert s-a regasit si la sectiile de votare, la ora 17 cand am votat eu fiind o coada de tineri la sectia de votare la care eram arondat.

  Nu mi-am imaginat insa ca online-ul poata sa bata TV-ul intr-o campanie electorala, insa lucrul asta ma bucura nespus.

  Vorba ta Orlando, suntem in domeniul bun :-)

 11. badday spune:

  Lorand, cred ca e corect ce spui. Dar, ma gândesc, oare noi, cei din internet, nu cumva suntem doar un target?!?!? Doar o categorie sociala? Anti PSD, sau pro B?sescu…

 12. Bogdan spune:

  Ar mai fi si pungile viu colorate. Nu cred ca cei de la tara au stat prea mult pe net (tweeter, youtube, trilu, s.a). Oricum imi doresc sa avem parte de o minune si sa iesim cu totii din anul 2010 cu bine. Sunt frustrat in schimb de schimbarea sistemului nostru de valori. Pretuim superficialul, marlanismul si nu putem extrage dintr-o ecuatie simpla ceea ce e bun printr-o simpla anulare a punctelor slabe din ambele tabere (coruptie, clientela politica, greseli, etc.) si astfel sa facem un pas inainte. Sper sa ma insel desi sunt slabe sanse ca Basescu sa vina cu o echipa capabila formata din specialisti si nu din persoane mai mult sau mai putin pro/anti democratie/comunism.
  Cat despre web, e un domeniu foarte bun aflat in ascensiune :)

 13. Vlad spune:

  Fiind diferenta atat de mica e clar ca totul a contat. Oricum cred ca cel mai bine a prins la generatia tanara mesajul lui Basescu. A fost foarte inteligenta asocierea lui Geoana cu comunismul. Am o multime de prieteni care in turul 1 l-au votat pe Antonescu si acum s-au dus la vot doar ca sa nu iasa comunistii.

  Nu putem decat sa felicitam stafful de campanie PDL – au fost mult peste cel al PSD

 14. andreic spune:

  sa ne bucuram sau sa ne intristam??? asta arata din nou ca internetul e un mijloc de manipulare ca oricare altul…

 15. Angel Petrescu spune:

  va vad eu la anu… cand o sa ne ia dracu pe toti :D

 16. badday spune:

  si daca e Geoana cine dracu ne mai ia?!?!?

 17. Angel Petrescu spune:

  @badday… ai sa razi… multi… cel putin in exterior… de unde vine banu gros pe bune, nu de sub fusta lu blonda

 18. badday spune:

  eu rad doar cand ma bucur, si crede-ma ca nu ma bucur atunci cand exteriorul finanteaza o clica cum e cea pe care o reprezinta Geoana. din punctul meu de vedere acest ban gros are alte interese decat cele pe care mi le doresc eu, ca simplu cetatean… pana la urma acel drac care vrea sa ne ia, ne ia oricum… cu sau fara Geoana, numai care are alt nume…

 19. beshescu a „cashtigat” datorita manariilor.
  daca ar fi fost mai prezenti la sectiile de votare membrii celorlalte partide cred ca ura fata de beshescu la vot ar fi fost mai vizibila.

  Va urez criza placuta in continuare.

  P.S. pentru 2010 de vor construi 12 km de autobahn, enjoy la cei ramasi sa stinga becul !

 20. Sorin Tudor spune:

  @Orlando,

  La nivel dorinta, e foarte frumos ce spui. Dar daca le prezinti drept concluzii, esti prea grabit. Sa speram ca in viitorul apropiat va fi cum spui. ;)

 21. orlando spune:

  Sorin,

  e o constatare, nu o concluzie, tinand cont de diferenta mica intre cei doi candidati e clar ca online-ul a contribuit decisiv + tot online-ul a „batut” cele doua televiziuni de stiri (nu are rost sa intru in detalii)

 22. Sorin Tudor spune:

  @ Orlando,

  Nu neg ca e industria corecta. Si ca online-ul va fi important.

  Spun doar – folosind exact aceleasi argumente ca si tine – ca, data fiind diferenta mica, babutele cu basma mov care au citit Evz au facut diferenta. Sau romanii din Canada imbracati in pulore cu dungi (si care au privit ProTV International ;) ).

  Am la fel de multe – sau la fel de putine – date ca si tine pt a sustine aceste constatari.

 23. orlando spune:

  Sorin,

  babutele cu basma mov care au citit EVZ si orice alt grup de acest gen sunt prea putine/putini (in comparatie cu userii de internet) pentru a face diferenta :)

 24. Adi spune:

  daca noul presedinte a castigat alegerile datorita internetului, inseamna ca PDL a avut campanie online mai buna decat PSD + PNL?

 25. internet = mediu unic care le subsumeaza pe cele mai vechi !!!

  nu a existat campanie online mai buna, ci doar o adaptarea a ei la specificul mediului -> nu s-au facut greseli ;)

  conceptul de manipulare prin internet e oarecum gresit intrebuintat pentru simplu motiv ca alternativa de informare e la un click away ;)
  [ oricand un banner cu drept la replica poate fi „scapat” ]

  pe cele 2 televiziuni de stiri nu le-a batut internetul ci alte teelviziuni considerate cenusarese: otv, etno, taraf, b1, etc

  binomul conflictual pe internet exista doar in masura in care ceea ce s-a dorit drept comunicare unidirectionala a fost constitutiv mult mai putin credibila decat starea deschisa -> eg. : un forum care sterge mesajele contra mereu va pierde in fatza altuia viu ;)

  internetul a fost acum un instrument doar prin masura in care au inteles cei cu putere de decizie din media veche sa-l respecte ;)

  etc.

 26. orlando spune:

  all,

  pozele cu Geoana la Vantu au aparut pe internet (si doar pe internet), cred ca au avut o influenta destul de mare, nu?

 27. daca nu erau linkate dinspre tv nu aveau …

 28. orlando spune:

  daca nu apareau pe internet nu avea ce sa fie „linkat” pe tv :)

 29. corect :d
  e oricum o bucla … un puzzle

  ma gandesc la faptul ca pe net e mai usor sa lucrezi cu piese lipsa decat in zonele liniare [playlist ordonat] -> tv, radio, streaming, etc.

  non liniar story telling e posibil in acest nou scenariu … ieri nu era …

 30. […] v-am spus ca suntem in business-ul corect … “aberezi”, “ti s-a urcat la cap”, […]

 31. […] politica nu ma mai mira mesajul de sus cand “mari oameni de internet” trag concluziile astea. Nici macar acum 5 ani cand mai tot internetul, cat era atunci, sustinea rasturnarea lui Nastase, […]

Lasa un comentariu