„Colliers a vandut doar 7 apartamente”

In ultimul trimestru din 2008 cei de la Colliers au vandut doar 7 apartamente noi! Coldwell Banker au vandut 70 de apartamente. Tot cei de la Colliers estimeaza la 500 de apartamente noi vanzarile din ultimele 6 luni ale lui 2008. Adica 83.33 (perioada) apartamente pe luna. Matei, voi cu 8 apartamente vandute in decembrie reprezentati 9.6% din toata piata ultimei luni! :)   

Asta apropo de ce zicea colegul Tudor despre studii de caz din online … tot materialul din care am extras info de mai sus il gasiti aici .

13 Comentarii
  1. kingquizz spune:

    Asta ilustreaza bine discrepantele majore dintre preturile exagerate ale apartamentelor si veniturile modeste ale romanilor. Cati dintre noi isi permit cumpararea unui apartament nou in Bucuresti?

  2. Fara sa critic in vreun fel MagazinuldeCase totul depinde aici de client. Mai ales in zona asta eficienta mediului online depinde extrem de mult de cat de deschis este clientul.

    Si ne intoarcem la coaching :)

    (da, vb din experienta aici)

  3. Medicultau spune:

    Depinde mult de banii de care populatia dispune. Acum chiar daca unii au bani de teama ca vor pierde in investitiile facute nu mai baga banii in nimik.

    E posibil ca in viitorul apropiat cei care tin banii la ciorap sa investeasca.
    Motivul e simplu.
    Daca creditele se delocheaza -> oamenii au bani -> daca au bani cumpara -> daca se cumpara preturile vor creste iar

  4. Catalin Dobre spune:

    Daca gandim in termeni de „daca creditele se deblocheaza -> oamenii au bani” inseamna ca nu am invatat nimic din criza asta.

  5. Fluture spune:

    Si cum se deblocheaza creditele? Ei bine, momentan, nu se deblocheaza… cu sau fara BNR. Pentru ca bancile nu au bani de dat (decat la dobanzi astronomice), pentru ca bancile-mama nu au bani de dat. Hai sa mai luam o gura de aer si sa mai revenim.

    PS. Cei care au bani la ciorap si nu au teama de investitii, vor cumpara inainte de deblocare.

  6. palconi spune:

    Piata merge prost, insa mult timp a mers bine si era normal sa apara si aceastra criza.

  7. Horea spune:

    Cateva lucruri sunt deja totusi destul de clare:

    1. Cumpara cei cu bani cash
    2. Cumpara cei cu bani cash, pentru propria folosinta/placere, nu neaparat ca investitie.
    3. Urmeaza o perioada foarte incerta, din toate punctele de vedere: economic, politic, social. In acest context, se mai tranzactioneaza doar valorile sigure (case de prestigiu sau in locatii exclusiviste), restul – time out.

    Pacatul este ca din cauza unei alegeri politice gresite, in Noiembrie 2008, Romania in loc sa devina marele castigator al crizei, va deveni marele perdant.

  8. […] Se pare ca am mai declansat o moda, prin campania “o casa pe zi” pentru MagazinuldeCase.ro, care a generat vanzari de peste 1,1 milioane de euro, vanzand 8 apartamente in mai putin de o luna de zile, in conditiile in care unul din cei mai mari actori din piata(Colliers International) a vandut 7 apartamente in tot trimestrul (completarea vine de aici) […]

  9. orlando spune:

    well Horia cred ca e cea mai buna imagine a pietei din acest moment :)
    eu cred ca cei setati sa-si cumpere o casa o vor cumpara in perioada urmatoare (casa de locuit). sa vedem in ce masura se vor debloca si creditele.

  10. Horea spune:

    Orlando, asta cu deblocarea creditelor e o sintagma fara sens. Creditele nu sunt blocate, ci sunt foarte scumpe. De ce, pentru ca nu sunt lichiditati. O parte s-au evaporat prin falimente rasunatoare si o alta parte sunt la pastrare in maini private.
    „Deblocarea” creditarii va veni natural, astfel:

    Un ipotetic proprietar, Bibi Gecali, da faliment. Bibi Gecali are multe proprietati imobiliare. Proprietatile lui sunt scoase la licitatie.
    Un ipotetic investitor, Pinu Datriciu, are bani pusi la ciorap. Pinu Datriciu cumpara pentru o coaja de paine proprietatile lui Bibi Gecali. Banii lui Pinu sunt transferati dintr-o banca Elvetiana, spre creditorii lui Bibi.
    Jumatate dintre creditorii lui Bibi au dat deja faliment iar activele lor (printre care si imobiliare) au fost cumparate pentru un sfert de coaja de paine de Pinu Datriciu, Ronald Dumsfeld sau Jteve Sobs.
    Banii lui Pinu, Ronald si Jteve intra in circulatie iar pretul imobiliarelor a scazut pana la un nivel fara precedent.
    Din acel moment, orice om cu scaun la cap si bani la ciorap, isi va permite sa-si cumpere vila in Pipera, sau Baneasa, cu 40.000 Euro avans si 50.000 Euro imprumut de la banca.

    Voila, quoi… :)

  11. orlando spune:

    da, da, stiu ca nu sunt lichiditati :)

  12. Horea spune:

    Suna-l pe Pinu Datriciu, ca are el :).

    A propos, am uitat ceva:

    Multe dintre proprietatile cumparate de romanasi cu credite in Euro, vor fi scoase la licitatie de catre banci. Astfel, va aparea un nou business: gestiune de proprietati imobiliare, cu scopul inchirierii. Dintr-o tara cu 90% proprietari, Romania se va transforma intr-o tara cu 40% chiriasi.

  13. orlando spune:

    pai Pinu a iesit deja la shopping, vezi oferta/tranzactia cu Fabian :)

    bancile pot face rost de lichiditati si de la populatie, au inceput deja, vad ca se intrec in dobanzi oferite la depozite.

    partea funny e cand bancile vor incepe sa-i ia la „bani marunti” (citeste sa reevalueze garantiile) pe proprietarii de blocuri, mini blocuri sau bloc, toate construite din imprumuturi.

Lasa un comentariu