comunicat

Grupurile si companiile media Gazeta Online, Intact Media Grup, Internet Corp, MediaPRO Interactiv, Protv SA si Realitatea-Catavencu anunta ca au decis de comun acord sa utilizeze, atat in relatia cu publicul, cat si cu clientii si agentiile de publicitate, doar datele oferite de sistemul de masurare oficiala a traficului online, SATI (Studiul de Audienta si Trafic pe Internet), efectuat de BRAT (Biroul Roman de Audit al Tirajelor).  Si Ringier Romania sustine initiativa, urmand sa ia o decizie privind implementarea efectiva a acesteia in perioada urmatoare.

Prin urmare, SATI va fi folosit ca etalon oficial de masurare a performantelor de trafic ale tuturor site-urilor editate de participantii la aceasta decizie comuna, semnatarii renuntand treptat, incepand de azi, la utilizarea altor sisteme de masurare a traficului online.

Semnatarii sunt de acord ca decizia nu tine de suspiciuni legate de masuratorile efectuate cu ajutorul altor sisteme, masuratori care au fost foarte utile pentru stadiul in care s-a aflat piata de online pana la lansarea SATI. 

Este vorba strict de o chestiune principiala si de logica de business: traficul siteurilor din Romania nu poate fi masurat oficial decat de un sistem administrat, auditat si controlat strict de o organizatie independenta.

 Piata dispune, inca de la finalul anului trecut, de SATI, un instrument independent, un etalon acceptat de intreaga industrie, si care este detinut de organizatia profesionala a celor mai importanti playeri din domeniu: Biroul Roman de Audit al Tirajelor. SATI a fost testat, imbunatatit si si-a dovedit performantele timp de 12 luni, fiind acum un sistem matur si credibil.

Pentru inlaturarea oricarei rezerve legate de transparenta publicarii rezultatelor de trafic, Departamentul Internet al BRAT a analizat si aprobat in unanimitate, in sedinta din 4 noiembrie 2008, propunerea depusa de Realitatea-Catavencu, Ringier, MediaPro si Gazeta Online ca rezultatele de trafic furnizate de SATI sa fie publicate si in ritm zilnic si saptamanal, nu doar lunar.

Intr-o declaratie data publicitatii astazi, BRAT saluta initiativa membrilor sai. 

„Este o decizie fireasca a unei piete ajunse la maturitate. Industria de publicitate nu poate utiliza pentru masurarea performantelor sale decat un sistem independent, o sursa unica si acceptata de inteaga industrie. La fel ca si in alte tari cu un mediu online dezvoltat, si in Romania, pentru tranzactionarea spatiului publicitar va fi utizat un etalon de masura furnizat de o sursa independenta, care furnizeaza date corecte, credibile, comparabile pentru toti membrii sai”,  a declarat Arina Ureche, Director General BRAT.

Ca urmare a deciziei adoptate astazi, codurile tuturor celelalte sisteme de masurare a traficului pe Internet folosite pana in prezent vor fi eliminate, treptat, din paginile tuturor produselor web ale companiilor si grupurilor media semnatare, acestea urmand sa implementeze si faca publice numai rezultatele furnizate si auditate de sistemul SATI. 

Bucuresti, 10 noiembrie 2008

Bogdan Gavrila, director new media INTACT Media Grup; Orlando Nicoara, director general MediaPRO Interactiv; Augustin Roman, director executiv Gazeta Online; Mihai Seceleanu, director general Internet Corp; Robert Berza, Internet Business Unit, Protv SA; Dragos Stanca, managing director new media Realitatea-Catavencu; Claudiu Serban, deputy general manager Ringier Romania.

47 Comentarii
 1. […] LATER UPDATE: comunicatul oficial il gasiti si pe blog-ul lui Orlando. […]

 2. […] ce vroiau multi acum un an, se ‘zvonea’ saptamana trecuta, este anuntat oficial azi (e la Orlando pe blog deci… e oficial). SATI da o puternica lovitura trafic.ro, cred ca putem deja vorbi de un sistem de […]

 3. mikel spune:

  asta inseamna ca vor fi scoase din masuratorile oricarui alt sistem de masurare? sau ca raportarea se va face doar pe baza sati?

 4. […] o buna parte din greii online-ului romanesc au anuntat ca renunta la trafic.ro ca instrument de masurare a traficului […]

 5. Daniel Buca spune:

  Bravo! Era timpul sa se intample asta.
  Chiar daca SATI va prelua monitorizarea pentru tot ce inseamna site-uri de top nu inseamna insa ca trafic.ro nu va mai avea valoare. Trafic.ro va fi un instrument foarte bun in continuare de masurare a proportiilor pe segmentul de small si medium.
  Desi in ultimul timp vad tot felul de modificari (in bine) pe trafic.ro consider ca inca mai au de munca pana sa-l aduca la nivelul dorit de piata.

  Amuzant o sa fie sa privim noua liga de lideri de pe trafic.ro :)

 6. […] Comunicatul complet: Seceleanu sau Orlando […]

 7. Alex spune:

  @mikel Cred ca se v-a renunta si la masurarea cu trafic.ro.
  Nu cred sa renunte cineva la GA sau solutiile profesioniste de masurare. Si din simplul motiv ca SATI nu poate oferi anumite informatii inca…

 8. Dragos Roua spune:

  Felicitari tuturor celor care au decis sa ia si sa implementeze decizia asta. Personal, o iau ca pe un fel de cadou de ziua mea.

  Succese :-)

 9. […] 10 Noiembrie, 2008 Într-un comunicat care reprezint? ?tirea zilei de azi, marile grupuri media anun?? renun?area la Trafic.ro ca […]

 10. orlando spune:

  la multi ani Dragos!

 11. Andu spune:

  In SUA cine masoara oficial si independent traficul site-urilor ?

 12. […] alta ordine de idei, Orlando prezinta un comunicat prin care se anunta iesirea din trafic.ro a marilor grupurilor media din […]

 13. […] Orlando public? textul complet al comunicatului. Postat in Media / Advertising, Online. […]

 14. Virgil spune:

  @Andu: Comscore si Nielsen, dar prin sondaj

 15. gigi spune:

  @Andu: normal ca nu exista asa ceva, este ca un fel de comp(l)ot :) „Semnatarii sunt de acord ca decizia nu tine de suspiciuni legate de masuratorile efectuate cu ajutorul altor sisteme” intareste faptul ca de fapt au fost nemultumiri in acest sens. Dar cel mai important aspect pare a fi cel al controlului: ori daca nu-l avem noi sa nu il aiba nimeni, ori cumva exista vreun control pe SATI.

  Anyway, e cel putin ciudata atat miscarea cat si comunicatul. Nicaieri nu am auzit de astfel de coalizari si centralizari, ca un fel de cartel (sau legionari/socialisti/revolutionari, you name it :) ) care incearca sa dea ei o directie :) Piata isi face singura regulile iar Google Analytics nu s-a impus pt ca sunt independenti sau ca l-a impus un „cartel”.

  Orice ar fi, este o miscare. Cred totusi ca nu are de-a face cu maturizarea pietei sau cu vreo actiune de control pentru ca este pur si simplu optiunea unui grup, ca sa zic asa.

  Discutia poate fi dusa mult mai departe. Cum ar fi faptul ca se observa dislocarea exact a acelui segment care a miscat cel mai mult in ultimul timp pe online si care are in spate businessul de media clasic. Ca analist pot spune ca devine benefic pentru ciorba online romaneasca iar playerii „web clean” se vor putea vedea mai bine in oglinda si vor fi motivati sa reactioneze mai credibil. Dar asta intr-un episod urmator ;)

 16. […] s-a intamplat: o serie de publisheri mari au iesit din Trafic.ro. Fireste, este o stire – nu noua, ci, dupa cum […]

 17. Ionut spune:

  Noi am deschis deja sampania la redactie.
  Daca pleaca toata lumea, vom ajunge in curand pe primul loc in trafic.ro.

 18. […] toate acestea, adic? cele mai mari de pe pia?a online, vor renun?a la trafic.ro . În comunicat s-a spus c? problema nu o reprezint? trafic.ro, ?i c? au încredere în el. Normal, altfel ar […]

 19. Dragos Roua spune:

  @orlando: multumesc :-) si tie succese!

 20. […] Sergiu aflu ca Orlando a dat un comunicat prin care “marile trusturi media” renunta la trafic.ro pentru ca […]

 21. felix spune:

  trebuia cineva sa dea o lovitura la trafic.ro

 22. dima spune:

  BRAT are nevoie de ceva sprijin tehnic pt a-si imbunatati platforma.
  Nu de putine ori am vazut pagini care intepenesc deoarece raspunsul de la BRAT nu apare la suficient de repede.

 23. […] Orlando published the full press release text […]

 24. […] comunicatului publicat de Orlando: Grupurile si companiile media Gazeta Online, Intact Media Grup, Internet Corp, […]

 25. twotimesbaby spune:

  @gigi: da. e cartelul celor 25 :)

  nu Orlando? :P

 26. […] Orlando Nicoara directorul general MediaPRO Interactiv publica pe blogul sau comunicatul comun al principalelor grupuri media din Romania care anunta oficial renuntarea la sistemul de masurare al traficului online Trafic.ro detinut de compania Netbridge. “Grupurile si companiile media Gazeta Online, Intact Media Grup, Internet Corp, MediaPRO Interactiv, Protv SA si Realitatea-Catavencu anunta ca au decis de comun acord sa utilizeze, atat in relatia cu publicul, cat si cu clientii si agentiile de publicitate, doar datele oferite de sistemul de masurare oficiala a traficului online, SATI (Studiul de Audienta si Trafic pe Internet), efectuat de BRAT (Biroul Roman de Audit al Tirajelor). Si Ringier Romania sustine initiativa, urmand sa ia o decizie privind implementarea efectiva a acesteia in perioada urmatoare.“ […]

 27. fanel spune:

  Adica cu alte cuvinte a fost buna curva ne-am facut treaba cu ea da acu las-o dreacu de zdreanta ca e nashparlie…tin sa reamintesc ca pana acum se *** toata lumea pe ea cu unicii lor in trafic.ro.

 28. […] Orlando Nicoara, directorul general MediaPRO Interactiv pe blogul s?u. Acesta este comunicatul comun al principalelor grupuri media din România. Acestea anun?? […]

 29. […] Interesant va fi incepand cu ora 11:00, mai ales ca Grupurile si companiile media Gazeta Online, Intact Media Grup, Internet Corp, MediaPRO Interactiv, Protv SA si Realitatea-Catavencu anunta ca au decis de comun acord sa utilizeze, atat in relatia cu publicul, cat si cu clientii si agentiile de publicitate, doar datele oferite de sistemul de masurare oficiala a traficului online, SATI (Studiul de Audienta si Trafic pe Internet), efectuat de BRAT (Biroul Roman de Audit al Tirajelor). Si Ringier Romania sustine initiativa, urmand sa ia o decizie privind implementarea efectiva a acesteia in perioada urmatoare. via Orlando. […]

 30. Oribilul spune:

  @fanel: eu nu zic ca nu o fost buna da mie mi-a zis ca-i virgina si acum bag penicilina. Deci…

  Pana iesim la pensie o sa mai mancam cel putin vreo zece Topuri 100, Traficuri.ro si SATI-uri. Ca sa nu ne plictisim.

 31. artistu spune:

  Fanele si curvele se mai schimba ma nene! Asa ca azi una maine alta! Hai sa nu fim melancolici… THAT’S REAL LIFE! :D

 32. Florin spune:

  Incepand de luna aceasta Desprecopii.com este si el in SATI. Din cate am inteles, primele statistici vor fi disponibile abia peste 2 luni pentru noi, moment in care vom decide daca vom mai ramane sau nu in trafic.ro.

  SATI si BRAT este un organism pe care noi l-am cerut de mult timp, inca de pe vremea cand Orlando era la NetB. La vremea aceea Orlando incerca sa ma convinga de transparenta Trafic.ro. Deh… de acolo era platit la vremea respectiva :)

  Inchei prin a spune ca Trafic.ro este probabil unul din cele mai bune lucruri care s-au intamplat Internetului Romanesc din 90 si pana acum. Cu siguranta Trafic.ro a avut o contributie majora la dezvoltarea pietii.

  Cred ca daca Trafic.ro se transforma cand trebuia in companie independenta, nu lasa acces la date de trafic altor companii din trust si s-ar fi lasat audiat in fiecare an de catre o companie serioasa ca sa demonstreze transparenta, nu ar fi lasat loc pentru SATI.

  In rest cred ca Trafic.ro va pierii incet dar singur, asa cum s-a intamplat cu Top100 in urma cu multi ani. De ce? Simplu:
  – statistici pentru site-uri ofera si Google
  – orice site, fie el chiar si mic care spera sa castige din publicitate va fi in SATI! Daca nu intra, nu vor intra in raza de interes.

  Trafic va ramane probabil un izvor de informatii pentru site-urile NetB. Lucruri precum profile de vizitator, paternuri de navigare etc.

  Prevad un 2009 tulbur dar tumultuos pentru internetul romanesc…

  Florin
  http://www.desprecopii.com

 33. palconi spune:

  stiam si noi florin ce site reprezinti nu degeaba ai la semnatura situl tau. :P

 34. palconi spune:

  cum e faza cu SATI numai la inscriere se plateste 400 de euro sau lunar?

 35. […] si-a scos site-ul din trafic.ro, iata ca a venit si momentul cu adevarat interesant. Acum 2 zile, Orlando comunica: Grupurile si companiile media Gazeta Online, Intact Media Grup, Internet Corp, MediaPRO […]

 36. […] de pres? publicat de Orlando: Grupurile si companiile media Gazeta Online, Intact Media Grup, Internet Corp, MediaPRO […]

 37. […] Site-urile trec pe SATI 13 11 2008 De la Orlando am aflat ca majoritatea grupurilor de presa vor folosi de acum inainte pentru masurarea traficului pe site-urile lor, doar datele oferite de sistemul de masurare oficiala a traficului online, SATI (Studiul de Audienta si Trafic pe Internet), efectuat de BRAT. Comunicatul il gasiti aici. […]

 38. […] comunicat de presa, via Orlando.ro (vezi comunicat aici), se anunta ca Gazeta Online, Intact Media Grup, Internet Corp, MediaPRO Interactiv, Protv SA si […]

 39. […] câteva zile, pe blogul lui Orlando Nicoar? apare un comunicat prin care este anun?at? tecerea celor mai mari siteuri de la trafic.ro la […]

 40. Solitarul spune:

  Ma bucur ca s-a luat aceasta decizie. Poate in felul acesta trafic.ro va face niste schimbari majore. Chiar daca doar pentru a-si prelungi viata. Site-uri vor exista mereu care sa se inscrie pe trafic.ro, dar acestea sint cele noi, mici, personale care nu se bazeaza prea mult pe datele oferite.

 41. De Luni spune:

  […] alta ordine de idei, Orlando prezinta un comunicat prin care se anunta iesirea din trafic.ro a marilor grupurilor media din […]

 42. […] Orlando published the full press release text […]

 43. […] Orlando published the full press release text […]

Lasa un comentariu