Mailul de la Intact

Bogdan Gavrila, new media manager la Intact, a trimis un email siteurilor care incalcau drepturile de autor ale celor din grupul media patronat de Camelia Voiculescu. Initiativa e normala pe o piata haos cum e cea din .ro, unde toata lumea ia de la toata lumea si crede ca face ceva normal. Mailul publicat de zoso are insa niste puncte sensibile care nu suna cum ar trebui sa sune. Mai exact:

6. – acces la datele de trafic ale site-urilor paginilor dumneavoastra unde ati gazduit materiale ale caror drepturi de autor apartin de Intact dumneavoastra –>nu poti cere acces la statisticile intregului site;
7. – acces la informatiile privind utilizatorii care s-au inregistrat inregistrati care au vazut pentru a vedea aceste materiale (se poate cere numarul lor, fara informatii personale, se pot cere, in general, date agregate despre acesti useri, vezi explicatia de la 8 );
8. – acces la informatiile privind utilizatorii inregistrati care au incarcat aceste materiale (sunt date care se pot cere de catre politie doar in cazul unei plangeri penale, trebuie vazuti si termenii de utilizare pe care siteul ii are + privacy-ul de care beneficiaza userii inregistrati);
9. – acces la informatiile privind castigurile din publicitatea online de pe paginile cu materialele purtatoare de drepturi de autor Intact de pe site-urile dumneavoastra. la fel ca la 6, nu poti cere acces la informatiile despre veniturile din publicitate de pe tot siteul, nu ai dreptul sa ceri asa ceva;

28 Comentarii
  1. Salut Orlando,

    Asa cum am spus, in prezent, impacarea partilor NU mai inlatura raspunderea penala, iar din punctul nostru de vedere, cererile sunt justificate.

    De asemenea, oferta noastra a fost una amiabila si am lasat usile deschise , nu pentru negocieri ci pentru gasirea de solutii. Sper sa fii de acord ca negocierile se fac inainte de preluarea continutului si nu dupa publicarea lui.

    Iti multumesc pentru sugestii si pentru expunerea problemei – sunt curios care va fi atitudinea fata de cei care difuzeaza online PRO Cinema, AcasaTV, MTV sau PROTV si sper ca se va mai face inca un pas spre normalizare.

  2. Teniescu spune:

    Poate mai au putin de invatat astia de la Intact.

  3. Lucian spune:

    Pe langa amuzantele cereri, mai amuzant mi se pare ca gsptv.ro are optiune de „embed”, iar domnul Gavrila e suparat tocmai de acest… embed :))

    Cica aia de la youtube se pregatesc deja sa trimita date despre trafic si incasari din publicitate, ca la valul al doilea nu au sperante ca mai scapa de notificare :)

  4. […] Au mai scris : Visurat, Adrian Cristea, Oradeanul, Ruben, Orlando, […]

  5. orlando spune:

    Bogdan,

    cred ca am ceva experienta cu astfel de cazuri, mailul vostru este fie unul de intimidare (in nici un caz unul amiabil) fie este o traducere proasta/adaptare proprie a unui document similar folosit in alte tari mai dezvoltate.

    In plus, din cate am vazut eu, siteurile ar fi trebuit impartite in doua categorii, cei care au preluat imagini de pe terte surse (youtube, dailymotion etc) si cei care au „piratat”/preluat fara sa aibe acordul vostru semnalul video. Nu cred ca poti baga in aceeasi oala cele doua categorii de siteuri, iar mesajul ar fi trebuit diferentiat. Nu ma intelege gresit, nu ma bag in treburile voastre interne, e un punct de vedere personal datorat in special „reactiilor” declansate de mailul vostru.

    Cei de la ProTv probabil ca se vor ocupa de siteurile care le incalca drepturile de autor, asa cum am spus e un pas spre o stare de normalizare, diferente e data de felul in care comunici sau doresti sa rezolvi aceste probleme.

  6. Orlando,

    analiza ta are la baza accesul la un mail cu caracter confidential publicat pe bloguri si nu la restul informatiilor relevante.

    Fiecare dintre cele 30 de site-uri este analizat/evaluat si te asigur ca lucrurile sunt ok (sa n-ai motive de ingrijorare :) ).

    Daca vrei sa faci impartire pe categorii, iti mai sugerez eu una (tot din experienta): cei care isi fac propriile site-uri de video sharing si ai caror angajati urca fara mila continut.

    Asa cum am mai spus, aceste chestiuni vor fi tratate discret, ca intre colegii de breasla. Do no evil ;)

  7. Vadim spune:

    Am din ce in mai pregnant impresia ca oamenii din trustul lui Voiculescu nu au habar in general de ce inseamna Internetul si mai ales ca, atunci cand fura ei e totul ok, insa cand ii fura altii isi pun probleme de etica (vezi dilema gen ‘oul si gaina’ daca e legal sa preiei imagini embeded de pe youtube…).

    Cei care preiau embeded yotube o pot face oricum linistiti, iar cei care au probleme legale pe teme de new media le dau cu placere un cabinet bun de avocatura care se ocupa de astea. Sansele celor care acuza penal de preluarea embeded sunt egale cu zero, iar cei acuzati oficial de astfel de lucruri pot cere cu succes daune.

    Sa nu se inteleaga gresit, onlinesport nu preia nici youtube si nici alte imagini, deci nu e implicat in toata aceasta poveste romaneasca, ceea ce am scris e doar o simpla parere din afara problemei.

  8. zoso spune:

    bogdan, un mail de amenintare la adresa unor siteuri nu e un mail cu caracter personal. nu e intre tine si gusti, nu e intre tine si prietena ta. e intre tine si unii care te fura. e o diferenta relativ subtila.

  9. Costin spune:

    Bogdan voua anul trecut nu v-a trimis nimeni mail? Si daca da (de cata subtilitate geniala dau dovada imi vine sa ma felicit public), ce le raspundeati?

  10. zoso spune:

    se plangea ca userii e de vina, ca ei uploadeaza. spre deosebire de colectia de pornache in imagini de pe a3.ro

  11. Zoso,

    NU ti-am trimis acel e-mail si cu siguranta nu are ce sa caute publicat pe blogul tau :)

    Puteai sa te bucuri de sursa ta si sa dai o stire insa ai preferat sa-mi publici mailul si asta inseamna ca ai violat secretul corespondentei (e caz penal).

  12. zoso spune:

    abia astept sa ma chemi in judecata ca ti-am publicat mailul.

    in rest, numai de bine, bag seama…

  13. Costin spune:

    Ce iti mai place si tie ceafa de porc cu garnitura de cartofi taranesti, Bogdane.

  14. Vivi spune:

    Apropo de trilulilu, uite ce zice legea drepturilor de autor din Romania legat de ‘producatorii de baze de date’ unde cred ca se incadreaza si ei:

    (2) Utilizatorul legitim al unei baze de date care este pusa la dispozitia publicului in orice modalitate nu poate efectua acte care intra in conflict cu utilizarea normala a acestei baze de date sau care lezeaza in mod nejustificat interesele legitime ale fabricantului bazei de date.
    http://www.legi-internet.ro/lgdraut.htm

    Eu din asta inteleg ca e mai degraba responsabilitatea utilizatorului sa nu efectueze acte care intra in conflict cu interesele legitime ale fabricantului baze de date.

  15. orlando spune:

    Bogdan,

    a treia categorie de care vorbesti tu, cei care-si fac propriile siteuri de videosharing ai caror angajati „urca fara mila continut” va exista, cred eu, in momentul in care voi veti demonstra ca angajatii au facut asta. pana atunci e presupunerea voastra, fara dovezi ramane doar o presupunere deci din punctul meu de vedere categoria nu exista. vezi si cazul Viacom – Youtube.

  16. […] fericire, au mai scris si altii revoltati de cererea buclucasa si astfel sper ca, sub presiunea publica, cei de la Intact vor realiza ce prostii au […]

  17. […] Toate ar fi bune si frumoase daca nu ar fi cu totii o apa si-un pamant si daca la un moment dat Intact nu ar fi fost la randul sau unul dintre cei care se ascundeau (pe dupa deget). Acum isi arata fata de copil razgaiat care nu stie sa se joace, care nu stie sa piarda si care crede ca totul i se cuvine. […]

  18. Alex C spune:

    In ciuda comentariului lui zoso, care mie mi se pare ca e putin inclinat impotriva trustului (are si de ce) , mie mi se pare ca mesajul lui Gavrila este destul de constructiv.
    Astfel, tocmai pentru a evita ca de-acum incolo sa mai fie certuri, omul propune o intalnire si o discutie amiabila prin care toata lumea sa stie ce are de facut.

    De ce este buna o astfel de discutie?
    Pentru ca, daca nici macar conducatorii trustului nu stiu exact ce si cum se poate folosi, atunci cei de jos, cei care uploadeaza respectivele filme pe siteuri, chiar nu au cum sa stie pe ce lume se afla si ce filme se pot folosi.

    In aceste conditii, daca sport.ro are drepturile pe online iar gsptv are drepturile pe tv, eu cred ca o intalnire si o discutie „friendly” este obligatorie, tocmai ca sa nu plateasca voiculescu sau sirbu pentru niste redactori amarati, care nu au de unde sa stie cine si cum investeste in drepturi de difuzare.

  19. Jan spune:

    Se vede in mod clar ca mai sunt oameni/business-uri care un inteleg revolutia care are loc. Asa au facut si muncitorii englezi cand s-au introdus motoarele cu aburi in fabrici.
    Creatorii de content trebuie sa inteleaga cum sa foloseasca noile tehnologii in favoarea lor, sa gaseasca noi modele de business.
    Cat despre antena3, ieri am vazut imagini de pe youtube preluate de la RTL germania intr-o emisiune seara.. QED. (lansand la o parte faptul penibil in sine de a da imagini de o calitate f.slaba pe un post national)

  20. thinking... spune:

    traiesc cu senzatia ca asist la o disputa intre Basescu&co si Tariceanu&co. Unu striga: Bah, ashtia fura! si alalalt spune: Da’ si tu furi!
    Notati va rog ca nici unul nu spune ca el insusi nu ar fura, ci doar il acuza pe celalalt.
    Io zic, cu constiinta de scriitor sarac si beat pe blogurile altora: Bah, amandoi furatzi, da’ chiar trebuie sa faceti atat zgomot?

  21. Vadim spune:

    Bogdane, eu nu te cunosc, nici pe Zoso, dar daca as fi in locul lui te-ar putea da in judecata pentru hartuire. E tot pe penal.

  22. orlando spune:

    thinking, la cine te referi? :)

  23. […] comentariile: zoso zice ca intact nu ar trebui sa comenteze pentru ca au furat si ei destul. orlando face cateva comentarii tehnice interesante si pertinente la comunicatul celor de la intact. cristi […]

  24. […] vin si intreb: Poate o somatie sa rezolve asta?  Vadim si Vivi comenteaza AICI ca pana si legea e ambigua. Si atunci? Cu tot respectul pentru Orlando, buba nu e in interpretarea […]

  25. thinking... spune:

    La ambele cupluri de catzei galagioshi

  26. […] lumea si-a spus parerea, unii au scris doar ca sa scrie, altii au spus chestii logice, spectacolul a crescut, Bogdan si-a luat portia de PR, Zoso si-a incordat muschii de […]

  27. […] justificat de altfel, desi si ei la randul lor au facut acest lucru. Surse: Manafu | Imi Place | Orlando | […]

  28. […] fericire, au mai scris si altii revoltati de cererea buclucasa si astfel sper ca, sub presiunea publica, cei de la Intact vor realiza ce prostii au […]

Lasa un comentariu