Mix 08

deci … la invitatia Microsoft Romania saptamana aceasta sunt la Mix08, evenimentul organizat de Microsoft in Las Vegas. Astazi a fost prima zi a conferintei, o zi cu multe anunturi interesante din partea gigantului IT din Redmond, o sa le iau pe rand:

– s-a anuntat IE 8 beta, de astazi poate fi testat, suport pt CSS 2.1 plus intentia de a rezolva problemele de compatibilitate a siteului pe ambele browsere majore (IE si Firefox) + alte lucruri interesante (poti selecta o adresa in text si obtine rapid mai multe info despre respectiva adresa (daca e o proprietate, pretul, daca e de vanzare etc, daca e un magazin mai mult detalii despre acel magazin etc, etc). Microsoft isi propune cu IE 8 ca dezvoltatorii sa nu mai aibe probleme de genul „pe IE se vede ok, pe Firefox e varza” … sau viceversa. IE 8 e primul browser IE care trece de standardele ACID pt web browsere ceea ce a implicat multe modificari –> posibil ca unele siteuri ce functioneaza acum corect pe IE 7 sau mai jos sa nu mai fie ok pe IE8;

– s-a anuntat Silverlight 2 beta, plug-in-ul IE prin care Microsoft incearca sa concureze Adobe Flash. Cei de la Microsoft sunt foarte optimisti, fac un push vizibil pt a incerca sa concureze Adobe, Silverlight poate face multe lucruri interesante (ex. picture in picture la video :)), am asistat la cateva demo-uri care au atras aplauze in sala, de remarcat ca au ajuns la +1.5 milioane de downloaduri zilnic, iar acest lucru se datoreaza in primul rand siteurilor care au renuntat la Flash in favoarea Silverlight-ului – de altfel principala strategie a celor de la Microsoft pt a bate Adobe se bazeaza pe parteneriate cu dezvoltatorii de siteuri (ca info, siteul NBC pt Olimpiada de la Beijing este construit folosind Silverlight, siteul va avea toata Olimpiada video, probabil ca numarul de downloaduri Silverlight in perioada respectiva o sa creasca semnificativ);

– tot despre Silverlight, Microsoft si Nokia au anuntat un parteneriat prin care Silverlight va fi distribuit pe telefoanele mobile Nokia. Interesant, nu? mai ales ca Nokia nu s-a alaturat celor de la Google in proiectul Android;

– ceea ce am remarcat azi in discursul lui Ray Ozzie, Microsoft Chief Software Architect, este intentia de a unifica toate platformele de comunicare (pc, mobil, mp3 player, consola de jocuri etc) + determinarea de a castiga teren in zona aplicatiile grafice pt web cu suita Microsoft Expression (ca fapt divers, cei trei care au prezentat features-urile din zona Expression erau toti fosti angajati Adobe);

cateva cuvinte si despre Vegas … un oras de 2 mil locuitori, un oras normal cu un bulevard in care luxul atinge cote pe care nu le-as fi crezut ca le voi vedea undeva in viata asta, un lux amestecat insa cu kitch-ul (cu toate astea orasul e mult mai ieftin decat NY-ul iar paritatea euro-dolar ce a atins zilele trecute maximul istoric il face si mai atractiv pt europeni). Ca fapt divers, hotelul in care stam si care gazduieste evenimentul are 7000 de camere, 20,000 angajati si 40,000 de m2 de cazino :), iar sala in care s-a tinut azi evenimentul de deschidere e ceva mai mare decat terenul de fotbal din Ghencea. Ca sa ajungi la camere trebuie sa treci inevitabil prin cazino :), lume multa, cred ca in jur de 5000 oameni veniti din toate colturile lumii, iar maine vor vorbi Steve Ballmer si Guy Kawasaki.

16 Comentarii
  1. Simple spune:

    Legat de IE8…PNG Transparency e rezolvat sau au de gand sa rezolve?

  2. Dan spune:

    La cate critici au primit pentru IE7 ar fi cazul sa rezolve cea mai mare parte a problemelor… Pe de alta parte ma distreaza interesul subit al Microsoft pentru blogosfera, pentru oameni din industria online, ca sa vezi, ce schimbare de ton.

  3. picsel spune:

    atât timp cât au spus c? vor s? rezolve problemele de compatibilitate, cred c? e de la sine în?eles. dac? ie8 va fi un produs bun, va avea ?ansa s? fie sus?inut de c?tre comunitate precum a fost ?i este firefox. altfel, nici o strategie de marketing a microsoft nu-l va transforma într-un succes. ie7 sau vista au avut soarta asta, nu? :)

  4. Mihai Duma spune:

    Stiu ca nu am ales cea mai obiectiva sursa, un software arhitect de la it, dar omul face o comparatie ok a celor 2 programe, pluginuri, etc. Silverlight, daca vrea sa ajunga undeva , va trebui sa se chinuie un pic mai mult, nu doar pe 2% din browserele din ziua de azi, comparativ cu adobe flash player care are 95% si este la versiunea 10.0, ca tot vorbim de beta-uri.
    http://www.onflex.org/ted/2008/02/microsoft-vs-adobe-comparable-runtimes.php

  5. Mihai Duma spune:

    Vroiam sa scriu asta, am uitat. In vreme ce silverlight e suportat doar pe windows, din cate stiam eu, de la flash player 9.0 poti vedea foarte usor site-uri/apps/whatever pe aproape orice sistem de operare. Cineva sa ma corecteze daca gresesc. :P

  6. twotimesbaby spune:

    unii folosesc deja industrial xaml.. altii se plimba..:)
    asteptam poze macar..

  7. Alin Zainescu spune:

    Orlando vezi ca „fostii angajati Adobe” sunt de fapt fosti angajati Macromedia ):-

  8. orlando spune:

    nope Alin, sunt fost angajati Adobe, unul a fost pe AutoCad, ceilalti doi pe Photoshop

  9. […] prezinta Silverlight 2 la Mix08 din Las Vegas si da o lovitura Flash-ului. Apple a refuzat sa suporte Adobe Flash pe iPhone-uri, insa Nokia a anuntat ca urmatoarele modele de telefoane mobile si tableturi vor suporta Silverlight-ul. Orlando Nicoara face un live blogging de la prezentarea Microsoft Mix08, direct din Las Vegas. Orlando, ai legatura. […]

  10. papusharu spune:

    Silverlight se pare ca vrea sa apara pe mobile, pentru ca flash-ul pe mobile inca nu a intrat foarte puternic, si unde a intrat se numeshte FlashLite si este foarte limitat… Se pare ca asha cum anul acesta Social networkingul si bloggingul face toti banii, in 2012 vor aparea noi moduri de utilizare odata cu trecerea pe mobile si deviceuri minimalizate pe taskuri.

    Totusi.. daca unii dintre voi au auzit de skyfire, un browser mobile opensource ce va fi lansat luna asta in beta, el va embedui continut FlashPlayer9, adica nu mai e nevoie de FlashLite pe mobile. Pentru mai multe detalii skyfire.com

  11. Alin Zainescu spune:

    Orlando era o gluma ):- Am cunoscut si eu pe cineva la la Microsoft care dezvolta pentru Expression si cu ceva vreme in urma lucra la Adobe. Unde a ajuns fara sa vrea dupa ce au cumparat Macromedia.

  12. Andrei Rinea spune:

    @Mihai Duma :

    Sa ma scuzi dar eu cred ca esti anti-fan microsoft care scrie reflex fara sa socoteasca bine inainte.

    „In vreme ce silverlight e suportat doar pe windows, din cate stiam eu, de la flash player 9.0 poti vedea foarte usor site-uri/apps/whatever pe aproape orice sistem de operare.”

    1. Silverlight va rula pe Mac OS si pe Linux (Moonlight pe Linux) -> Prima greseala
    2. Windows este 98-99% din desktop adica vizitatorii site-urilor. Nu crezi? Arunca un ochi aici -> http://stat.trafic.ro/stat/sport1/sistem/#sistemdeoperare

  13. Ncu spune:

    Strategia microsoft de a impinge Silverlight este de fapt investirea bani/support/dezvoltare in siteuri 3rd party pentru ca acestea sa adopte Silverlight.

    Silverlight 2 e de fapt un Silverlight 1.1, dar deh ia uite ce mult am muncit si am ajuns deja la 2. Mai avem un pic si ajungem FP care e la 9. + ca 2.0 suna mai catchy, se face analogie cu web 2.0 etc.. .

    Picture in picture?! In FP9 se poate face picture in picture in picture in picture… si asta la micu dejun. La pranz facem un video cube, si la cina portam Quake in AS3. Pe bune!

    Mai periculos e Nokia + Silvrlight!

  14. Andrei Rinea spune:

    Ce nu poate FP (sau macar azi nu are si sincer nu cred ca va avea curand) este sa aiba un limbaj si un set de functii / framework accesibil programatorilor. .NET Framework este suficient de raspandit in tarile dezvoltate (a se citi NU neaparat romania) pentru a fi usor de programat.

    Action script (limbajul / platforma Flash-ului) este proprietara si cam greoaie.

  15. Alina spune:

    Rezultatele testelor cu ACID3
    http://www.anomalousanomaly.com/2008/03/06/acid-3/
    Si ce mirare IE5.5 a trecut mai multe teste decat versiunile IE6 si IE7.
    Castigator pentru versiunile stabile este Konqueror, faimosul anonim pentru utilizatorii de Windows, dar atat de bine cunoscut de utilizatorii de Linux.
    La versiunile beta vad ca pe primul loc este Safari, ceea ce trebuie sa recunosc, ma mira. Nu am testat inca Leopard, dar chestia asta m-a facut curioasa sa il incerc. Poate cine stie… desi eu cu Macul avem ceva problema de comunicare :), poate reusim sa ajungem la un consens.

  16. Andrei Rinea spune:

    Interesant este si faptul ca cel mai bun browser beta pentru Windows este.. Opera (favoritul meu). Nu Firefox si mai ales nu IE.

Lasa un comentariu