raspunsul Google la bid-ul Microsoft pt Yahoo e jalnic

raspunsul oficial al celor de la Google la oferta Microsoft de preluarea a Yahoo-ului este jalnic, mi se pare un raspuns pt „mase”, un raspuns de genul „nu ne vindem tara” la inceputul anilor ’90. Google aduce in discutie posibilitatea folosirii de catre Microsoft a unor „unfair practices”, adica un fel de baubau in conditiile in care atat  SUA cat si UE au avut grija, in ultimii ani, in repetate cazuri, ca actiunile Microsoft (vezi IE sau Media Player) sa fie amendate drastic si anulate.  Daca cititi tot raspunsul Google veti observa ca este cap coada un raspuns care insinueaza ceva ipotetic, ca si cum Google ar incerca sa avertizeze justitia ca „bad guys” vor incerca sa …. cand a incercat Microsoft ultima oara sa foloseasca „unfair practices”? in ce an? stie cineva? in 2006 au pus search-ul in IE 7 beta cu default msn insa cu posibilitate de a schimba motorul. Cum a influentat asta piata de search? ZERO.

Raspunsul pare si mai jenant cand citesc intr-un articol din WSJ ca „It is considered unlikely that Google would itself bid for Yahoo because of regulatory concerns related to their large shares of the search and online advertising markets. But the people familiar with the matter say Google could play a role in attempts by others to outbid Microsoft, or by Yahoo to remain independent. Google could potentially offer money, or guaranteed revenue in return for a Yahoo advertising outsourcing pact, under that scenario, say people familiar with the matter. ”

cu alte cuvinte, eu inteleg asa raspunsul Google: tu, Yahoo, numarul 2, renunta a fi cumparat de Microsoft, numar 3, iar impreuna sa incercati sa ne atacati noua pozitia de lider. Daca renunti, in schimb, noi te vom transforma in vasalul nostru cel mai important, iti vom da bani, iti vom garanta venituri, iar tu vei ramane pe veci numarul 2, fara a ne ataca noua pozitia de lider.

Well, aceste doua raspunsuri vin de la Google, compania care domina piata de advertising online – 40% market share, in crestere. Din 100 de dolari cheltuiti in publicitatea online, Google ia 40.  Adica de la un monopol.

25 Comentarii
  1. vali spune:

    Jalnic comentariu. Maturizeaza-te. Te-ar ajuta daca ai citi ceva un pic mai reusit despre acellasi subiect la:
    http://dragos.roua.ro/2008/02/04/microsoft-vs-yahoo-vs-google/

  2. Ionut Ciurea spune:

    Eh, tu ce voiai sa zica? Sa aplaude? E normal sa nu le convina. Oricum, nu m-as hazarda sa spun ca e jalnic raspunsul, s-ar putea sa fie o diversiune, putin praf in ochi. Google este o companie foarte agresiva, nu cred ca o sa tina placa asta mult timp… de-asta si spun ca e praf in ochi comunicatul.

  3. thinking... spune:

    Un monopol presupune lipsa unor competitori pe piata, nu faptul ca o companie detine pozitia de lider de piata, oricat de autoritar ar fi asta. De exemplu Romtelecom inainte de 1997 era monopol pe piata telefoniei fixe pentru persoane fizice, era ilegat sa oferi servicii de telefonie fixa catre persoane fizice. Ulterior, pana prin 2000, a fost lider de piata. Ori in conditiile in care Google ia doar 40%, restul pana la 100% fiind impartiti intre alte companii (din care o bucata importanta o ia Yahoo), nu poate fi considerat un monopol.
    Cat despre mesajul lor, ar mai fi o explicatie: e un mesaj de la Google catre Yahoo ca Microsoft oricum si-o va luat de la autoritati. Mai bine un pact comercial dacat un buy-out.

  4. orlando spune:

    Vali, Ionut,

    vreti sa-mi spuneti ca o compania ca Google, care are motto-ul „Dont be evil” se foloseste de tertipuri ieftine, manipulare, „praf in ochi” pt a-si atinge scopurile?

    Vali,

    Am citit comentariul lui Dragos si am comentariile:
    – Microsoft a mai facut si in trecut oferte pt Yahoo, refuzate de fostul CEO Terry Semel
    – oferta vine dupa iesirea completa a lui Semel din organigrama Yahoo si intr-unul din cele mai slabe momente Yahoo (rezultate sub asteptari, pret scazut al actiunilor)
    – cu siguranta Microsoft va plusa peste oferta initiala daca vor fi refuzati
    – cu siguranta Microsoft e mai decis ca niciodata in a cumpara Yahoo

    thinking,

    Google e un semi-monopol in acest moment pe piata, dupa finalizarea Doubleclick va fi un monopol care nu va mai lasa nimanui sanse in lupta cu ei.

  5. Ionut Ciurea spune:

    Orlando, raspunsul meu scurt este „da!” :) Nu stiu daca sunt tertipuri ieftine… este business, Orlando, ce naiba. Sunt foarte, foarte multe lucruri de spus.

    Ideea pe care am vrut sa o scot eu in evidenta este una foarte simple: sigur acel comunicat al Google are altceva in spate si/sau face parte dintr-o strategie mai mare a Google in acest caz (si nu numai).

    Google este o companie nu argresiva, EXTREM de agresiva. De aceea s-a impus atat de repede, atat de puternic in piata. Google are un marketing demential… imi aduc aminte de lectia de marketing data Yahoo cand Google a lansat GMail… era un desen cu spatiul serviciilor de free mail… 1 mega… 2 mega…. 1 giga…. si Google infinit +1 :))

    Google a cumparat o groaza din proiectele web 2.0. Are YouTube. Are 40% din piata, dupa cum spui.

    Trust me, Google nu face declaratii doar de dragul de a o face. Refuz sa cred acest lucru. De-asta ziceam ca, parerea mea, te-ai hazardat cu apelativul „jalnic”. Stai pe-aproape si vezi ce se mai intampla. Sigur nu este ultimul lucru spus de Google. :)

    Nu m-ar mira sa umble putin la bursa… sunt atat de complexe relatiile la nivelul asta…

  6. orlando spune:

    Ionut,

    cand am spus jalnic ma refeream la incercarea Google de a ne insulta inteligenta :)

  7. Ionut Ciurea spune:

    :) Sa vedem ce va fi in continuare. Oricum nu cred ca se termina curand telenovela asta. Cine are chef de sport extrem sa investeasca zilele astea la bursa. :) Sunt curios cat de tare vor scadea actiunile Yahoo dupa (daca se…) ce perfecteaza vanzarea. Acum sunt muuuult supraevaluate. Luca stie mai multe – poate citeste ce scriem aici si ne lamureste.

  8. […] Pe aceeasi tema si Orlando. […]

  9. Ionut tertip ne-tertip traim intr-o lume informata. Intr-o lume care nu va inghiti galusca google parca adresata dorcilor.. ce piesa strategica poate sa fie aceasta?

    Una este sa speri ca Google nu te va dezamagi in ale marketingului alta este sa ai un rationament, o viziune pe care o poti impartasi.

    Google nu este la prima abatere, vezi miscarile de acum cateva saptamani cu adsense affiliate… nu s-a intors roata inca, sa zic mama ce marketing fenomenal…

  10. Ionut Ciurea spune:

    Tudor, stiu ca esti suparat pe Google. :)
    Na… eu ce sa fac? Ne place sau nu, Google joaca tare. Mereu a facut asta… mereu. Asta si ziceam mai sus…

  11. Mereu nu inseamna 4ever. Mi se pare ca au jucat tare prost acum si personal nu vad o piesa dintr-un puzzle genial… asteptam sa vedem.

    Nu cred ca-si pot imagina ca prin acest post vor deveni eroi in ochii lumii si masele speriate de microsoft se vor ruga de Google sa achiztioneze yahoo :)

    Personal tind sa cred ca au ajuns in acea zona de confort in care au un val pe ochi si nu-si mai vad lungul nasului.

    App, opinia publica http://digg.com/tech_news/Google_s_Official_Statement_on_the_Microsoft_Bid_for_Yahoo

  12. Andrei Firoiu spune:

    Google a cam trecut de mult peste motto-ul „Dont be evil”. Dupa o listare la bursa nu mai faci chiar totul dupa cum te taie capul si si dupa cum te mai trage de maneca investitorul :)

    Si de ce e chiar asa inposibil ca Google s-o fi dat in bara cu comunicatul asta? Si la ei la PR sunt oameni, care nu i-au intodeauna cea mai buna decizie, iar echipa care a facut marketingul la GMail poate sa nu mai existe de mult.

    Oricum, la fel cum zicea si Ionut, asta e doar inceputul, relax and enjoy the show :)

  13. Andrei Firoiu spune:

    Orlando ziceai de „unfair practices” ca M$ a incercat sa pune MSN ca default in search pe IE. Pai saracii in varianta de IE provided by Yahoo nici nu mai apare MSN in lista decat daca il adaugi manual.

    Iar de Firefox ca are cautare default pe Google nu se ia nimeni. :D
    Celor de la Google li s-au permis multe datorita reputatiei lor de „no evil”. Dar a cam inceput sa li se clatine si lor podeaua sub picioare (vezi cazul DoubleClick), asa de acum incolo e destul de probabil sa-i vedem atacand cu toate armele, inclusiv M$ style.

  14. Jan spune:

    Google eu noul inamic public. eu tin cu microsoft :)

  15. […] – diferente de opinii legate de faptul ca Microsoft vrea sa cumpere Yahoo si reactia google. Voi incerca sa dezvolt subiectul intr-un proiect viitor, pe care il vom porni.. intre timp […]

  16. […] EDIT: Dupa cum spuneam… Mai e un schimb de replici la Orlando Nicoara pe blog si daca aveti rabdare, puteti citi si articolul lui Dragos Roua (e un […]

  17. Nokia 6300 spune:

    Google nu este un monopol. Numarul de cautari zilnice estimat pentru google este doar de 5 ori mai mare decat al celor de la Yahoo.
    Jucator dominant, clar! Dar nu monopol.
    Partea foarte buna a lor este viteza cu care se extind pe piete locale. Ceilalti par sa aiba o latenta inexplicabila si sa reactioneze mult mai greoi.
    Yahoo, desi a inceput procesul de „localizare” a serviciilor nu a definitivat nici acum implementarea .co.uk
    Din nou, google s-a comportat ca un mic industrias care si-a investit resursele in dezvoltare.
    Cat despre raspunsul lor… Intr-o lume dominata de teoria conspiratiei… de ce sa fie ei exceptia? Poate au dreptate, poate nu au dreptate… insa, exista legi care poate, de data asta, se vor manifesta in beneficiul meu – utilizatorul. Asta ar fi o premiera pentru care as bea un pahar – doua ;)

  18. Andrei Rinea spune:

    M-as bucura ca Microsoft sa cumpere Yahoo si sa ii ia un pic la p…uricat pe Google. Niciodata n-a fost bine pentru end-user cand a existat un dominant puternic al pietei sau chiar un monopol. Plus ca sunt cam fan tehnologii Microsoft (sariti in capul meu).

    Apoi ma bucur ca nu am auzit cuvantul „patetic” ci varianta corecta („jalnic”). Si intr-adevar asa consider si eu raspunsul Google.

  19. andrei spune:

    ar fi foarte interesant daca Apple ar hotara sa intre in competitie cu Microsoft pentru Yahoo; Google s-ar mai relaxa :)

  20. Pirahna spune:

    Eu nu inteleg ce legatura are Google cu tranzactiile celor doi giganti ?
    Daca vor ei sa se combine, se combina, nu e decizia Google si nu ar trebui sa-si permita sa comenteze …

    M-a deranjat rau sa vad scris in postul de pe blogul google ca oferta este de fapt „a hostile bid”, pentru ca din nou, nu sunt ei in masura sa judece alegerile altor doi giganti.

    Daca Microsoft vrea sa bage 50 de miliarde de dolari in web, e alegerea sa, fie ca achizitioneaza un alt gigant, fie ca isi dezvolta din nou partea de web (cu 50 de miliarde de dolari … pfoai), Google poate doar sa stea jos si sa vada ce se intampla, pentru ca nu se ridica la puterea pe care o are Microsoft, chiar daca e cea mai cunoscuta companie de pe web.

    Mi-ar place sa vad cum Microsoft, Yahoo! si restul companiilor importante de pe web se retrag pentru o scurta vreme, ca sa fie Google acuzat de monopol, ca tot rade de MS.

  21. Nu pot sa nu remarc ca cel putin pe moment Microsoft a reusit sa arate ca ‘the nice guy’ in toata aceasta poveste.

    Fie si numai pentru asta miscarea lor e de laudat :) Deodata multi dintre noi care aruncam in stanga si dreapta acuze la adresa MS acum ne repezim la Google….. :)

  22. Florin spune:

    Mie alte lucruri mi se par interesante.

    – Actiunile Google au scazut sub 500$ pentru prima data in ultimele 6 luni. O scadere cam de 10% doar in 2 zile – vineri si luni. Pe 31 ianuarie erau 573$. Acum 3 luni erau 750$.
    – Google a facut greseli mari (cum a fost telefonul de ieri pe care l-a dat Eric Schmidt lui Yang) si arata mai degraba ca o companie speriata, nu una puternica si probabil ca o sa mai scada un pic la bursa din cauza asta.
    – Desi tot timpul Microsoft a avut cash sa faca baie toata firma in el (60 miliarde acum vreun an) acum mai au doar vreo 21 miliarde => ar trebui sa faca credit daca se incheie afacerea asta Tot pentru prima data in istoria lor. Oferta a fost jumatate cash, jumatate actiuni. Cica scaderea de cash e datorata pe de o parte si de rascumparari de actiuni de-ale lor de pe piata.

    Mie chestiile astea mi-au deschis apetitul pentru tranzactii la bursa. :)

  23. Mihai spune:

    Well: http://finance.google.com/finance?q=NASDAQ:GOOG

    Pe de alta parte, raspunsul celor de la Microsoft ( http://www.microsoft.com/presspass/press/2008/feb08/02-03Statement.mspx?rss_fdn=Press%20Releases ) este doar ‘politically correct’ (vezi observatii precum „Microsoft is committed to openness, innovation, and the protection of privacy on the Internet. We believe that the combination of Microsoft and Yahoo! will advance these goals.”)

    Oricum, ar fi interesant ca dupa ce se incheie tranzactia (daca se va incheia…) sa faca si Apple o oferta pentru Google. :D Sau… poate invers.

  24. […] multe date referitoare la strategii de marketing, bani multi si case mari, aici. Se prea poate ca raspunsul jalnic al celor de la Google sa fi fost doar partea vizibila a luptei dintre […]

  25. Blegoo spune:

    „semi-monopol”…zici?
    Un fel de „…sunt putin gravida”?
    Monopol…ori e, ori nu e. Nu exista semi-monopol, sferto-monopol, alea.

Lasa un comentariu