again despre noul site Romania Libera

Scriam la finalul lunii octombrie despre refacerea siteului Romania Libera si de ce nu e ok din punctul meu de vedere, am avut chiar un schimb de replici cu Vivi pe tema asta. Ieri, la putin peste 4 luni de la respectiva lansare avem un nou site Romania Libera, de data asta realizat de baietii de la Zitec , site care, din punctul meu de vedere, business :) e mai bun decat cel vechi. Vivi ai legatura :) 

22 Comentarii
  1. Pina la „Vivi, ai legatura” ma bag si eu, ca vasnic cititor de presa. Pe online sa zicem ca siteul e mai ok, pe print insa, sincer, schimbarile sint mici. Practic, daca pui prima pagina de acum doua saptamini linga cea de azi, nu vezi diferente mari.
    Daca stau mai bine sa ma gindesc, cred ca sursa de inspiratie ptr. noul site e de undeva din UK. Sint cam convins de asta :)).

  2. E mai usor de citit decat varianta veche. In pus varianta noua inlatura dezavantajul celei vechi in ceea ce priveste motoarele de cautare. In versiunea ajax asta era o problema.

    In acest moment … la mine site-ul se misca foarte greu. Nu stiu daca asta se intampla numai la mine.

  3. Nu Laurentiu, si misca infect el ca site. E foarte posibil ca serverul sa fie depasit pe moment.
    Mie imi placea varianta veche, desi avea unele functionalitati la care s-ar mai fi putut lucra.
    Si ce nu imi place cu adevarat la noul site este header-ul care…. nu are nimic sa-mi atraga atentia. Acel rosu este obositor si prea mare, nu are nici un element de echilibrare.

  4. Filip Lepus spune:

    Ce este ok la site:
    -Stilul, designul, asezarea in pagina
    -Codul
    Ce nu este in regula, dupa parerea mea:
    – Viteza de incarcare
    – Casuta de cautare plasta intr-un loc neuzual
    – Abonare la newsletter fara verificare
    – Scrolul de sus

  5. Vivi spune:

    Probabil suntem telepatici, chiar ieri ma uitam la Romania Libera si observam si eu ca si-au schimbat site-ul.

    Ma uitam la traficul lor lunar si ma gandeam ca designu-ul anterior nu a afectat numarul de utilizatori, ba chiar avea un mic trend crescator, deci probabil era suficient de bun. E drept, cu mult mai putine afisari.

    In afara de niste detalii de design (prea multe fonturi diferite pe o pagina care ar trebui sa fie usor de citit) mi se pare o directie buna.

    Imi place ca au pus cautarea ca unul din primele elemente din pagina dar nu imi place ca e foarte slaba (si nici nu pot sa pun link la ea).

  6. orlando spune:

    Mircea,

    headerul ala rosu e acoperit din cand in cand de bannere … arata mai normal asa :)

    Haide Vivi, cand toate lumea creste bine (citeste concurenta directa adica Jurnalul, Gandul si Cotidianul) „un mic trend ascendent” nu e suficient :)

  7. Adrian spune:

    Exact. Acel rosu „obositor si mare” contine un div care se numeste „banner_reclama” :D

  8. […] Noul site al Romaniei Libere este lansat la o distanta temporala relativ mica de varianta precedenta, cea “AJAX-ificata”. Elaborata cu ajutorul firmei Zitec, noua formula (aparuta odata cu facelift-ul variantei de hartie) renunta la incarcarea dinamica de elemente in pagina si deci la AJAX. Orlando sustine ca este o mutare buna din punct de vedere business, pentru ca un site este in genere evaluat prin numarul de vizitatori si de pagini vizualizate, care sunt mai mici la o publicatie care isi afiseaza articolele cu AJAX. Contra-argumentele ii apartin lui Vivi, care – la lansarea versiunii care invinge orice grasime – a sustinut pe buna dreptate ca nimic nu te impiedica sa pui reclame si tag-uri de statistica in codul extras cu AJAX. In viziunea lui Vivi, marele castigator era utilizatorul care se bucura de o ergonomie mai buna. In background, si Google iesea un pic mai parfumat, ca mare pontificator al buzzword-ului AJAX. […]

  9. Mihai spune:

    Pe Opera 9.0 scroll-ul orizontal la Stiri are o viteza naucitoare…

    In rest, e un pas inainte, cu mult mai multi vizitatori din partea Google probabil. ;)

  10. […] later edit: opinii – Orlando ;  Adrian Spinei; […]

  11. Vivi spune:

    Da, Orlando. :-)

    De-aia am spus ‘suficient de bun’ si nu foarte bun. Suficient pentru a pastra evolutia de pana atunci a site-ului si pentru a nu alunga utilizatorii deja existenti.

    Un design care aparent nu a imbunatatit si nici nu a stricat experienta de utilizare a site-ului.

  12. Da Orlando, am remarcat si eu asta, daca apar bannere acolo lucrurile se schimba, apare mai bine. Daca nu ar fi avut si acel scroll era si mai bine;) nu sunt inebunit dupa ele.
    Adevarul este ca nu e un layout rau deloc, desi si eu ca si Vivi as fi pus putin diferit fonturile :) Dar daca iei in calcul alte site-uri ale ziarelor care sunt foarte greu de urmarit si citit, asta chiar e tare.

  13. Alex Lapusan spune:

    Se vor rezolva cat de repede:
    – metatagurile
    – better search
    – viteza de incarcare
    – alte chestiuni datorate deadline-ului scurt [nu este o scuza] :)

    Multumesc pentru sugestii/critici, sunt mereu binevenite.

  14. Marius spune:

    Acum ca site-ul Romania libera a fost relansat cu adevarat, odata cu ziarul tiparit, doresc sa vin cu cateva precizari la obiect privind aceasta evolutie.
    In urma cu aproximativ 4 luni nu a fost o relansare a siteului ci pur si simplu a fost pornit procesul de creare a unui site Romania libera in baza unui concept editorial foarte bine pus la punct. Din pacate noi nu puteam opri siteul si nici nu mai puteam folosi vechea varianta de site (cea anterioara Ajaxului). atunci am luat hotararea sa se facea o varianta bazata pe ajax in timp ce se lucra la varianta finala. Grafica si conceptul apartine 100% echipei „Romania libera” in timp ce scrierea codului cat si anumite sugestii optimizari apartin celor de la Zitec.

  15. orlando spune:

    Alex, Marius,

    fiind de la „sursa” va multumesc pt precizari/comentarii.

  16. Andrei spune:

    Mi se pare sau situl seamana foarte mult cu situl Evenimentului Zilei (www.evz.ro) ?

  17. Bogdan spune:

    are cateva bube de utilizare:
    -daca dai click pe articolul recomanda si print is puse ca nuca in perete in mij articolului
    -daca dau click pe un articol si suna telefonul sau imi cade pixul sub masa nu imi dau seama unde in site ci ca citesc un articol si atat, nu stiu daca e editorial daca e politica. Articolul pe care il citesti nu schimba grafica butonului din meniu caruia ii apartime
    -juma de pagina avem f mult georgia folosit dupa care se trece la arial, se trece de la o marime mare si o spatiere un pic eleganta la un text mic si ingfesuit pur si simplu nu exista o coerenta in design
    -la pagina de contact avem un jpg?!
    -elementele de „design” nu au o legatura intre ele ba e linie pucntata, ba e chenar, ba unele lucruri sunt incadrate, ba is subliniate…
    asta la 15 min de observatie

  18. kevinro spune:

    Singurul punct cu adevarat slab pare a fi serverul. Restul sunt lucruri mai mult sau mai putin discutabile, tinand mai degraba de gustul fiecaruia. Poate ca la forum merita implementata o solutie mai serioasa decat acel PHPBB care va atrage, probabil, mii de spammeri (v. de exemplu forumul de la 7plus).

  19. Daniel spune:

    Am incercat acum sa citesc un articol de pe RL dar nu prea se poate … numai redirecturi la google.
    Se pare ca sufera de aceeasi problema ca si alte site-uri de presa de pe la noi: bad coding.
    Habar n’am cine e Zitec … dar sunt slabuti la faza asta.

  20. Iulian Toma spune:

    Ca numar de pagini, acum RL face pe zi 80% din cat facea intr-o saptamana de la sfarsitul lui noiembrie. (19 mar, 122K)

  21. […] va zice si dadamedia ma credeti?Mai multe detalii – aicilater edit: opinii – Tolo; Orlando ; Adrian Spinei; Comanescu ; Bradutzps- am poza in buletin nu pe birou. Filed in: DE CELE MAI […]

Lasa un comentariu