Google se duce peste Microsoft iar Amazon peste Google

da, se pare ca Google, dupa lupta de guerrila (vezi zvonurile despre sistemul de operare la care lucreaza), este decis sa atace in camp deschis Microsoft. Ieri au aparut stiri cum ca Dell ar testa pe pc-urile lor Google Software , existand voci care sustin ca si cei de la HP ar intra in acest joc. Se vorbeste de un contract de $1 miliard pe 3 ani de zile, timp suficient pt cei de la Google sa dea drumul unui sistem de operare free pt a opri cash-cow-ul celor de la Microsoft. 

Sistemul de operare si calculatorul sunt complementare ca si masina si benzina. Nu pot functiona una fara cealalta. Prin deal-ul cu Dell cei de la Google isi asigura acces la masina, acum trebuie doar sa produca un sistem de operare „super premium” pe care sa-l dea gratis sau cat mai ieftin (iar ma duc peste petrol, iar se ia Dragos de mine). 

Daca aceasta miscare se confirma Google deschide inca un front in lupta cu adversarii, cel de-al patrulea:

– cu Ebay pe anunturi

– cu Yahoo si MSN pe search

– cu Yahoo, MSN si mai nou Amazon pe publicitate (foarte interesanta miscarea celor de la Amazon, nu e f clar daca vor vinde direct sau vor apela la unul dintre cei 3 mari)

– cu Microsoft pe software

Adversari unul si unul (ma intreb daca a mai ramas cineva de adaugat pe lista … poate Apple). Uitandu-ne in tabara aliantilor gasim doar AOL si, de ieri, Dell. Insa trebuie remarcat ca ambii aliati fac parte din categoria „mercenarilor”, Google platind bani grei pt a-i avea alaturi (vezi deal-ul prin care cumpara 5% din AOL si suma vehiculata pt parteneriatul cu Dell). Intr-o industrie in care cuvantul de ordine este „relocare” din cauza „tsunami-urilor” venite via Taiwan (citeste preturi mici) iar marginea devine din ce in ce mai mica, celor de la Google nu le va fi foarte greu sa gaseasca noi aliati „mercenari” in lupta pe care au deschis-o. Ca va fi HP sau alt mare producator ramane sa vedem.

Istoria ne-a aratat ca daca vrei sa castigi razboiul e recomandat sa lupti in cat mai putine batalii in acelasi timp si ca nimeni nu a reusit sa cucereasca toata lumea luptand pe mai multe fronturi. Google vrea sa o faca iar daca va reusi, peste tz ani va domina tot ce inseamna IT&C.

Don’t be evil!

2 Comentarii
  1. orlando spune:

    primita via Adu: Google Gets A9 Search Chief
    http://www.redherring.com/Article.aspx?a=15635

    se pare ca Amazon nu va folosit Adsense-ul pt sistemul lor de contextual.

  2. […] comerciale. Google nu cere nici un ban pe Android, WP7 va trebui sa vina cu ceva peste, pe un model incercat chiar de Google cand au testat piata OS-urilor de PC. N-ar fi prea greu pentru o companie care […]

Lasa un comentariu