Noua despre demiterea echipei din departamentul Sport al Protv-ului

Disclaimer: Sunt implicat in canalele Prima TV si Prima Sport, niste mini/mici competitori pentru ProTV (mai ales) si ProArena (mai putin). Desi incerc sa fiu obiectiv puteti citi ce am scris mai jos avand in vedere pozitia mea.

Putin context:

1. In noiembrie 2021, ProTV anunta recrutarea lui Vlad Enachescu pentru a conduce departamentul Sport al canalelor Pro. Vlad venea cu experienta TVR, Telesport, Telekom Sport, fiind recrutat de o echipa de head-hunteri pentru aceasta pozitie, pentru care managementul Protv a tot cautat solutii dupa despartirea de Felix Draghici.

2. La momentul anuntului, departamentul era condus de Ionut Coanda, unul dintre veteranii postului si ai departamentului Sport. Acestuia i-a fost oferita o alta pozitie in cadrul grupului insa a ales sa-si inainteze demisia.

3. Intr-o forma de solidaritate cu Ionut Coanda si respingandu-l pe Vlad Enachescu, mai multi angajati din departamentul Sport „au protestat” la HR si la managementul grupului, cerand renuntarea la Enachescu si revenirea lui Coanda in fruntea departamentului. Protestul lor a avut „succes”, Enachescu detinand, oficial, pozitia de manager Sport @ ProTV pentru o singura zi. La momentul respectiv postul a invocat „viziuni diferite” ca motiv de despartire. In realitate, Vlad a fost respins de „greii” redactiei in frunte cu Ioana Cosma si Mihai Mironica.

Pauza.

4. Nici unui manager nu-i place sa-i fie contestate deciziile si cu atat mai mult nu-i place sa-i fie contestate public, de fata cu toata lumea. Ceea ce s-a intamplat in noiembrie/decembrie 2021 a fost o lovitura urata pentru managementul ProTV, atat la nivel de CEO cat si la nivel de manager HR. Dar, ceea ce deosebeste un manager normal de unul bun, printre altele, este asumarea gresilor si corectarea lor. La momentul respectiv, confruntati cu o revolta interna, managerii ProTV au inghitit broasca si l-au „sacrificat” pe Vlad Enachescu, el fiind cel care a iesit cel mai „sifonat” din toata aceasta poveste. Si, cumva, fiind si cel mai putin vinovat de situatia creata. Implicit, compania a avut de suportat niste costuri cu aceasta plecare, platite lui Vlad, pe langa costurile de recrutare platite head-hunterilor.

Am incheiat pauza.

5. Vineri a aparut stirea ca toata echipa care realiza emisiunea Ora de Sport de pe canalul ProArena (ex Sport.ro) a fost destituita de catre ProTV. In total sapte persoane, inclusiv Ioana Cosma, Mihai Mironica si producatorul Leo Badea, printre cei mai vechi angajati ai departamentului si ai ProTV-ului. In semn de solidaritate cu cei 7, seful departamentului, Ionut Coanda, si-a prezentat demisia.

6. Acum, e imposibil sa nu faci legatura intre „revolta” impotriva lui Enachescu si demiterea celor 7. Vazuta asa, din afara, pare o razbunare a departamentului HR/managementului pentru „razvratirea” de la finalul anului 2021. Sigur, decizia e insotita de motive corporatiste care tin de KPI, ROI si EBITDA. Ceea ce e foarte posibil dar ramane si aceasta dara de „payback” lasata in urma care nu poate fi ignorata.

Intrebari:

7. Cand a avut dreptate managementul Pro, in decembrie 2021 cand au decis sa renunte la Enachescu si sa pastreze o liniste aparenta sau temporara sau ambele in redactie sau acum, cand au decis sa renunte la „greii” redactiei?

8. Cum va fi privita aceasta decizie de angajatii ProTV, mai ales de cei care sunt acolo de la inceputuri? Ca unul care a incercat sa recruteze din ProTV, din zona stirilor, pot spune ca oamenilor de acolo le curge Pro prin vene si refuza orice discutie, multumind frumos pentru interes. Si nu e ca nu le-a placut fata mea, ceea ce e posibil, nu le-a placut nici cand au fost abordati de fostii lor manageri. Sper sa nu ma insel, dar singura plecare notabila din ultimii ani a fost a lui Vitalie Cojocari la Euronews. Se va clatina ceva in aceasta structura monolit a mass mediei din .ro, ma refer la redactia de stiri, care performeaza exceptional de atatia ani la rand, felicitari Gabrielei Popescu, si unde sunt cei mai multi „veterani” pe m2 din grup sau demiterea celor sapte va trece fara urmari? A analizat HR-ul cu atentie impactul unei asemenea miscari? Habar nu am, dar sunt intrebari pentru situatii care sigur au fost analizate intern inainte de luare deciziei.

9. Cine va conduce departamentul Sport din Pro, care, dupa renuntarea/plecarea lui Felix Draghici, se tot cauta, vorba lui Cornel Dinu?

8 Comentarii
  1. Graal spune:

    E o sinteză din care lipsesc câteva puncte-cheie, pe care fie nu le cunoști, fie le-ai omis. 2022 nu a fost, neapărat, un an liniștit la Pro Arena / Sport PROTV, cu câteva plecări, dar și cu câteva mici scandaluri care au lovit încet, dar sigur, în temelie. Există angajați care au beneficiat de transport din partea colegilor zilnic, în ciuda faptului că exista posibilitatea accesării unei aplicații de ridesharing ale cărei costuri erau achitate de companie. Iar HR-ul a aflat de acest lucru, existând inclusiv o comisie de anchetă.

    Se adaugă aici alte probleme, legate de modul în care acea redacție era condusă, în care cei de la baza lanțului trofic erau umiliți zilnic de către cei doi EoD. Și asta s-a aflat destul de repede pentru că nu era greu de aflat. Iar în final, nu poți compara Știrile PROTV cu Sport PROTV în privința poaching-ului unor angajați. Pentru că e destul de simplu, locul pe care îl reprezinți nu poate rivaliza din punct de vedere financiar cu locul lor de muncă.

    Per total, e o combinație între cei ai spus tu și situația descrisă mai sus în acest comentariu.

  2. orlando.nicoara spune:

    Multumesc, nu stiam aceste detalii.
    Poate, problema nu a fost la oferta financiara. Iar ProTV isi plateste bine vedetele cele mai importante, in rest salariile sunt in piata sau chiar sub nivelul pietei.

    • Graal spune:

      Te asigur că la nivelul reporterilor/editorilor/cameramanilor, PROTV are salarii mai mari decât Prima, uneori chiar cu 50%-60%.

  3. Orlando spune:

    Cu siguranta, pt ca e vorba de diferenta de experienta. ProTV are oameni experimentati, Prima avea niste juniori cand am preluat-o. Te asigur ca nu a fost vorba de pachetul salarial, oferta noastra a fost suficient de buna, vezi Hulpe care a primit cat a cerut dar a fost intoarsa pentru ca i s-a oferit pozitia de prezentator de la Matinal.

    • Graal spune:

      Eu discutam strict de sport aici, luat 1 la 1, PrimaSport – care nu are exclusiv juniori în echipă, nu rivalizează cu PROTV din punctul ăsta de vedere, procentele sunt cât se poate de serioase.

  4. orlando.nicoara spune:

    Nu sunt de acord, am luat trei oameni de la departamentul Sport din ProTV in primavara/vara.

    • Graal spune:

      Poți să nu, dar asta nu înseamnă că nu e adevărat. Păstrând tema, dacă iei antrenor secund și îl pui principal, vine și cu o mărire de salariu pentru responsabilități mai mari, nu?

  5. orlando.nicoara spune:

    Corect.

Lasa un comentariu