„Aia e”

Eu am reuntat la 2 parale recent din cauza faptului ca mi-a impozitat 25% la stat ceea ce mi se pare foarte mult.La adsense nu platesc nici macar cei 10% impozit pe profit, nu platesc nimic.Primesc banii de 6 ani lunar prin western si aia e.

Bun Google-ul asta, nu platesti nimic si aia e. De aici

34 Comentarii
  1. Marius Pahomi spune:

    M-ai inteles? :)

  2. razvanbb spune:

    :))))

    E bine si ca face public faptul ca nu-si declara veniturile si face un pic de evaziune fiscala. :)

  3. Radu spune:

    5.400.487 RON. Aia e. ;))

  4. orlando spune:

    Radu, te aberezi, Mediafax Group e cu taxele platite la zi, asa ca ia o pauza.

  5. orlando spune:

    Si voi, ca agentii, ar trebui sa fiti ultimii care comentati pe subiect, platiti la 90-120 de zile in timp ce statul iti blocheaza conturile daca nu platesti tva-ul la 30 de zile. Asa ca ‘aia e” in alte parte.

  6. Radu spune:

    Mie doar mi s-a parut amuzant, nu e treaba mea cine si cum isi plateste taxele si nici nu pozez in cerberul corectitudinii fiscale. :) Pot sa inteleg ca tie nu ti se pare amuzant insa reactia e cam deplasata si neeleganta.

    Cifra aia e de aici: http://bit.ly/k2Nrl4 btw.

  7. dStanca spune:

    Reactia lui Orlando e perfect justificata, pe fond, Radu. Forma conteaza mai putin. Tot pe bloguri, pe langa „stirea” cu ANAF, mai gasesti unele informatii interesante legate de rezultatele financiare agentii vs regii / publisheri / media.

    Dupa lectura asta, un telefon in financiar cu intrebarea care e situatia platii facturilor agentiei tale catre furnizori (habar nu am care e agentia, dar ceva ma face sa cred ca e valabil exercitiul asta indiferent unde lucrezi) te va lamuri ca nu e deloc funny.

    E doar aiurea sa mai fi luat si la misto, cand o mare parte din situatia actuala din piata e cauzata si de sistemul actual, dezechilibrat, al circuitului banului pe axa client – publisher.

  8. orlando spune:

    Ceea ce tie ti se pare amuzant pentru mine e un subiect sensibil, tinand cont ca avem taxele platite la zi. O sa postez certificatul de la Anaf pe blog ca sa se vada situatia taxelor de la MFG.

  9. George spune:

    Nu mi se pare deloc amuzanta situatia si cred ca ne indreptam degetul spre cine nu trebuie. Stiu, nu e drept, insa sa-ti pui mana la ochi si sa zambesti amar nu prea ajuta cu nimic. In piata nu te duci sa imparti dreptate, te duci sa cauti rentabilitate, iar cand darile tale de de negustor cinstit sunt folosite impotriva ta, atunci ai o problema si trebuie sa te readaptezi daca nu vrei sa mori cu dreptatea in mana. Baiatul asta nu a gresit cu nimic, a observat un lucru evident. Mie nu mi se pare nici prost nici infractor, incearca sa supravietuiasca sistemului si e aratat cu degetul. E ca si cu masturbarea, toti o fac nimeni nu recunoaste, insa cand se gaseste unul sa vorbeasca deschis despre fenomen toata lumea rade de el.

    Eu cred ca baiatul cam are dreptate, chiar aia e.

  10. radu spune:

    Dragos, eu nu fac politie si, in general, nu ma prea implic in dezbateri inflacarate doar de dragul dezbaterilor. Aici as fi tentat sa o fac din cauza tehnicii de argumentare pe care ai adoptat-o (discreditarea sursei mele, care nu e „blog-uri” ci site-ul oficial al unei institutii a statului, mutarea focusului de pe subiect pe eternul „saracii publisher-i”, care pica lejer cand compari profitul MPG, pentru ca de MPG e vorba aici, afisat 4-5 post-uri mai jos cu cel al mai bine de jumatate dintre agentiile de media, felicitari!, si trecerea pe sentimental de la sfarsit). Iti recomand si eu niste informatii interesante la un search dupa „120-day payment terms”. ;) Te rog sa observi ca eu nu am folosit niste „argumente” de tipul „poate baiatul ala nu plateste impozitul pentru ca nu ar mai avea ce sa dea de mancare la [i]copilasi[/i]” sau ca ai scris „fi” incorect. :)

    Orlando, pe mine nu ma intereseaza absolut, dar absolut, deloc situatia platii taxelor MPG. M-am apucat sa ma bag eu in seama aiurea ca aveti voi taxe neachitate? Tu ai post-at o critica ironica la adresa cuiva pentru ca nu isi plateste taxele, eu am scris ca nici MFG nu si le plateste, pe baza unor date oficiale luate de pe site-ul ANAF. Ti se pare ca am fost offtopic sau deplasat? Daca un jurnalist de la tine ar fi procedat la fel cu alti actori implicati, ti s-ar fi parut normala o reactie ca a ta? Ca datele de pe ANAF nu sunt corecte, foarte rau, poti sa precizezi asta si printr-un raspuns elegant. :)

  11. orlando spune:

    Serios Radu, asa am postat-o, ca o critica a cuiva care nu plateste taxele sau ca o critica pentru Google care, neoperand in .ro (sau operand „romaneste”) nu retine la sursa impozitul asa cum o face 2parale sau proftishare?

  12. orlando spune:

    Si da, ai fost offtopic si deplasat, puteai sa intrebi, e adevarat ca MFG are taxe neplatite in valoare de +5 mil ron? Un jurnalist de la noi, dupa ce ar fi avut confirmarea din doua surse, ar fi intrebat direct daca e adevarat sau nu ce scrie pe siteul ANAF.

  13. radu spune:

    Riiight, e regula sa verifice o informatie oficiala. Si daca ar fi intrebat i s-ar fi raspuns ca „abereaza” si sa „ia o pauza”. Deja nu mi se mai pare ca esti rezonabil si nu o sa te insotesc in ridicol.

    Cat despre Google, daca face ceva ilegal, n-ai decat sa depui o plangere. Daca ai primi tu o comanda din Bulgaria si ti s-ar cere sa iti faci firma acolo ca sa o poti onora ai tipa ca e birocratie.

    Specifica, te rog, faptul ca accepti aici doar comentarii de la yes men-i pentru ca eu pana acum am fost indus in eroare.

  14. orlando spune:

    Radu,

    Cred ca am avut dialoguri pana acum, pe acest blog, in care ti-am demonstrat ca apreciez argumentele + am aprobat inclusiv comentarii care ma injurau, esti deplasat (again) cu yes men-i.

    Ti-am pus hartia oficiala de la ANAF pe blog, hartie care precizeaza situatia datoriilor, ca sa vezi ca ai fost deplasat cu acel comentariu.

    Google are firma in Romania, activeaza pe piata din Romania si lucreaza cu persoane fizice/juridice care se afla/sunt inregistrate in Romania, adica la fel ca 2Parale si ProfitShare, nu inteleg exemplul cu Bulgaria.

  15. Radu spune:

    Mi se parea de inteles sa spui ca aberez daca eu continuam sa sustin ca sunt datorii chiar si dupa ce tu spuneai ca nu aveti (cu sau fara dovada). Or, tu ai presupus ca eu stiu ca ce e pe anaf.ro e incorect si, fiind de rea credinta, am post-at o cifra falsa. Ca sa ce?

    Tu ai luat cu copy paste un comentariu si ai pus sursa. Eu am luat cu copy paste o cifra si am pus sursa. Tu o sursa anonima, eu un site oficial. De ce ma rog eu sunt deplasat si tu nu? Tu ai dat vreun mail si ai primit vreun raspuns oficial de la Google ca se intampla asa cum scrie ala in comentariu, ca sa verifici informatia precum zici ca o fac colegii tai de la ZF si cum imi reprosezi mie ca nu am procedat? De unde si pentru ce atata ipocrizie?

  16. Orlando spune:

    Informatia de pe anaf.ro e neactualizata, iar asta era vizibil, puteai sa intrebi, n-ai facut-o, alegerea ta, poate am avut o reactie exagerata. Subiect inchis.

    Nu, nu am dat nici un mail la Google din doua motive:
    1. Google nu raspunde la astfel de mailuri
    2. Stiam, din mai multe surse, ca Google nu a oprit impozit cand firma in .ro nu exista si procedeaza la fel si dupa ce a deschis srl-ul. Adevarata stire era in faptul ca 2parale si Profitshare o fac si ca in ochii userului sunt percepute negativ pentru ca respecta legea in timp ce Google e vazut pozitiv.

  17. Radu spune:

    Nu exista nici un contract intre publisher-ii din reteaua Adsense si SRL-ul local, contractul este aici: https://www.google.com/adsense/localized-terms si este intre publisher si Google Ireland Ldt. Contractul pentru AdWords este aici: https://adwords.google.com/select/tsandcsfinder?country=RO si este intre advertiser si Google Ireland Ltd.

    Ce treaba are SRL-ul din Romania? E ilegal sa faci plati din Irlanda catre rezidenti romani? E obligat Google Ireland sa retina impozitul la sursa, conform legii? Spune pe sleau: Google face X care e ilegal conform legii Y.

    Adica, cat n-aveau SRL, hai, treaca mearga, i-am inteles si i-am lasat sa factureze prin Irlanda ilegal dar acum, ca si-au permis 10 milioane sa-si faca si ei SRL, ar trebui sa treaca tot prin Ro? Si ce inseamna operare in .ro? Daca am un site care imi genereaza venituri Adsense din UK si DE si nici un leu prin Romania, unde e „moral” sa platesc impozitul? In Romania ca stau aici? Jumate jumate ca din tarile alea imi vin banii? In 3 sa fie „fair”? Cred ca stii foarte bine ca exista nenumarate dezbateri in lume (Franta mai ales, Rusia mai nou) pentru ca nu e clar cum trebuie intelese aceste tranzactii virtuale.

  18. Altii nu platesc impozite la sume consistente, baiatul poate face si el 100-200E lunar, ce atata tam-tam?!

  19. orlando spune:

    Nicoleta, ai mai bifat un link?

  20. orlando spune:

    Radu,

    Nu, nu e ilegal sa faci plati din Irlanda catre rezidentii romani, nu stiu daca Google Irlanda e obligat sa retina impozitul la sursa, nu cunosc legea din Irlanda, stiu ca pentru astfel de tranzactii, cu non rezidenti, o firma din .ro trebuie sa retina o redeventa si mai stiu ca desi Google opereaza in .ro, opereaza cu rezidenti din .ro, are o firma cu activitate in .ro, tranzactiile se fac prin Google Irlanda.

    Adica pot considera o concurenta neloiala pentru 2Parale si ProfitShare (in cazul de fata). Nu mi se parea nici o problema ca aceste tranzactii sa se desfasoare in continuare prin Irlanda daca nu exista firma in .ro, din momentul in care si-au inregistrat o firma aici care este motivul pentru care contractul si platile se fac prin Irlanda? Si mai stiu ca Amazon imi retine la sursa, cand cumpar, toate taxele pe care ar trebui sa le platesc in .ro.

  21. George spune:

    @Orlando Normal ca amazon iti retine, el iti scoate banii din tara. Google ii baga (in situatia de fata). Ce, google nu emite facturi care incud taxele locale ? Asta e si motivul pentru care a deschis firma din romania, sa colecteze banii pe care ii impinge mai departe in companiile de control financiar. Asta e reteta lor de evitare legala a taxelor. Sa-si faca si 2parale reteau lor daca vor sa faca fata concurentei.

    Pe principiul „corporatiile isi permit”, le putem acuza pe toate de concurenta neloaiala. Isi permit juristi si contabili buni, isi permit companii satelit si in generall isi permit mult mai mult decat orice companie mica. Inteleg frustrarea companiilor locale aparent neputincioase, dar adevartatii dusmani in problema de fata nu sunt cei de la google. Ei si-au tunat infrastructura astfel incat sa vina cu un pret competitiv in fata clientilor si tot odata mai multi bani pentru furnizori. Daca 2Parale e incapabila sa tina piept, sa puna lacat si sa mearga acasa. Cat poate fi de greu sa investesti in creeare unei companii offshore care sa faca plati prin WU catre furnizorii tai. Nu-ti pasa de ei, pai las ca le pasa altora. Te simti ok ca platesti bani unor infractori de drept comun.

    Atat timp cat 50% + 1 considera ca e plata taxelor e o tranzactie nedreapta, nu indrazni sa-i ceri un sistem drept. Crezi ca 50% + 1 din companii privesc taxele ca pe un schimb echitabil (pret/valoare adaugata) sau macar „cam scumputa factura domne’ pentru ” ?

  22. George spune:

    De fapt nu e vorba doar de google. Daca maine, un roman pune pe picioare un sistem de afiliere pe modelul. client -> srl -> offshore -> furnizor pai 2 parale poate linistit sa-si puna lacat. Nu e nevoie de o super corporatie pentru asta.

  23. Radu spune:

    Daca le consideri concurenta neloiala pleci de la premisa ca e normal ca cei care fac bani din Adsense sa nu-si plateasca taxele si ca altfel de situatii sunt regula nu exceptia. Si e tot la fel de neloial cum era inainte cand Profitshare putea emite voucher-e in locul sumei de bani in timp ce 2parale nu. Cred ca e o diferenta intre avantaj competitiv si concurenta neloiala iar in cazul de fata ar fi fost concurenta neloiala daca acele venituri din Adsense ar fi fost scutite de plata taxelor ceea ce nu e cazul.

    Amazon.co.uk iti retine TVA-ul pentru ca face o vanzare catre o persoana fizica din UE si e obligat sa o faca de legile UE. La fel cum si in Adwords poti sa declari ca vrei sa folosesti serviciul pentru activitati non-comerciale (non-profit) si sa ti se retina TVA la valoarea din Irlanda. Amazon.com iti retine si taxe vamale pentru ca, fiind non-UE, faci import.

    Nu e atat de simplu sa faca plati de pe SRL-ul local. Cei 70 de euro pe care ii scoate persoana respectiva din Adsense pot veni de la advertiser-i din 20 de tari. Practic, Google ar trebui sa aiba contracte locale atat cu publisher-ii cat si cu advertiser-ii si daca eu livrez un click platit de un advertiser din UK, Google UK ar trebui sa plateasca acei bani catre Google Romania care apoi sa mi-i dea mie. Si tot asa pentru zecile de piete in care opereaza sistemele. Ti se pare eficient? Nu zic ca e imposibil insa tu ai face asta daca nu ai avea obligatia legala sa o faci? Si care ar mai fi avantajele pietei unice europene?

    Tu practic ai o problema cu free trade-ul, nu cu Google, pentru ca nu te poti astepta, la modul rezonabil, ca o companie sa nu isi maximizeze profiturile atat timp cat respecta cadrul legal si nu poti sa schimbi regulile jocului in functie de cum te avantajeaza pe tine in anumite momente.

  24. orlando spune:

    Da Radu, sunt sigur ca Google face in Romania 90% din bani lucrand cu acei clienti internationali care le vand romanilor diferite chestii.

  25. orlando spune:

    Si nu am nici o problema cu free trade-ul, am o problema cand faci milioane de euro pe piata din ,ro si iti declari 5% din cifra de afaceri pentru a reduce impozitele. Si iti dau un exemplu, pariurile si cazinourilor online, operau din offshore-uri sau din Malta iar statul roman i-a obligat sa se inregistreze in .ro (daca vor sa primeasca licenta de operare), sa deruleze afacerile prin firma din .ro, sa plateasca taxe in .ro.

  26. orlando spune:

    Asta apropo de tranzactiile tale virtuale care sunt in „dezbateri”.

  27. orlando spune:

    George, companiile isi permit ce isi permit, eu imi permit sa am un punct de vedere pe subiect, iar noi ne permitem sa avem opinii diferite, nu trebuie sa fim de acord, tu ai punctul tau de vedere, eu il am pe al meu.

  28. Radu spune:

    Puteai sa te opresti dupa .ro in prima fraza pentru ca aia e de fapt problema ta, nu ca nu incaseaza bugetul niste taxe. Hai sa fim seriosi. ;)

    Ah, deci”statul roman i-a obligat sa se inregistreze in .ro”? Nu s-au apucat ei singuri sa faca asta?! Neobligati, la presiunea obrazurile batute pe blog-uri? Ce ciudat! Ti-ai dat raspunsul singur.

  29. orlando spune:

    Da, Radu, buna dimineata, in sfarsit ai inteles „simpatia” mea pentru Google, bravo.

  30. Radu spune:

    Daca as fi in locul tau as avea aceeasi „simpatie”. Insa ce sigur nu as face e sa incerc sa extrapolez interesul meu si sa-l fac sa para al nostru folosind perdele de fum si „prezentari favorabile ale faptelor”.

  31. orlando spune:

    Radu, citeste ce i-am spus mai devreme lui George, e valabil si pentru tine.

  32. George spune:

    @Orlando
    „George, companiile isi permit ce isi permit, eu imi permit sa am un punct de vedere pe subiect, iar noi ne permitem sa avem opinii diferite, nu trebuie sa fim de acord, tu ai punctul tau de vedere, eu il am pe al meu.”

    Evident, de-asta si exista blogul, sa ne dam cu parerea. Tu ti-ai dat-o, eu le fel, mergem mai departe, atat timp cat nu ne injuram si dam in cap e util sa ascultam alte pareri, eu nu pretind ca ceea ce scot pe gura e de necontestat sau ca peste o ora nu ma sucesc si contrazic. Iar ca si adaugare, din partea mea discutia nu se poarte pe simpatie sau antipatie, Google imi sunt total indiferenti, le folosesc servicile fara nici o urma de patima sau respect.

  33. orlando spune:

    George,

    Si eu le folosesc serviciile, in fiecare zi, sunt buni in ceea ce fac, sunt cei mai buni din piata, au contribuit la cresterea internetului dupa bubble 1.0, au multe merite in ceea ce inseamna astazi advertisingul online. Pe de alta parte conduc un business care concureaza cu Google pe investitiile in publicitate ale clientilor.

Lasa un comentariu