my 2 cents despre iPad

E o „fitza”. La fel ca si prima versiune de iPhone. De fapt mult mai mult decat prima versiune de iPhone. Daca iPod-ul a acoperit un gol enorm intr-o piata bezmetica/ametita de cresterea componentei digitale, iPad-ul nu acopera nimic. Fara camera, fara usb (are usd, prin adaptor), fara sa poti scrie un email si asculta muzica in acelasi timp, fara flash, fara, fara, fara.  Plus o tastatura care reduce pur si simplu productivitatea. Toate acestea fac din iPad un gadged complementar la laptop/pc + smartphone. Nu un must. Nu acopera nici o nevoie.

Se va vinde? O da! In milioane de exemplare. Pentru ca Apple are marketingul setat in ADN iar Jobs stie cel mai bine cum sa vanda. Si pentru asta jos palaria. Sa ai un iPad va fi la fel de „cool” ca si cum ai avea un iPhone. Sa fii printre primii care au asa ceva, priceless. Iar lumea va plati pentru asta, in special americanii. Lucru speculat si de cei care incearca sa vanda ceva pietei care abia se formeaza, piata formata din userii de iPad. Preturi mult mai mari decat in offline pentru a citi un ziar sau preturi duble, comparativ cu pretul pt iPhone, pentru aplicatii.

Gata, puteti sa aruncati cu oua sau cu rosii. Sau cu oua rosii ca tot suntem dupa Paste :)

54 Comentarii
  1. nu arunc cu oua, dar am o intrebare: ai pus mana pe el? te-ai jucat 30 minute sa vezi cum este?

    USA Today e un ziar care are o aplicatie superba pentru iPad – un ziar care poate fi citit offline si care arata ce inseamna presa anului 2010. si mai e si gratuita.

    iti recomand un review facut cu mana pe iPad. http://www.boio.ro/ipad-review/ linkul poti sa-l stergi din comment. e doar pt tine.

  2. Jan spune:

    In trecut am „ras” de apple destul de mult (desi trebuia sa comentez marketingul lor genial si mincinos in acelasi timp) pana am trecut pe Mac. (tot incerc sa scriu un articol despre switch dar nu am timp :P)
    De acum incolo refuz sa imi mai dau cu parerea despre gadget-uri pe care nu le-am folosit.
    Din punctul meu de vedere iPad-ul e un device cu un target foarte clar… nu a zis nimeni ca va inlocui laptopul, ca te va face mai productiv, etc…

    Este un device de consum media si punct. Avarage Joe sta in pat si vrea sa:

    – citeasca un articol pe net
    – citeasca un ebook colorat, eventual cu content multimedia
    – sa joace un joc casual
    – sa asculte muzica (din cate stiu app-urile built in merg in multitasking)

    Toate astea de mai sus fara sa se incurce in interfata si fara sa manevreze un stylus. Toate activitatile de mai sus se pot face fara:

    – USB
    – Camera
    – fara Flash.

    La suportul pt flash chiar merita discutat. Intre apple si adobe este un razboi pe fata, e clar ca sunt motive politice la mijloc INSA cu toti stim ca flashul consuma resurse in mob aberant. Nu inteleg de ce nimeni nu pricepe urmatorele:
    – daca average joe sat o ora pe ceva site cu 5 bannere flash si un video si device-ul care il tine in mana ia incet foc fa injura Apple si iPad-ul nu pe cel care a faucet site-ul.
    – daca dupa o ora de stat pe ceva site cu video omul nostru se decide ca vrea sa citeasca o carte, dar device-ul lui se stinge pt ca nu mai are baterie va injura din nou iPad-ul – nu site-ul video.
    Exact asta faceam si eu cand imi instalam aplicatii pe windows mobile si imi blocau telefonul de 2-3 ori pe zi. nu injuram aplicatia ci injuram device-ul si Windows Mobile. Apple stie ce inseamna user experience si cum sa o protejeze cat mai bine.

    Eu o sa-mi cumpar un iPad dupa ce o sa-l tin in mana si ma va convinge. Probabil la versiunea #2 cand se va ieftini ($250-$300) si va avea multi-tasking (find mai geek chair am nevoie de multi tasking). O sa fac urmatoarele cu el:
    – browsing din pat + verificat email + muzica
    – ebook reader
    – posibil media center remote (inca nu sunt aplicatii)
    – arat poze la bunica

    Nu stiu de ce nu se leaga nimeni de faptul ca Apple nu inoveaza ci imbunatateste idei vechi si foarte vechi.
    Tablet PC (visul lui Bill Gates) -> iPad
    Palm Pilot + Treo -> iPhone

  3. Futacu spune:

    daca prin „fita” se intelege „nice to have” si nu „a must”, da, de acord cu cei doi centi ai tai. ca e evident ca poti sa traiesti linistit faradeipad. altfel, dincolo de vesnica disputa mac vs pc (adica marketing vs ingineri) dusa in cazul asta – culma! -nu pe bani ci pe alba-neagra (asta are, asta n-are), obiectul in sine vine sa umple un gol. pentru ca de foarte multe ori mi-am dorit un „ceva” mai mare decat iphone, dar mai mic decat laptopul (si am un mac book air, care orisicatusi, nu e chiar genul caramida) pentru web, pentru citit, pentru scris si pentru video. pe partea practiker vorbind, ipad vine deci sa umple un gol pentru mine si tovarasii mei, cati or fi ei. pe partea cealalta („bag-o p-aia la sentiment, minune!”), sunt sigur ca experienta de utilizare a unui ipad o sa fie dadatoare de orgasme. pentru ca, vorba casandrelor, „e doar un iphone mai mare”, chestie la care nu pot decat sa fiu erect si sa zic „moaamaaa, un iphone mai mare, cooool!”.

    si poate cu ocazia prilejului, faceti si voi dreak ceva mai de doamne-ajuta cu aplicatia aia pentru zf. hai, ca i-ati vazut pe wsj sau pe nyt, se poate!

  4. Dragos spune:

    Are usb ;)

    http://www.apple.com/ipad/accessories/

    Si e misto, vb lui Adrian, nu ai pus mana pe el.

  5. alexnicolae spune:

    E un device pentru urmatoarea trecere a internetului de la interactivitate la noua televiziune/carte – primesti de-a gata, nu trebuie sa interactionezi -creezi informatie decat minimal . Se bazeaza pe faptul ca 1% creeaza ceva pe net, restul doar utilizeaza informatia. Practic o citesc in format multimedia. O combinatie intre ziar si televizor. Ar lipsi o web cam sa se dea omu pe mess, din pat, dar se poate atasa prin usb cred.

    Laptopul are in plus greutate, autonomie mai mica, posibilitatea de a crea content ( ce nu intereseaza pe 99% din useri).

    Eu nu o sa cumpar, nu o sa cumpere probabil mare parte din cei care se gandesc la utilitate in genul ca tastatura nu e productiva. O sa cumpere cei care citesc ziarul online, si vor sa citeasca si o carte, ev sa vada si un film. Nu cei care vor sa scrie o carte, sau sa lucreze cu el.

  6. Dragos spune:

    Ah uitasem, poti sa asculti muzica si sa scrii un mail in acelasi timp.

    Vezi, ti-am zis ca nu l-ai studiat :P

  7. orlando spune:

    All,

    „fitza” = ceea ce a spus Victor, pot trai fara el. voi reveni punctual pe fiecare comentariu, thx pt feedback.

  8. Daniel Ispas spune:

    Nu am un ipad asa ca imi dau cu parerea din ce am citit. Conceptul e interesant desi nu e nou si cred ca versiunile urmatoare vor umple niste goluri existente acum. Daca ar oferi tot de la prima versiune nu am mai observa evolutia ulterioara…

  9. Béranger spune:

    Nu e nici m?car vorba de marketingul Apple. iPad se va vinde f?r? reclam?. I se face reclam? gratis în pres? ?i blogosfer?.

    Sociologic, se poate analiza, dar spus? pe ?leau, se nume?te imbecilizarea planetei. Oamenii vor iPad de pro?ti ce sunt ei. It’s as simple as that.

    Cory Doctorow:

    « I believe – really believe – in the stirring words of the Maker Manifesto: if you can’t open it, you don’t own it. Screws not glue. The original Apple ][+ came with schematics for the circuit boards, and birthed a generation of hardware and software hackers who upended the world for the better. If you wanted your kid to grow up to be a confident, entrepreneurial, and firmly in the camp that believes that you should forever be rearranging the world to make it better, you bought her an Apple ][+.

    But with the iPad, it seems like Apple’s model customer is that same stupid stereotype of a technophobic, timid, scatterbrained mother as appears in a billion renditions of „that’s too complicated for my mom” (listen to the pundits extol the virtues of the iPad and time how long it takes for them to explain that here, finally, is something that isn’t too complicated for their poor old mothers).

    The model of interaction with the iPad is to be a „consumer,” what William Gibson memorably described as „something the size of a baby hippo, the color of a week-old boiled potato, that lives by itself, in the dark, in a double-wide on the outskirts of Topeka. It’s covered with eyes and it sweats constantly. The sweat runs into those eyes and makes them sting. It has no mouth… no genitals, and can only express its mute extremes of murderous rage and infantile desire by changing the channels on a universal remote.”

    The way you improve your iPad isn’t to figure out how it works and making it better. The way you improve the iPad is to buy iApps. Buying an iPad for your kids isn’t a means of jump-starting the realization that the world is yours to take apart and reassemble; it’s a way of telling your offspring that even changing the batteries is something you have to leave to the professionals. »

  10. Angel Petrescu spune:

    Fetitelor le place sa aiba jucarii. Apoi, pe la 11-12 ani le dispare interesul.

    Barbatii nu isi depasesc niciodata obsesia pentru jucarii. Pe masura ce inainteaza in virsta, jucariile devin din ce in ce mai scumpe si mai nepractice. Exemple: televizoare miniaturale, telefoane de masina, storcatoare de fructe sofisticate, egalizatoare grafice, jocuri video, si orice clipeste, bipaie si are nevoie de cel putin sase baterii pentru a functiona.

  11. Jan spune:

    @Béranger: hai ca m-am suparat :)
    Nu e deloc as simple as that. Puteam discuta pe tema ca oamenii/consumatori sunt prosti daca atacai problema din alt unghi.
    Puteai sa spui de exemplu ca sunt prosti pentru ca sunt niste consumeristi care dau $500 de pe un device in timp ce oamenii mor de foame in zeci de tari de pe planeta. Eventual puteai sa fii ironic cu cei care stau la coada pentru un astfel de produs.

    Argumentul ubergeek scris de Cory asta (am citit tot articolul din intamplare) e atat de penibil incat nu prea merita discutat. Vorbeste de ani ’70 si compara o piata de useri infima de hardcore geeks cu piata de useri din 2010? Mama mea va fi foarte suparata pentru ca nu va putea deschide si modui iPad-ul pe care isi citeste mailul, sunt sigur ca va vrea o varianta exotica de linux pe el, ca sa nu se simta sclava.

    Simt nevoia sa repet: ORICE FIRMA/CORPORATIE ARE CA SINGUR SCOP OBTINEREA PROFITULUI. Orice „imbunatatiri” de ex. educationale in socitate datorita produselor lor sunt efecte secundare.
    In general orice firma vine cu un produs nou in momentul in care simte o oportunitate/cerere pe piata.

    Apple e o firma care vine produse PREMIUM, vinde STATUS… care insa se schimba incet intr-o firma main stream (http://sethgodin.typepad.com/seths_blog/2007/12/apples-next-pro.html)
    Tu ai desfacator de conserve acasa?

  12. Dragos spune:

    @Béranger esti amuzant si naiv in acelasi timp. Insa nu asta e mai dureros ci faptul ca TU constanti ca planeta e plina de imbecili in timp ce vii cu agrumentul ala MAI IMBECIL decat toata planeta la un loc. Dar de asta nu ti-ai dat seama nu? Gandeste-te in ce lumina te pune pe tine situatia asta.

    In alta ordine de idei, vad ca sustii aceeasi idee sus si tare, ca tot romanul frustrat, ca americanii sunt cei mai prosti, ca americanii sunt cei mai ratati si Apple e o companie care face produse pentru ei.

    Eu iti zic ca Romania e plina de imbecili si ratati si de prosti care sunt indobitociti de iRealitatea si Diaconescu shows, de emisiuni cu Dan Negru, Zavoranca si mai stiu eu ce parveniti din media. E plina de frustrati care arata cu degetul spre altii insa nu se uita in curtea lor. Cum faci tu.

    Acum despre Apple, ai avut si tu dreptate cu o singura kestie, intr-adevar se vinde singur Apple pentru ca e ALTCEVA, pentru ca asa cum face si BMW-ul, Apple e un brand care iti completeaza stilul, viata si personalitatea. Te regasesti in filosofia lor si de cele mai multe ori iti proiecteaza o alta imagine in societate.

    In concluzie iti dau un exemplu, eu la munca am un iMac printre alte 8 PC ale colegilor, e un iMac de 24, il am de aproape doi ani. Cand a fost cumparat in firma, cel putin 40 de oameni din 100 au venit doar sa il vada si constant cand intra cineva in birou cu diferite treburi, se opreste un pic si asupra Mac-ul, se uita bine, trage aer in piept, zambeste si pleaca mai departe…think about this…

  13. Dragos spune:

    @Béranger Acum am vazut de fapt nu ai inteles ESENTA produsului iPAD, din moment ce ai blogul full de articole prin care iPad-ul este comparat si atacat din toate partile.

    Trebuia sa ma uit de la inceput ca nu mai scriam commentul asta. Mi-am pierdut vremea degeaba.

    Apropo, care e mai tare, un C Classe sau un ATV? Ambele au 4 roti sa stii. Cam asa e comparatia intre iPad si Kindle, de exemplu.

  14. Béranger spune:

    Jane, m? superi. Dup? mine, n-ai dreptate.

    N-are a face care este scopul oric?rei corpora?ii, ?i nu era cazul s? scrii cu majuscule, c? nu-s oligofren.

    Problema e acum alta. Ca ?i la X-box 360 (sau cum s-o scrie, c?ci nu m? intereseaz? rebuturile high-tech DE CARE NU AM NEVOIE), cu iPad-ul se petrece fenomenul ?la incredibil: oamenii stau la coad? ca la carne pe vremea lui Ceau?escu, oamenii AR CUMP?RA MAI MULT DECÂT PRODUCE APPLE!

    Ce alt? companie, sau în ce alt domeniu decât cel al (scuza?i) c?caturilor tehnologice INUTILE se mai ob?ine o asemenea PERFORMAN??, anume aceea c? TE ROAG? CLIENTUL S?-I VINZI, nu trebuie s?-l rogi tu pe el!

    ?sta nu mai e capitalism, e co?mar de prost gust. CLIEN?II CAPTIVI nu au fost cei crea?i de Microsoft (care, brusc, îmi devine simpatic), ci de Apple.

    Iat?, utilizatorii Apple nu sunt mai inteligen?i, mai arti?ti, etc. decât cei Microsoft, ba poate chiar dimpotriv?.

    Vrei o scul? de navigare ?i de scris documente? Ia-?i un netbook sau un notebook de 12-13 inches.

    Vrei o scul? de citit c?r?i f?r? s?-?i oboseasc? ochii, ?i care s? se vad? bine mai cu seam? în lumin? puternic?? Ia?i un e-reader bazat pe e-Ink ?i care s? nu aib? ecranul lucios (deci nu Sony Touch). Eu am un BeBook Mini de 5″, dar e foarte bun iRiver Story (orice magazin Germanos sau eMag). (Recomand pentru c?r?i formatele ePub ?i PDF.)

    În rest, cu cât iPad-ul este mai de c?cat, cu atât e mai uimitoare alergarea lemingilor cu capul înainte c?tre el.

    ?tiau c? sunt mai multe alternative la iPad, TOATE mai performante, mai deschise ca standard (nu depinzi de MAGAZINUL UNIC, NECOMUNIST, CI MONOPOLIST, AppStore), dar au dezavantajul c?… trebuie s? mai a?tep?i CÂTEVA LUNI pân? la lansarea lor comercial??

    Cump?r?torul modern PREFER? S? CUMPERE UN C?CAT ACUM decât un lucru bun la var?.

    Dac? nici asta nu e imbecilitate, atunci eu nu ?tiu ce este.

    În rest da, orice aparat electronic venea în anii 80 cu schema electric? de principiu, ?i la comuni?ti, ?i la capitali?ti. Pe m?sur? ce consumerismul a învins, iar cump?r?torii au devenit tot mai pro?ti (gradul de prostie se poate estima prin ponderea produselor NENECESARE pe care omul ?i le cump?r?), fire?te c? tendin?a a fost de a men?ine «secretul relativ» cu privire la produsul electronic cump?rat.

    Nu, ?sta nu e progres, e corporatism în cel mai negativ în?eles al termenului.

  15. Béranger spune:

    Drago?, îmi pare r?u, e?ti un prost sp?lat pe creier.

    Nu dau doi bani pe Apple, BMW, C Klasse, ?i ?tii de ce? PENTRU C? NU AM NEVOIE DE ELE!

    Spre deosebire de lemmingi, eu cump?r din magazine exact ce am nevoie, nu ce sunt îndemnat s? fac. Nu am credit la cas?, stau în ce am, nu am credit la ma?in?, e mai ieftin cu transportul în comun + taxiul.

    Orice e-reader care nu este e-Ink îmi stric? ochii. Nu, mul?umesc, stau destul cu ochii în calculator ?i a?a.

  16. orlando spune:

    o luati prea personal, e doar un gadget, hai sa ne racorim un pic

  17. Béranger spune:

    N-a? fi utilizat invective dac? nu mi s-ar fi spus c? a? fi naiv. ?i asta, pentru simplul fapt c? înc? mai am propriile opinii, pentru c? nu m? intereseaz? fi?ele ci doar utilitatea real? a unui obiect, ?i a?a mai departe. Nu mai am 20 de ani.

  18. Dragos spune:

    @Béranger

    Ha ha, buna argumentarea, vezi de asta te-am facut naiv, iti justifici ineptiile prin faptul ca ai o varsta si automat ai opinii demne de luat in considerare. Esti penibil, serios.

    Hai sa iti mai dau un hint, sa nu treaca ziua si sa ramai cum ai inceput-o.

    Cand a fost sa aleg o masina, am ales siguranta, am ales confort, am ales marime, am ales sportivitate…in concluzie BMW. PE NEVOILE MELE. Peste toate astea VIN self esteem-ul, buna dispozitie si imaginea pe care mi-o da BMW-ul. Ah si fara CREDIT. Pentru ca merit ;)

    Tu in schimb, mergi pe jos, iti iei numai prostii, esti frustrat si arunci cu cacat in tot ce fac altii. And that’s makes you….what?

  19. Béranger spune:

    1. Mda, cred c? eu sunt singurul care consider? c? BMW-urile (ca ?i multe alte m?rci) s-au urâ?it în ultimii 15 ani…

    2. Cu oameni ca tine (cump?r?tori entuzia?ti ?i plini de self-esteem), capitalismul n-ar putea cunoa?te nici o criz?, ever! P?cat c? nu sunt 6,5 miliarde de oameni ca tine…

    …oh, wait! Salariile de peste 2000 € sunt posibile tocmai pentru c? 2 miliarde de oameni tr?iesc cu mai pu?in de 60 € pe lun?. Ouch.

  20. Futacu spune:

    @beranger
    amice, prea multe idei de-a gata nemestecate ?i amestecate într-o vituperare care ne arata exact imaginea pe invers a ceea ce combati talica. si oricum, mai rarut, asa, ca vorba lu’ orlando, e vorba doar de o gigica, nu de problema mantuirii sufletului.
    ma opresc doar la ideea aia ca „orice e-reader care nu este e-ink imi strica ochii”. citesc carti electronice de 7-8 ani, de pe vremea ipaq-urilor (compaq si apoi hp) si a lui microsoft reader, fie-le tarana usoara! oculistul meu nu a observat ca in acest interval privirea mea vultureasca sa se fi alterat cu ceva. dar nah, poate ca asa suntem noi astia, sclavii corporatiilor, mai rezistenti…

  21. Béranger spune:

    Futacule, mai ai pân? la 70 de ani. Mai vorbim atunci.

  22. Jan spune:

    @Béranger sa stii ca eu nu m-am suparat pe bune ca si tine, era un smile acolo :)
    Tu esti asa mai socialist de felul tau, nu? :D
    Din fericire pentru noi, pe piata de electronice mecanismele de piata functioneza foarte bine.. nu exista CLIENTI CAPTIVI. Dovada cea mai buna esti tu, ai un device alternativ ceea ce te face sa te simti mai special (exact ca si ownerii de iPad).
    De asta exista in lume si ceasuri turcesti, Casio si Hublot… fiecare se adreseaza unui anume segment de piata. nu stiu ce e asa de complicat.

  23. Béranger spune:

    Nu, voi cump?ra?i CAPTIVITATE odat? cu iPad-ul. Aplica?iile se cump?r? numai de pe AppStore, fi?ierele se transfer? numai prin iTunes, etc. Spre deosebire de socialism, acum tu chiar vrei s? pl?te?ti pt. restric?ii!

    Pe iPad ?i Kindle po?i citi unele formate de e-books din alte surse, dar ce cumperi de pe iPad nu po?i citi f?r? iBooks, iar ce cumperi pt. Kindle nu po?i citi f?r? aplica?ia lor. C?cat, vou? asta v? place.

    Ca e-reader-ul meu „alternativ” sunt ZECI de alte modele/m?rci, ?i toate îmi respect? libertatea (în plus, eu înl?tur DRM-ul fi?ierelor cump?rate). Oricum, sp?la?ii pe creier ai secolului 21 iubesc oligopolurile!

    Nu, oamenii nu-?i pre?uiesc libertatea. Acum e mai deprimant decât sub comuni?ti, pt. c? atunci ?tiai c? e o dictatur? care va sucomba vreodat?, dar acum e limpede c? din prostia asta globalizat? nu vom sc?pa în veci!

  24. doctoru spune:

    beranger tata esti incredibil

    daca pt tine xbox e inutil imi dau seama ce viata trista ai

    prietene, e o clasa de oameni, cu venituri medii, care da fara probleme 4-500 de dolari pe un gadget . ai idee care e definitia gadgetului? in viata asta (care la tine de kkt) trebuie sa ne mai si „simtem” bine. plm, unii ies la restaurant, altii se duc la bowling, altii se joaca de’amproasta cu orele pe pc, altii isi iau ipad. sunt de acord cu mosh orlando ca nu e chiar esenta productivitatii, dar e misto.

    daca ai telefon mai sus de nokia 5100 inseamna ca te contrazici mai sus
    dupa cum vb despre appstore si itunes imi dau seama ca habar nu ai despre ce vorbesti.
    baga mare cu conspiratiile corporatiste ca esti pe drumul cel bun

    cred ca e cea mai discutata tema pe orlando.ro. daca baga domnu patron de blog si niste injuraturi o sa ii sufle in ceafa lu’ zoso. parca vad sidebarul cu reclama la paralela 45 si chiloti erotici

  25. orlando spune:

    chiar nu puteti sa atacati ideea si nu persoana? Dragos?

  26. orlando spune:

    Adrian,

    nu l-am atins, doar am citit si vazut. „Trebuie sa stii ca iPad nu este pentru oricine” e ceea ce spui tu, cam asta incerc sa spun si eu, doar ca nuantez spunand ca nu acopera nici o nevoie reala. Te astept aici cu un comentariu dupa o luna de zile de utilizare

  27. orlando spune:

    Jan,

    nu, exact asta e problema, au spus multi, foarte multi, ca iPad-ul e notebook Killer, ba chiar am citit ca ar fi si Google killer. In rest de acord cu tot ce ai spus tu, de acord si cu Adobe, vezi si „degetul” aratat ieri de Jobs catre ei.

  28. orlando spune:

    Dragos, esti mult, mult, mult prea pasional. Restul iti voi spune in privat

  29. orlando spune:

    Alex,

    cred ca e cam 10% din acel pas de care vorbesti tu, probabil ca era nevoie ca Apple sa-l faca pt a se impune, astept insa versiunile urmatoare pt a vedea in ce masura va reprezenta o trecere cu adevarat.

  30. orlando spune:

    Béranger, ultimul serie 5 e chiar frumusel (asta pt a incerca sa mai destindem atmosfera :) )

  31. Seba spune:

    OMG, m-am oprit dupa primele comentarii, nu pot sa cred cati indoctrinati Apple in .ro. Subscriu la post, nu atinge nimic, e o fitza, si nu … nu cred ca ai nevoie sa pui mana pe el ca sa „vezi” asta.
    Am folosit si eu in trecut Mac, in trecut … pana am realizat ca nu pot sa fac tot ce vreau pe el, ma rog nu fara virtualizare.

  32. Seba spune:

    La o a 2-a privire, vad ca avem flame pe aici, o nota mai funny:
    http://www.youtube.com/watch?v=CZGIn9bpALo

  33. Vlad spune:

    Nu pot sa cred unde s-a ajuns de la un simplu gadget. Nu inteleg de ce va certati atat, fiecare are dreptul sa creada ce vrea despre orice.

    Parerea mea e ca e doar o jucarie noua de la apple, care se va vinde foarte bine pentru ca e apple. Momentan e cam „fitza” dar cum spunea si Seth Godin intr-un post, o aplicatie foarte folositoare poate transforma ipad-ul intr-un gadget foarte util si cu un pret justificabil.

    http://sethgodin.typepad.com/seths_blog/2010/02/ipad-app-of-my-dreams-the-digital-talking-pad.html

  34. P spune:

    Vad din biografie ca ai lucrat intr-un mediu ceva mai curatzel (pentru Romania). Pacat ca nu ai inteles mare lucru din spiritul Apple…

  35. Dragos spune:

    @Orlando, nu am nimic cu el, ba mai mult nu am nimic cu nimeni, insa in momentul in care m-a facut de doua ori prost, gratuit, atunci da, am ceva cu el.

    Cat despre cat de pasional sunt eu about Apple, se poate, insa nu vad ca ai sters din post faptul ca are USB (da prin adaptor) dar are, sau ca poti asculta muzica si browsa in acelasi timp.

    BTW Cireasa de pe tort, de acum o sa faceti ce vreti pe iPad din toamna :)

  36. orlando spune:

    Dragos,

    in tema asta facuta cadou nu pot taia cuvintele, trebuie sa le sterg, dupa ce se rezolva problema o sa corectez afirmatia despre USB :)

    Nu pot sa ascult muzica de pe Pandora sau Rhapsody si browsa in acelasi timp.

  37. Dragos spune:

    :))

    Bine, fie, oricum ai iTunes iar cat despre Pandora sau Rhapsody…din toamna..din toamna :D

  38. Ciprian spune:

    Eu privesc lucrurile un pic diferit si poate subiectiv:

    Partea cu acoperirea necesitatilor pentru un gadget maniac ca mine: am 2 PC-uri, un smartphone, 2 laptopuri, MP4 player samd. si nu inteleg de ce mi-as cumpara inca un gadget? Absolut toate functiile unui Ipad pot fi perfect indeplinite, daca nu chiar mai bine de unul din device-urile de mai sus… deci unde este necesitatea? Pot sa vad un film pe pc, pe tv, pe laptop, pe telefon… chiar am nevoie de un al 5-lea dispozitiv? De aici vine ideea de fitza si chiar ar fi o fitza daca mi-as cumpara si un Ipad. (as adauga inca un gadget la maldar)

    Iar pentru oamenii „normali” care poate nu au un laptop, poate nu au un device multimedia, pot intelege ca le-ar fi mai usor sa isi cumpere un Ipad. (eu inca incadrez produsele 70% din Apple la nivel de home user) Da! i-as cumpara probabil unul mamei mele :)

    Pentru oamenii tehnici sau internet power users & professionals mi se pare chiar o chestie inutila si o simpla fitza, hai sa recunoastem ca nu „avem nevoie”.

  39. Aurica spune:

    sunt de acord, e doar cea mai noua fitza.

  40. Béranger spune:

    Tovar??ul de-?i zice doctoru consider? c? am o via?? foarte trist? dac? nu v?d cât de indispensabil este un X-Box ca parte a unei vie?i împlinite, demne de un secol 21.

    Mie mi se pare c? doctoru este un bou ?i nimic mai mult. A?a o inep?ie n-am mai pomenit de când sunt. M? cac pe X-Box. Nu exist?. Via?a e prea scurt? ca s? mi-o pierd cu a?a ceva.

    Cât despre iTunes ?i AppStore, eu n-am f?cut decât s? citez ce am citit DE LA POSESORII DE iPad! Am citit de la ei c? nu ?i-au putut transfera fi?ierele de pe un laptop Windows pe iPad decât fie via iTunes, fie înc?rcându-le pe un site ?i desc?rcându-le pe iPad.

    Cât despre AppStore… de unde altundeva se pot cump?ra/desc?rca aplica?ii pentru iPad ?i iPhone decât de acolo? Ce PLM, v-a?i ?icnit? ?i dac? vreau s? descarc Stanza pentru iPhone (a trebuit s-o fac pentru cineva), NU am putut DECÂT prin c?catul de AppStore, pentru care a trebuit cont, etc. Orice aplica?ie pentru Windows (sau Linux) o descarc direct, în PLM, dar pentru iPhone nu s-a putut, aplica?ia a trebuit s? fie b?gat? în AppStore. ?i pentru iPad trebuie c?-i la fel, folose?te acela?i OS – care, dup? mine, e o catastrof?.

    N-am pus mâna pe un iPad, dar orice contact cu iPhone m? oripileaz?. Este NEINTUITIV. A trebuit s? ajut un user de iPhone s?-?i încarce ni?te poze de pe laptop pe telefon. Nu a reu?it. Eu, care nu ?tiu decât Windows ?i Linux, am g?sit în iTunes cum s? „sincronizez” un folder cu poze cu iPhone-ul, dar pozele au fost înc?rcate cu resize (cic? „optimizate”), nu cum erau ele pe HDD. De ce în PLM nu se poate vedea aparatul ca un disk extern (pe USB), ca s? pot transfera fi?ierele cu orice file manager? Pentru c? tot ce face Apple este b??it, este pentru idio?i.

    Dup? experien?a oripilant? cu iPhone, nu cred c? iPad-ul poate fi mai de?tept, cât? vreme are ACELA?I SISTEM DE OPERARE.

    Ah, doctore, fire?te c? am un telefon mai de?tept, ca s?-mi citesc po?ta ?i Twitter-ul. Nu ca s? m? joc jocuri cretine.

  41. Dragos spune:

    @Beranger vrei sa ajungi si tu un Zoso?

    Stii ce ma amuza la tine? Ce desi esti impotriva societatii de consum, a gadgeturilor, a lumii moderne, Apple-ului samd din ce vad aici si pe blog la tine, TU iti ocupi mai mult timp din viata ta importanta comentand tot ce fac altii, mai mult chiar de cat consum eu si altii utlizand device-urile astea de cacat. Imi dau seama ce ratiune, logica si discernamant trebuie sa ai sa iti faci o preocupare zilnica tocmai din ceea ce nu iti place…

    Ma gandeam ca poate te pasioneaza o viata de ascet sau spiritualitatea dar esti intr-o situatie mai penibila/naiva decat noi toti, ca nu esti in nicio parte.

    E ultimul comment asta. Mi-ai pierdut destul timp.

  42. Béranger spune:

    V?d c? pe blogul lui Orlando sunt mai mul?i trepana?i decât pe blogul lui Zoso. ?tiam eu de ce nu citeam blogosfera româneasc?. Ar trebui s? m? întorc la bunele obiceiuri, acelea de a-mi evita cona?ionalii, c?-s prea sp?la?i pe creier. Fire?te, to?i blogosfericii români sunt corporati?ti, lucreaz? în media, edv?rtaizment, comunicare ?i alte forme f?r? fond. Ar fi trebuit s?-mi dau seama c? n-au cum s? aib? discern?mântul pe care-l invoc? cu atâta aplica?ie…

    P.S. Orlando, chiar nu e?ti în stare, la cât de celebru e?ti, s? modifici/customizezi o tem?? Asta e destul de banal?, dar fiind cadou te sim?i obligat s-o urâ?e?ti cu footer-ul de mul?umire. E na?pa a?a. Serios. Sau la voi se poart? conceptul de cizmari f?r? cizme, etc. etc.?

    P.P.S. Am avut alt blog din 2005 pân? în 2009, toamna, ?i ?la era mai mult axat pe Linux, ?i self-hosted. L-am ?ters. Cu ?sta nou, bazat pe Tumblr, îmi pierd mult mai pu?in timp decât crede doctoru. Copy-paste nu cost? decât secunde. Fire?te, ajut? c? nu e touch screen, ci maus ?i tastatur? real?.

  43. orlando spune:

    Béranger,

    nu ma simt dator, e o forma de respect adusa colegilor.

  44. Doru spune:

    Beranger, e usor sa distrugi tot ce fac altii, mai greu eu sa construiesti ceva.

    Atitudinea ta strica mult, poate nu ar fi rau sa le dai o lectie oamenilor de aici spundu-le ceea ce ai facut tu si ce faci tu mai bine decat toata societatea asta blamata.

    Sau e totul pierdut, sortit esecului si crezi ca nu mai e de facut nimic, decat sa stai pe margine, sa mananci seminte si sa scuipi in toti…

  45. Béranger spune:

    Semin?e poate m?nânci tu.

    Simplu fapt c? ceva este „nou”, faptul c? implic? munc? ?i faptul c? are o categorie de cump?r?tori nu înseamn? automat c? este cu adev?rat mai bun.

    Uneori, less is more, and more is more evil.

    Nu schimba ceva ce nu e stricat, vorba americanului.

    Ca s? consta?i c? o serie de valori se duc dracului, nu e nevoie s? prezin?i un portofoliu de realiz?ri.

    Majoritatea criticilor de carte, film, muzic? NU au scris în via?a lor o carte, n-au f?cut un film, n-au compus.

    ?i a?a mai departe. Hitler a f?cut mai multe autostr?zi decât B?sescu, dar tot Hitler va r?mâne în istorie ca fiind cel mai r?u.

    Chestia asta cu „nu critica dac? tu nu faci mai bine” e debil?. Pe acest principiu, 99% din oameni ar trebui s? nu aib? dreptul s? voteze, c?ci nu ar putea guverna sau legifera mai bine, ar trebui s? nu critice serviciile frizerului c?ci habar n-au s? tund?, ar trebui s? nu obiecteze la ce li se pune în fa?? la restaurant c?ci nu ?tiu a face nici m?car o ciorb?, etc. etc.

  46. Doru spune:

    Ce te avantajeaza pe tine pozitia asta, Beranger ar trebui sa stii mai bine la cat de cult te dai, ca un NOBODY nu poti sa iti impui o opinie sau sa prezinti argumente valide, ori sa te astepti sa aiba vreo greutate vorbele tale, pentru ca tot ce prezinti tu vine din NOWHERE, din EMPTY.

    Mergi pe pitzipoanca.org si fa-ti de cap acolo, daca nu cumva de acolo vii.

  47. Doru spune:

    Era sa uit, oamenii aia de care zici tu ca fac critica si nu au facut nimic din obiectul criticii lor au si ei valoarea lor, au renume, au un brand equity in comunitate, dar nu ma astept sa intelegi tu formele astea fara fond Maiorescule, tine tu bine de fundatia ta.

    Imi place oricum de tine;)

  48. orlando spune:

    Problemele iPad asa cum le descriu altii

  49. Sorin spune:

    O alternativa f buna pentru iPad este http://www.myviliv.com/eng/product/s10.asp

  50. zvoner spune:

    Acuma, a zice ca iPad e degeaba e ca si cand ai zice ca MINI sau Fiat 500 sunt degeaba. Nu sunt, desi sunt la fel de ‘gay’.

    Normal ca daca ai un Infiniti nu prea o sa mai fii tentat sa dai bani in plus pe un BMW iar simpla vedere a unui Audi te va deranja la stomac ;) Cam la fel e si cu gadgeturile Apple. Nu sunt cele mai bune dpdv tehnic, sunt mult prea scumpe fata de ce ofera altii in aceiasi bani, dar satisfac cu totul alte dorinte. Oamenii practici vor alege mai intotdeauna altceva – din fericire exista destule alternative – dar asta nu inseama ca cei care aleg un iPad sunt niste retardati pentru ca-si doresc o experienta aparte.

    Ideea e alta, mai presus de iPad: avem oare nevoie de o tableta sensibil mai subtire decat un notebook, pe care sa putem face toate chestiile pe care le facem pe un notebook folosind 3G si conectivitatea proprie unui mobil? Pe care sa putem citi in metrou sau acasa ziare sau reviste descarcate automat? Daca da (si eu cred ca da), atunci intr-adevar iPad este un game-changer, nu prin sine insusi, ci mai ales prin efectul de bulgare de zapada (vezi telefoanele de azi).

    Experienta vizuala poate fi mult mai bogata decat ce ofera versiunile de mobil sau chiar de internet ale site-urilor de stiri sau nisate. Experienta interactiva mai ales. Sunt chestii noi care pot fi furnizate contra cost si care pot scoate din faliment trusturi intregi de presa, basca dezvolta o multime de firme care sa faca aplicatii samd. Si atunci un device care incurajeaza asa ceva nu poate fi decat un lucru bun.

  51. Jan spune:

    @zvoner: absolut de acord cu tine.

  52. Béranger spune:

    @zvoner: Peste un an de zile, când vor fi disponibile pe pia?? gizmo-uri mult mai performante (sau mai dotate) decât iPad-ul (dac? nu chiar un model mai evoluat de iPad) la un pre? mai mic(!), ce-o s? mai râd de milioanele de indivizi care s-au repezit s? cumpere iPad-ul ACUM!

    Cât despre Mini Cooper-ul nou, el arat? ca un cur. Fiat-ul 500, în schimb, este mult mai mi?to. Chestie de gust, dar nu numai atât. Gustul se perverte?te acum, eu consider c? mul?i mai mul?i designeri aveau bun gust în anii 50-60 (nu în Est, ci în Vest) decât acum. Acum totul este caricaturizat, îngro?at, exagerat. Prea multe obiecte industriale arat? a „adida?i chineze?ti”, cum le zic eu: http://tumblr.com/xz77ypq96

    @Doru: tu nu vii tot din NOWHERE, din EMPTY? Tu cine PLM e?ti? Te g?sesc în Wikipedia sau în Who’s who? M? îndoiesc.

    Ca s? extindem discu?ia, Orlando însu?i nu este cunoscut decât în cercurile ASTEA, ale a?a-zisului online românesc. Faptul c? Orlando este cunoscut de 2000 de oameni, anumi?i 2000 de oameni, nu înseamn? în sine nimic.

  53. uliise spune:

    Eu am identificat locul iPad-ului in piata, este roata de rezerza, daaaaa, daca te lasa iPhone-ul sau iPod-ul te duci la jucaria intermediara din clasa.
    Se pare ca foarte multi de la Apple nu au citit antropologie sa isi dea seama ca omul este o maimuta cae se duce la jucaria cu cele mai multe posibilitati, am zis asta ca sa nu zic zdraganale pentru ca Apple nu face zdranganele.

  54. miska spune:

    @ beranger

    esti un retard, ingamfat, limitat si ingust in gandire, trepanat, etc….
    sa argumentez:
    1. Folosesti twitter. Numai idiotii folosesc twitter!
    2. Folosesti un smartphone. Telefonul e doar pentru vorbit! Numai sclavii folosesc mailul pe telefon! Aia care au uitat de libertatea lor, sunt sclavii tehnologiei si mobilitatii!
    3. Nu ai putut sa pui niste poze/filme/fisiere pe iphone? pai tu nu stii ca poti sa le pui prin SCP si nu ti le ? aaa, deci esti prea idiot!!!
    …………………………….
    99. Vreau sa fac transfagaraseanul pe bicicleta in acest weekend… hai ca iau 137 pana la capat, si de acolo, taxiul pana la vidraru, de acolo bag bicicleta pana la sibiu si de la sibiu o sa ma intorc cu trenu’. cred ca o sa iasa destul de ieftin.

    ________________________________________________________
    Daca nu te-ai prins, in argumente eram ironic. Crede-ma ca nu o sa simta nimeni daca te duci in blogosfera aia a ta, fara corporatisti trepanati, lemmings sau cum draq ai zis tu mai sus.
    Cu cat vorbesti si argumentezi mai mult, cu atat esti mai idiot! Tu nu vezi decat ce poti sa intelegi cu mintea ta ingusta!
    Daca ai ceva de spus, zi-i si o sa dezbatem, o sa aducem argumente pro si contra. O sa ne mai schimbam parerea, o sa intelegem unele lucruri mai bine etc. Dar daca ne faci pe toti boi si prosti, ce plm mai cauti aici?

    Imi dau seama ca am vb degeaba, ca oricum nu o sa intelegi nimic…. daca o sa intelegi, si o sa si faci ceva in acest sens – felicitari!

Lasa un comentariu