Guest: Kindle DX – o opinie

Bogdan, care si-a lansat un blog in engleza pe care vi-l recomand, a fost suficient de amabil sa scrie si sa filmeze un review pentru noua sa „jucarie” de la Amazon. Textul plus video mai jos, sper sa va fie util.

De curand am achitionat un KindleDX pentru a citi carti cumparata de pe Amazon (si nu doar acestea –  sistemul permite citirea si de pdf-uri si alt gen de documente: ex: Word) – in conditiile in care vreau sa am intreaga biblioteca cu mine, sa nu ma doara ochii de la citit pe un ecran lunimos si – cel mai important – sa pot achitiona oricand alte carti, fara a astepta si fara a plati livrarea.
OK, incep cu partile care-mi plac:
Ecranul nu imi oboseste ochii (daca ati folosit vreodata placute de insriptionat, pentru copii, cam aceiasi e senzatia)
Pot seta dimensiunea font-ului (doar pentru documente in format Kindle)
Pot citi landscape / portrait
Sunt conectat la magazinul Kindle, fara nici un cost suplimentar, aproape din orice colt al lumii
Pot citi cartile aproape imediat dupa ce le-am achizitionat (vezi video pentru demo cumparare carte)
Imi da definitiile cuvintelor din engleza (vine cu un dictionar activat la selectia fiecarui cuvant)
Pot comenta articolele din text (si salva ulterior comentariile)
Imi creste randamentul, neavand alte distractii: il am DOAR pentru a citi
Pot cauta tastand direct cuvantul dorit (tastatura e OK)
Pot activa (doar documentele in format Kindle), cartile pentru a le asculta (difuzoare sau casti)
Partile cu care nu sunt asa de satisfacut:
Nu are touch screen, cu doar butoane laterale
Cartile in format pdf nu au suport pentru a modifica dimensiunea fontului
Charger-ul este doar pentru US (insa fiind USB, el poate fi pus si in alimentatorul de la iPhone)
Trebuie sa platesti vama
Nu te poti conecta la internet (momentan) pentru a face cautari pe google, wikipedia, desi browser-ul e echipat cu asa ceva
Ai nevoie de o folie protectoare si eventual de o coperta (mai ales esti mai neglijent)
E limitat la 3.3 Gb spatiu pentru content: well, poti transfera continutul de pe/pe un alt device (computer)
Nu are o functie de organizare clara si labelling personalizat al documentelor
Nu am inteles rostul programului Kindle for PC, aplicatiei pentru iPhone (nu prea le vad sensul, caci Kindle-ul e super bun pentru citirea carti)
Ai nevoie, ca pentru orice alta carte, de lumina, ecranul nefiind luminat
Aparatul mi-a sosit prin UPS, destul de repede (cam in 3 zile de la plasarea comenzii). Eu am luat atat aparatul cat si coperta (din piele) pretul total (cu transport) fiind de US$570, la care s-au adaugat si cheltuielile vamale de RON350. Aparatul vine legat de contul de la Amazon (daca vreti sa faceti cadou un Kindle, sugestia mea e sa de-autorizati aparatul, dupa ce comandati, din contul vostru de pe amazon.com). Pentru a-l vedea in actiune, vezi si video-ul (well, fiti blanzi: e primul meu review video).
Prima intrebare e: cat e de greu e – mie mi se pare OK ca greutate. A doua intrebare: cat ii tine bateria – mult, in opinia mea. Consumul e minim, chiar cu Wireless-ul pornit.
Concluzie: daca cititul (cartilor disponibile pe Amazon si in format pdf) e o parte importanta din viata, Kindle-ul iti va oferi satisfactie. Astept cu nerabdare versiunea cu ecran dual (eInk si OLED), cu suport touchscreen, si capacitate mai mare de stocare

De curand am achitionat un KindleDX pentru a citi carti cumparate de pe Amazon (si nu doar acestea –  sistemul permite citirea si de pdf-uri si alt gen de documente: ex: Word) – in conditiile in care vreau sa am intreaga biblioteca cu mine, sa nu ma doara ochii de la citit pe un ecran luminos si – cel mai important – sa pot achizitiona oricand alte carti, fara a astepta si fara a plati livrarea.

OK, incep cu partile care-mi plac:

– Ecranul nu imi oboseste ochii (daca ati folosit vreodata placute de inscriptionat, pentru copii, cam aceiasi e senzatia)

– Pot seta dimensiunea font-ului (doar pentru documente in format Kindle)

– Pot citi landscape / portrait

– Sunt conectat la magazinul Kindle, fara nici un cost suplimentar, aproape din orice colt al lumii

– Pot citi cartile aproape imediat dupa ce le-am achizitionat (vezi video pentru demo cumparare carte)

– Imi da definitiile cuvintelor din engleza (vine cu un dictionar activat la selectia fiecarui cuvant)

– Pot comenta articolele din text (si salva ulterior comentariile)

– Imi creste randamentul, neavand alte distractii: il am DOAR pentru a citi

– Pot cauta tastand direct cuvantul dorit (tastatura e OK)

– Pot activa (doar documentele in format Kindle), cartile pentru a le asculta (difuzoare sau casti)

Partile cu care nu sunt asa de satisfacut:

– Nu are touch screen, ci doar butoane laterale

– Cartile in format pdf nu au suport pentru a modifica dimensiunea fontului

– Charger-ul este doar pentru US (insa fiind USB, el poate fi pus si in alimentatorul de la iPhone)

– Trebuie sa platesti vama

– Nu te poti conecta la internet (momentan) pentru a face cautari pe google, wikipedia, desi browser-ul e echipat cu asa ceva

– Ai nevoie de o folie protectoare si eventual de o coperta (mai ales esti mai neglijent)

– E limitat la 3.3 Gb spatiu pentru content: well, poti transfera continutul de pe/pe un alt device (computer)

– Nu are o functie de organizare clara si labelling personalizat al documentelor

– Nu am inteles rostul programului Kindle for PC, aplicatiei pentru iPhone (nu prea le vad sensul, caci Kindle-ul e super bun pentru citirea carti)

– Ai nevoie, ca pentru orice alta carte, de lumina, ecranul nefiind luminat

Aparatul mi-a sosit prin UPS, destul de repede (cam in 3 zile de la plasarea comenzii). Eu am luat atat aparatul cat si coperta (din piele) pretul total (cu transport) fiind de US$570, la care s-au adaugat si cheltuielile vamale de RON350. Aparatul vine legat de contul de la Amazon (daca vreti sa faceti cadou un Kindle, sugestia mea e sa de-autorizati aparatul, dupa ce comandati, din contul vostru de pe amazon.com). Pentru a-l vedea in actiune, vezi si video-ul (well, fiti blanzi: e primul meu review video).

Prima intrebare:  cat e de greu e – mie mi se pare OK ca greutate. A doua intrebare: cat ii tine bateria – mult, in opinia mea. Consumul e minim, chiar cu Wireless-ul pornit.

Concluzie: daca cititul (cartilor disponibile pe Amazon si in format pdf) e o parte importanta din viata, Kindle-ul iti va oferi satisfactie. Astept cu nerabdare versiunea cu ecran dual (eInk si OLED), cu suport touchscreen, si capacitate mai mare de stocare

47 Comentarii
  1. cosmin spune:

    eu astept tabletul :)

  2. Ionut spune:

    Bogdan, iti recomand Mobipocket.com. Cu programelul de convertire iti faci pdf-urile PRC-uri si apoi poti modifica fisierele asa cum iti doresti, direct de pe Kindle.

  3. Secara spune:

    @Ionut: Multzam frumos de sugestie – will do so :)

  4. Stas spune:

    Imho… you’re doing it wrong.
    Pe slashdot în weekend-ul acesta a fost o dezbatere, Kindle (în orice model) e departe de a fi ereader of happiness.

    E un tip (#31138798) a c?rui comentariu m-a impresionat enorm.

  5. Secara spune:

    @Stas: Thanks for the heads up and for sharing other perspectives on this topic. Pentru mine, Kindle-ul DX e ceea ce am nevoie acum (cu neajunsurile percepute de mine, mentionate mai sus).

    Pe de alta parte sunt un puternic sustinator al DRM-ului (e corect pentru autori, cei ce prelucreaza cartile, etc), si cred ca, atunci candprodusul e potrivit, lucrurile vor merge bine (vezi iTunes -> iPod, etc). Cred ca Amazon isi face o mare deserviciu ca nu isi promoveaza Kindle-ul prin retaileri, astfel incat consumatorul sa poata testa pe viu produsul.

  6. decu spune:

    Suna interesant, dar nu m-a convins. Poate pentru ca deja m-am decis asupra ”chinezariei” Iriver, pentru care am scris un review asemanator cu cel de sus. Aici, daca ai chef sau rabdare sa iti arunci un ochi: http://decuv.blogspot.com/2010/02/revolutia-cartii-descoperita-cu.html

  7. cartofil spune:

    Se gasesc carti in limba romana pentru Kindle?

  8. Secara spune:

    @cartofil: Nu mi-am pus acesta intrebare pana acum – multumesc pentru ea. Din cate imi dau seama de pe amazon.com, sunt cativa autori din Public Domain (Eminescu, Creanga) ale caror lucrari se regasesc in format Kindle – probabil fara diacritice.

  9. Iuli spune:

    Bogdan, parerea mea e ca te-ai grabit putin cand l-ai cumparat :-)
    Cum iti spuneam, asta e viitorul (sub forma de tableta, of course): http://www.engadget.com/2010/01/08/pixelqi-screens-to-be-used-by-major-manufacturer-in-2010/
    Ai un demo acolo – anul asta vom vedea primele primele tablete, cum ar fi asta http://www.engadget.com/2010/02/16/notion-ink-adam-hands-on-with-video-at-mwc-2010/

  10. Secara spune:

    @Iuli: Multzam Iulian pentru link-uri – cred ca multi, ca si mine, s-au intrebat cum arata un tablet INK/e-paper based. Arata nemaipomenit din demo, si sper sa le vedem cat mai repede pe piata (probabil ca vor reprezenta o alternativa interesanta pentru iPad – insa asta va depinde de multi factori). Time will tell :)

  11. Secara spune:

    @decu: Multumesc pentru comentariu si pentru ca ai adus in atentie si un alt device similar cu Kindle. Indiferent de aparatul-ul detinut, cred ca e mult mai importanta utilizarea acestuia, iar eu gasesc Kindle suficient de folositor si facil pentru a-l folosi zilnic. Si hey: nu fii asa de aspru cu iRiver: Kindle e si el „made in china” :)

  12. Ionut Popa spune:

    dx international edition nu merge prin 3g si la noi?

  13. Secara spune:

    @Ionut Popa: Ba da, Kindle DX-ul merge pe 3G la noi – acolo unde genul acesta de conexiuni e disponibil (http://client0.cellmaps.com/tabs.html#cellmaps_intl_tab) precum si in foarte mule tari (iar avantajul e ca nu ai nevoie de contract cu vreun operator mobil, cartela, wireless sau mai stiu eu ce: vine direct cu aceasta optiune setata – iar partea frumoasa e ca e gratis)

  14. Béranger spune:

    Dr?gu?, dar:
    – formatul AZW te «blocheaz?» pe Kindle, orice ai cump?rat pe Amazon trebuie citit pe un reader cump?rat de la Amazon;
    – tot ce ai cump?rat de la Amazon este cu DRM, deci nu po?i face nimic cu fi?ierele dup? ce le-ai citit (o carte fizic? poate fi împrumutat?, donat?, revândut? la anticariat, etc.);
    – ideea asta cu «vreau Kindle ca s? cump?r c?r?i de la Amazon prin wireless», «vreau nook ca s? cump?r c?r?i de la B&N prin wireless», etc. este cam debil?, în condi?iile în care exist? zeci ?i sute de libr?rii virtuale care vând c?r?i în cele mai populare ?i portabile formate, ePub (de obicei cu DRM), PDF (de obicei cu DRM), Mobipocket, LIT, ?i nu-i nici o brânz? s? descarci fi?ierul pe un calculator ?i s?-l transferi via USB sau SD card;
    – cele mai populare formate fiind ePub ?i PDF, sunt de preferat readerele care suport? a?a ceva by default ?i nativ (vezi modelele de la PocketBook, Bookeen, BeBook, etc. etc.);
    – fi?ierele ePub ?i PDF care au protec?ie prin DRM pot fi în genere transferate pe maxim 4-5 readere (num?rul maxim de «licen?e» nu dep??e?te 6, iar una este mâncat? de calculatorul pe care-l descarci), dar în principiu se pot sparge (adic? protec?ia DRM se poate elimina);
    – în rest, s?-?i tr?iasc?!

  15. Secara spune:

    @Béranger: Multumesc pentru comentariu, pentru urari si pentru sfaturile legate de diversele formate de carti – completeaza foarte bine informatiile de pana acum.

    Recunosc ca nu am avut niciodata intentia de a sparte o carte protejata prin DRM – am preferat sa-mi investec energia in a o citi. Ai dreptate cand spui ca o carte cumparata de la Amazon poate fi citita doar pe Kindle – sa precizam ca e vorba doar de e-reader, caci sa nu uitam ca poate fi citita deasemenea si pe PC (prin KindlePC) si pe iPhone (insa nu acestea sunt preferintele mele).

    Cartea de pe Kindle poate fi shared cu alte Kindle-uri (legate pe acelasi contul de la Amazon – lucru care mi se pare absolut corect) – iar aceste device-uri pot fi si imprumutate, si vandute (recomandarea mea e sa dezautorizezi Kindle-ul inainte de a-l vinde).

    Cred ca unul din atu-urile principale ale Kindle este tocmai wireless-ul incorporat: cost-free & hassle-free – si foarte probabil asta a fost si motivul principal pentru care Amazon nu l-a oferit din prima zi worldwide, nevand incheiate, la lansare, aliantele cu operatorii 3G. In opinia mea, Kindle este primul e-reader care te face cu adevarat independent de cunostiintele legate de PC, Internet, de tara si de locul in care te afli, etc… si acestea sunt importante, pentru unii dintre noi.

  16. Béranger spune:

    Pentru mine este important s? ?tiu c? fi?ierul (e-book-ul) este portabil ?i c? va putea fi citit pe orice reader voi dori vreodat? s?-l (re)citesc.

    De-asta m-am oprit la ePub ?i PDF.

    ?tiu zeci de situri de încredere cu e-books în englez? ?i francez?, ?i adesea v?d c? pe unul din ele o carte este mai ieftin? cu $1…$2 decât pe altul, ?i eventual cu $2…$3 mai ieftin? decât varianta Kindle.

    Cum spuneam, vreau LIBERTATE. Se cheam? choice în capitalismul pie?ei a?a-zis libere, nu vendor lock-in, cum fac Amazon ?i Apple!

    Tot pentru libertate, ca s? nu trebuiasc? s? autorizez un e-reader ?i s? transfer fi?ierul via Adobe Digital Editions (pentru c? DRM-ul fi?ierelor ePub ?i PDF este metoda ADEPT de la Adobe), pur ?i simplu am decriptat fi?ierele (am înl?turat DRM), le-am pus frumos pe un SD card, ?i acum pot s? pun SD card-ul în orice reader vreau – cel actual (BeBook Mini) sau oricare altul a? dori s? am pe viitor.

    Hassle-free adesea înseamn? less choice IMNSHO. Plus c? AZW (un Mobipocket modificat) nu-mi place. Am motive pentru care prefer ePUB ?i PDF, plus c? acum ?tiu s? fac un ePub chiar ?i manual, f?r? software specializat pentru asta ;)

  17. Secara spune:

    @Béranger: Multumesc pentru clarificari. N-as vrea sa intram intr-o polemica legata de libertate si free choice :) Cred ca Amazon-ul si Apple se bucura de success tocmai datorita faptului ca au protejat (ca nimeni altii) DRM (da, si iTunes are sistemul de autorizare a maxim 5 iPods / iPhones), iar prin asta si-au asigurat un puternic sprijin al celor ce produc continut profi. Asta nu inseamna ca site-urile ce ofera eBook-uri mai ieftine decat cele de pe Amazon nu vor avea success – si ca nu ma bucur atunci cand gasesc pe aceste site-uri lucruri similare, la un pret mai bun.

    Ai dreptate: hassle-free reprezinta mai mereu o ingradire a optiunilor :) Cred ca Kindle e destinat unor oameni care nu cred ca se pricep prea mult la DRM, ePUB, AZW sau chiar (believe it or not) la PDF

  18. Sorin spune:

    Salut. Cel mai mult ma intereseaza dictionarul, in prezent detin un Sony Touch Edition cu dictionar integrat, foarte usor de folosit, dublu click pe cuvant si apare definitia. Din pacate, din cauza touch-ului display-ul e foarte reflectiv, ma enerveaza, si contrastul e slab. L-as inlocui cu un Kindle.
    Cat de repede poti naviga pana la un cuvant de la mijlocul paginii, sau din partea de jos, ca sa ii vezi definitia? Cate un click pentru fiecare cuvant pana ajungi la cel dorit? Si daca treci peste 100 cuvinte, iti apare definitia prentru fiecare?

  19. Secara spune:

    @Sorin: Hello – Din nefericire, navigatia pe Kindle e destul de greoaie (se face din mini joystick-ul 5-way) ceea ce e mult mai greoi decat s-ar putea face pe un ecran touch. Nu trebuie dat 10 click-uri, cursotrul o data pus pe pozitia „jos” coboara de la sine… chiar si asa nu e o solutie prea eleganta.

    Spre deosebire de Sony Touch Edition, pe Kindle cuvantul nu trebuie selectat ci se pozitioneaza cursorul inaintea cuvantului (cobori cursorul pe randul respectiv si mai apoi inainte de cuvantul respectiv) iar definitia cuvantului apare automat in partea din jos a paginii. Asta conduce la imposibilitatea de a vedea definitii la mai mult de un cuvant… Dictonarul cu care vine incarcat Kindle-ul e „The New Oxford American Dictionary”, insa poate fi inlocuit.

    Legat de ecran: nu pot compara cu Sony, insa ecranul de la Kindle nu e reflectiv, ci chiar mat. Se vede bine in lumina – ex: soare direct. Atentie insa: lucrul asta se schimba o data cu aplicarea unei folii protectoare – eu i-am pus InvisibleShield de la Zagg, si acuma a devenit destul de lucios (nu deranjant, insa nu mai e asa de ne-reflectiv ca dislpay-ul original)…

  20. Sorin spune:

    Multumesc pentru informatii, cred ca o sa raman totusi cu Sony deocamdata. Sa speram ca viitoarea generatie de Kindle va avea touch pastrand ecranul mat. Oricum, sunt sigur ca va fi color.
    Tehnologia avanseaza, anul asta o sa apara primele aparate care vor folosi Mirasol (http://www.mirasoldisplays.com/index-mirasol-display-technology.php).
    Singurul reader care depaseste Kindle DX deocamdata este Que (http://www.que.com/). A aparut totusi cam tarziu si cam scump.

  21. Secara spune:

    @ Sorin: Multumesc pentru link-uri – mi se pare absolut fantastica solutia celor de la Mirasol. Si eu sper ca urmatorul Kindle sa fie color si cu touch screen.

  22. Adrian spune:

    Sunt interesat sa imi spui cat a costat vama la acest produs, daca cumva ai facut acest lucru „pe bune”.

    In mod normal legea din Romania zice:

    30% vama
    15% accize
    0.5% comision vamal
    19% peste toate astea, TVA.

    65% + pretul amazon + transport nu prea imi surade.

    Poti detalia putin subiectul ?

    Ma intereseaza pretul si durata transportului.

  23. Secara spune:

    @ Adrian: da, am facut acest lucru – ca de altminteri orice altceva in viata – „pe bune” :)

    Practic cei 65% nu sunt de fapt decat 19% (TVA-ul) la care se adauga si 0.5% (comisionul vamal).

    Ca timp – din momentul in care l-am comandat, pana cand mi-a sosit nu cred ca a tinut mai mult de 4 zile (l-am comandat vineri si marti il aveam pe masa). Pretul transportului este de $13.48 – deci relativ putin comparativ cu pretul device-ului – si a venit prin UPS International.

  24. Adrian spune:

    Nu prea am inteles. Ai apelat la amabilitatea vamesului, motivat financiar de catre tine, sau chiar vama a fost doar 350 ron. „Cheltuielile vamale” de 350 ron includ numai comisionul vamal si tva-ul sau si shpaga vamesului?

    ok, mai am o intrebare, vama ti-a facut-o UPS-ul ? sau posta romana? sau un vames privat ?

    Mie pana acum toate comenzile care mi-au plecat din UK de la amazon cu UPS au ajuns in ro cu Posta Romana. (eu sunt din Constanta)

    Intreb pentru ca nu as vrea sa imi comand unul si sa am neplacuta surpriza ca trebuie sa platesc o taxa de ridicare a coletului egala cu pretul platit la amazon.

  25. Béranger spune:

    Adrian,

    Amazon UK (de fapt Amazon Europe SARL, Luxembourg) expediaz? din interiorul UE, de aici zero taxe vamale.

    Amazon USA… e fix pe dos. == Vam?. C?r?ile ?i DVD-urile nu ajung la vam?, dar electronicele ar trebui s? le opreasc? Po?ta ?i s? te cheme la un oficiu po?tal dotat cu vam?, la care ar trebui s? te taxeze în func?ie de cum au ei încadrat item-ul în lista lor, iar dac? nu-l g?sesc, bazat pe unul din exemplarele facturii (Amazon oricum include o copie în colet).

  26. Secara spune:

    @ Berager – Mutumesc pentru explicatii: Kindle-ul meu a venit direct din USA (de fapt la data la care l-am comandat, nici nu-l puteai comanda din Amazon UK, si imi aduc bine aminte ca atunci cand l-am comandat de pe Amzon scria ca el va fi trimis din USA)

    @ Adrian – Pe mine m-a sunat UPS-ul sa-mi spuna ca am doua colete (eu am comandat si o coperta de Kindle de la amazon, care a venit intr-o alta cutie). Mi-au spus la telefon cu ce suma sa ma pregatesc (separat pe fiecare colet), si au si trimis omul la mine cu pachetele. Pentru Kindle DX totul a fost in jur de 350 ron ceea ce corespunde TVA-ului + comision 0.5%. Nu am avut cum sa „negociez” – m-am pomenit cu coletul si gata. Din ce spui, e probabil ca cei de la UPS sa nu detina punct de lucru in Constanta, si de aceea e bine de intrebat la UPS la ce sa te astepti.

  27. Adrian spune:

    @Secara Multumesc de explicatii, acum raspunsul a fost foarte concludent. 350 ron mi se pare ok de platit pentru un produs care vine din afara UE. UPS face livrari personal in orice oras din Romania chiar daca nu detine sediu acolo, pentru coletele care depasesc o anumita suma. Am sa imi comand si eu si am sa revin cu un nou comentariu pentru cei care doresc pe viitor sa aiba mai multe detalii.

  28. Béranger spune:

    @Secara Multumesc ?i eu pentru precizarea c? vine prin UPS. C?r?ile ?i CD/DVD-urile vin OK prin po?ta normal?, dar când e vorba de vam?… prefer s? n-am de-a face cu oficiile vamale ale Po?tei Române, c?-mi cre?te barba de-un cot pân? scap de ele. Este a?adar preferabil ca problemele vamale s? fie rezolvate de de-alde UPS/FedEx/DHL (care au comisionari vamail ?i c?i mai scurte), ?i eu s? fiu doar taxat, no questions asked.

  29. Secara spune:

    @Adrian – cu placere :) Eu as mai astepta un pic – uite aici o veste interesanta: http://mashable.com/2010/04/29/kindle-facebook-twitter/

  30. Adrian spune:

    @Secara – Update de soft se poate face absolut oricand la Kindle personal de catre tine acasa. In cazul in care nu ai ultimul soft, ai putea sa incerci. Nu mai gasesc acum linkul dar imi aduc aminte ca am gasit o pagina oficiala la Amazon concret cu link de download pentru firmware de Kindle DX. De asemenea, http://www.devicemag.com/2009/11/24/amazon-kindle-getting-automatic-firmware-upgrade-you-may-not-even-know-it-is-happening/ Amazon face si el acest lucru gratuit.

  31. Secara spune:

    @Adrian: Multumesc pentru informatii

    @Béranger: Oho, cata dreptate ai ;) Eu am comandat vara trecuta carti de la Amazon (US) in valoare de > $1,000. Mi-au sosit mai multe colete – vreo 4, insa doua dintre ele de valori mai mari (peste 400 fiecare). La doua colete am platit vama, iar la doua nu. Si acum surpriza: valoarea coletului NU a fost relevanta – pentru plata taxelor. Am platit taxe pentru un colet cu valoare mult mai mica decat alte colete… Mi s-a explicat ca depinde de modul in care sunt distribuite coletele catre Oficiile Postale – daca ai „norocul” sa iti fie repartizat la un oficiu care face vamuire – atunci trebuie sa platesti (tin minte ca atunci am achitat TVA-ul – care e de 9% la carti) – asta in cazul in care coletul despaseste $100 si nu provine din UE. O loterie… pe banii, pe timpul si pe nervii nostri. Multzam inca o data pentru pontul cu Amazon UK :)

  32. Adrian spune:

    daca vreti softul 2.5.2 deja a aparut pentru update manual. eu m-am numarat printre norocosi dar inca ma simt dezamagit de noul soft.

    astept versiunea finala.

  33. Secara spune:

    @Adrian: Multumesc frumos – mie mi s-a actualizat firmware-ul automat acum doua zile. E interesanta legarea contului de twitter, si mi-a mai placut treaba cu alti oameni au mai facut highlight la anumite paragrafe dintr-o carte.

  34. Adrian spune:

    @Secara
    de asemenea e interesanta si partea ca de acum twitter si accesul la internet este pe bani. cel putin pe mine m-a pus sa imi dau datele cardului daca vreau twitter. am testat si pe partea de basic web browsing si e la fel.
    Parerea mea: nu cred ca twitter merita atat de mult incat sa mai si platesc pentru el.

  35. totedati spune:

    eu tot stau ?i m? minunez cum pot unii utilizatori s? considere solu?iile DRM corecte pentru protec?ia, în cazul de fa??, a autorilor unor c?r?i „profi” care vor ?i ceva bani pentru munca lor când deja ar fi trebuit s? fie clar la ce folosesc solu?iile astea! doar s? te fac? s? cumperi de N ori ceea ce deja ai mai cump?rat odat? … la fel ca la mp3-uri autorii originali ?i care au transpirat pentru a crea produsul culeg firimiturile de la mas?, nu cum î?i închipuie fericitul posesor de „DRM enforcing/expanding device”, c? asta e kindle, un creator de pia?? pentru ?i mai mult DRM pe capul nostru!

    ?i culmea mai sunt ?i mul?umi?i/ferici?i … pân? când kindle dx va deveni obsolete, foarte repede c? e la mod?, ?i kindle cx surpriz? … nu mai recunoa?te c?r?ile cump?rate pentru kindle dx …. ?i o iei de la cap?t … paradisul postcapitalismului, s? for?ezi cump?r?torul s? cumpere repetat ?i la intervale tot mai dese acela?i lucru! ?i ai rezolvat simplu ?i elegant problema unei pie?e saturate cu produse … prima dat? pentru c? apar tot timpul chestii noi, iar cele vechi nu mai sunt suportate, cost? prea mult ?i a doua oar? pentru c? accidental tot mai des noile dispozitive nu sunt compatibile cu cele vechi … plus problema interoperabilit??ii formatelor native la produse concurente pe pia?? …

    dar pentru c? se poate asta e, nu avem ce face, trebuie s? suport?m DRM, ?i oamenii care sunt ferici?i s? dea bani de n ori pentru acela?i lucru …

  36. ani spune:

    eu cumpar carti de aici fara probleme
    http://bestsellingamazon.blogspot.com/

  37. Secara spune:

    @ totedati

    Sistemele DRM sunt singurele care – in situatia actuala – pot asigura creatorului de continut (text, film, etc) un venit echitabil (un autor ce si-a publicat si vandut cartea in format Kindle, primeste 70% din pretul incasat – ce de multe se situeaza peste lantul traditional de distributie / tiparire). Am plecat de la premisa ca autorul doreste bani de pe urma creatiei sale, si nu doar faima sau opere de binefacere. Iar fara autori „profi” care sa fie remunerati corespunzator, lumea informatiei va fi mai saraca.

    Kindle-ul ofera de asemenea acesul continului achizitionat e 5 device-uri simultane, ceea ce nu e rau deloc (acelasi numar de device-uri il ofera si Apple prin iTunes). Vom vedea daca Amazon-ul (prin formatul sau prorietar Kindle .azw) va continua perpetuarea acestui format de document pe alte de device-uri cat si pe proriile modelele imbunatatite ale echipamentelor – pana acuma o face, si o face chiar bine.

    Si fara sa te taxeze in vreun fel – asta ca in postcapitalism, consumatorii vor sa consume ceea ce au achizitionat acolo unde vor ei si cand vor ei.

  38. Dan spune:

    Noi tocmai am publicat prima noastr? carte pe Kindle (?i probabil prima carte pentru copii în limba român? pe aceast? platform?) ?i a? fi vrut s? subliniez dou? lucruri:

    a) ca editori am avut posibilitatea s? opt?m între a publica o carte cu DRM sau f?r? DRM. Am optat pentru DRM pentru c? – ?i o spun cu toat? ru?inea – ne adres?m publicului din România, unul foarte iubitor de lectur?, dar extrem de s?rac ?i supus tenta?iilor pirat?rii. N-am dorit s?-l ispitim suplimentar. În plus, a?a cum s-a mai spus pe aici, Amazon permite „sincronizarea” aceluia?i volum între mai multe device-uri ce pot citi formatul Kindle (aparatul ca atare, iPhone-ul / iPad-ul, PC-ul personal sau înc? alte câteva). Dar, repet, DRM-ul a fost op?iunea noastr?, nu a fost impus de Amazon.

    b) într-adev?r, vom primi 70% din pre?ul de vânzare, ceea ce reprezint? un coeficient extrem de competitiv pentru o editur? mic?. În România exist? difuzori care solicit? – ?i primesc – chiar ?i 55% din pre?ul final de vânzare. Cei 30% ceru?i de Amazon sunt o afacere foarte bun?. Dar este vorba despre 70% din pre?ul de vânzare din SUA (de 3,99 USD), adic? ~2,79 USD. În România pre?ul ajunge la 6,89 USD (din cauza TVA ?i a taxelor de conectare 3G), ceea ce ne reduce efectiv procentul de la 70% la… 40%. Pe de alt? parte, un pre? mai mare ar fi fost prohibitiv. De aceea nu ?tiu câte edituri autohtone vor investi în aceast? aventur?… tehnico-administrativo-electronic?. :) Sper s? m? în?el. Noi vom continua…

  39. totedati spune:

    mda .. culmea postcapitalismului românesc … s? dai mai mult pe un produs creat în românica, dac? îl cumperi din românica decât dac? îl cumperi din sua!

    de la 3,99 $ cu cât vinzi cartea în sua pân? la 6,89 $ e aproape dublu! iar perversiunea maxim? e c? de fapt câ?tigi mai pu?ini bani, restul se duc în buzunarul larg al ho?omanilor care ne conduc …

    cât despre DRM, eu ca consumator final nu îl pot vedea decât ca o form? modern? de reducere a dreptului meu de proprietate asupra bunului pe care îl cump?r … din moment ce îl cump?r fac ce vreau cu el, PENTRU C? E PROPRIETATEA MEA! … dac? cump?r o biciclet?, o pot face avion supersonic dac? vor mu?chii mei ?i dac? am destul? putirin?? … o pot împrumuta unui num?r nelimitat de prieteni, nu la maxim 5, ?i o pot folosi ca surs? de piese de schimb pentru ce vrea mu?chiul meu … DRM-ul m? limiteaz? în toate aspectele astea, iar simplul fapt c? în lumea digital? bi?ii se pot copia/multiplica cu costuri aproape nule nu îmi reduce deloc dreptul de a face exact asta cu toate bunurile digitale pe care le posed …e dreptul meu, sunt PROPRIETATEA MEA! c? deaia dau bani pe ele ca s? fie ale mele!

    DRM-ul zice c? nu sunt ale mele de fapt ?i c? nu pot face orice cu ele … cui îi convine s? scoat? banul din buzunar pân? r?mâne cu el gol …

  40. Dan spune:

    Nu fiti asa furios. Nu sta bine unui om pasionat de lectura. Eu privesc DRM-ul ca pe o limitare intrinseca a mediului electronic, un compromis ce tine de suportul respectiv. Daca ati fi cumparat acelasi roman pe tablite de lut sau stele de piatra (care ar fi ocupat o camera de marime medie), nu ati fi inchiriat foarte des cate un camion pentru a o imprumuta prietenilor avizi de lectura. De altfel, puteti si acum sa imprumutati cartea electronica, impreuna cu suportul sau fizic (dispozitivul pe care este stocata), nu? Sigur, nu-i veti putea rupe foile pentru a face avioane de hartie, daca nu va place cartea, dar altfel DRM-ul nu inteleg cum anume va limiteaza dreptul la proprietate. Ce nu puteti face cu cartea Kindle si puteti face (legal) cu o carte de hartie? Cu exceptia revanzarii la anticariat, o limitare pentru care primiti adesea un pret mai mic, si compensata de usurinta achizitiei initiale a cartii.

    DRM-ul va reaminteste ca bitii NU sunt proprietatea dvs. Ordinea in care sunt ei insiruiti intr-o carte electronica este proprietatea celui care i-a pus acolo in acel fel unic. Dumneavoastra nu detineti decat dreptul de a-i citi. In niciun caz pe acela de a-i folosi ca „piese de schimb” sau de a-i multiplica/copia. Intr-o lume ideala nici nu v-ati fi dorit sa faceti asta…

  41. Secara spune:

    @ Dan:

    Felicitari pentru publicarea cartii prin sistemul Kindle – cu siguranta ar trebui targetata pentru romanii care locuiesc in afara tarii (si sunt destuicare au kindle si care se vor bucura de cartea publicata de dumneavoastra). Suntem pe aceiasi lungime de unda in ceea ce priveste DRM-ul si in cele din urma utilitatea reala a unei informatii, pentru utilizatorul final – conteaza consumul, nu neaparat tranzactionarea materialului protejat prin DRM.

    @ totedati

    Legat de distributia de carti – probabil ca va mai curge ceva apa de Dunare pana cand eficienta lanturilor de distributie de la noi va fi comparabila cu cea a magazinelor electronice (nu ma refer aici doar la Amazon… sunt multe site-uri prin care cartile pot fi publicate si distribuite in format electronic, in sistem self-publishing).

    Legat de DRM / Kindle, subcriu ideilor exprimate de Dan, in comentariile sale. In plus, ce carte „fizica” va permite sa impartasiti cu alti cititori (cu care nu va veti intalni vreodata), sublinierile din fiecare carte (fraze highlighted)… Mai mult decat atat, ca autor, tiparind o carte in format traditional, nu ai de unde sa stii cati oameni au citit sau continua sa citeasca cartile, ce pasaje sunt cele mai interesante, samd. Iar ca autor, a stii cum iti este receptata / consumata creatia e un punct important. La fel de important ca testul prin care ii ceri cuiva (unui client) sa iti dea bani – tie, autorului, nu proprietarului dreptului de cititre – pentru creatie. OK, se poate argumenta ca majoritatea atributelor mentionate de mine apartin formatului electronic, mai degraba decat strict DRM-ului. Insa la fel de bine un autor poate opta pentru publicarea unei carti fara DRM – intrebarea e de ce nu o face?

  42. Dan spune:

    @Secara
    Multumim. La cititorii de peste hotare ne-am gandit si noi. In Romania exista deja editiile tiparite pe hartie. Vom incerca acum sa ajungem la cei de departe, incet-incet.

    Si cartile „fara DRM” au avantajele lor. S-ar putea sa exploram si aceasta optiune, dar doar in anumite circumstante particulare si in alt model de distributie a titlurilor electronice, radical diferit ce cel actual, inca tributar modului traditional de vanzare a cartilor.

    Sa nu ne grabim. Viitorul vine oricum peste noi.

  43. totedati spune:

    eu nu sunt sigur cat de mult e limitata piata asta digitala de creatie artistica de faptul ca microplatile reale sunt prohibitive ca un cost final, la cumparator …

    altfel spus daca vreau sa dau fix 5 lei pe un produs cumparat electronic unui producator „independent” costul real al transferului de bani poate ajunge usor la 10 lei … din cauza asta magazine virtuale gen amazon + paypal sunt mai atractive pentru ca prin agregarea unui numar mare de plati/transferuri de bani pot limita costul final al produsului …

    din cauza asta mediul electronic care ar avea potentialul de a crea o piata globala mult mai apropiata de idealul unei piete libere capitaliste, adica multi producatori independenti/multi cumparatori independenti, care in plus sunt si mult mai bine informati tot din cauza mediului electronic inca e o fata morgana imposibil de atins ….

  44. Dan spune:

    @totedati A?a este cum spui. Dar mai exist? o component?, ?i anume încrederea. Lumea prefer? s? cumpere de pe un website cunoscut, gen Amazon, sau printr-un procesator cunoscut, gen PayPal, în loc s? dea mai pu?ini bani unui produc?tor „independent”. Chiar dac? astfel, paradoxal, ?i produc?torul respectiv ar p?stra mai mul?i bani.

    Bun?oar? noi ne vindem c?r?ile pe site-ul editurii la un pre? mult mai mic decât cel din alte libr?rii (fie ele de c?r?mid? sau din bi?i), dar cu toate acestea pu?ini aleg un pre? mai bun ?i dialogul direct cu noi. Suntem probabil, prea mici, prea noi, prea… „independen?i”. Cump?r?torul prefer? c?ile b?tute, cunoscute, verificate. ?i e dispus s? pl?teasc? în plus pentru asta.

  45. Dorin spune:

    Sallutare ! Am o intrebare pentru fericitii posesori de kindle dx : in review-ul pe care il apreciez ca binevenit la schimbarea paginii se auzea (pe inregistrare) un sunet care mie mi s-a parut strident . Era de la camera de filamt ori de la kindle ? si daca e zgomotos ori ba …doar voi imi puteti spune . As dori asadar sa vad poate un alt review, o comparatie intre kindle si …altceva…dar ma multumesc si cu un raspuns scris .

  46. Secara spune:

    @Dorin

    Multumesc pentru comentariu. Cu siguranta inregistrarea (pe care am facut-o intr-un mod amator) nu e la nivelul unui review profesionist, si probabil de aici zgomotul. Kindle-ul (DX sau cel obisnuit) nu are nici un fel de parti in miscare, iar difuzoarele cu care este dotat (pentru citirea unui text) sunt – fara a fi HiFi – suficient de bune pentru redarea unui text. In zilele urmatoare pregatesc un follow up al acestui post, princare o comparatie – head-2-head intre Kindle DX si iPad, legat exclusiv de cititul de carti. Stay tooned.

  47. […] in medie cam o ora pe zi, a Kindle-ului DX de la Amazon – despre care am mai scris pe acest blog – m-am decis sa imi iau un Apple iPad (3G, 32Gb). Acest articol e un punct de vedere […]

Lasa un comentariu