un an de criza

Daca vom considera 1 octombrie ca „punct de plecare” pentru criza in media romaneasca (primele semne au inceput insa in iulie august) astazi sarbatorim un an.  Sa nu-i uram la multi ani si sa mergem inainte pana la victoria finala :)

In mai vorbeam de inca cel putin 10 luni „negre”, care ar fi „pronosticul” acum?

30 Comentarii
  1. Alex Zamfir spune:

    Io zic ca erai optimist in mai…eu ne mai dau cel putin 9 luni negre, adica pana la jumatatea anului viitor…sper din tot sufletul sa ma insel..in rest, Hai Dinamo!

  2. Adi spune:

    cred ca va mai tine inca vreo 9 luni :) si cum se nimereste in vara mai punem inca 3 pt online … deci uite inca un anisor …

  3. cosmin spune:

    mai vb de-abia prin 2011 de o revenire (la nivelul intregii economii), si atunci discutabil dc va fi o revenire sustenabila sau doar niste dinti de fierastrau (pentru inca 1 an).
    plus, mai adaugam cateva sute de mii de someri. probabil ca singura veste buna ar fi cea legata de sumele trimse de romanii din afara catre .ro – care din 2010 se va mai stabiliza.
    in rest, gradul de indatorare va creste; in ceea ce priveste investitiile straine – vom asista doar pe anumite ramuri la plusuri. in rest, mai degraba stagnari sau scaderi.
    tragand linie – la nivelul tarii 2010 va fi un an complicat. internetul insa va fi printre industriile pe plus

  4. Florin spune:

    Ceea ce ma ingrijoreaza pe mine nu este numai criza economica ci mare criza politica in care se afla Romnia si care cu siguranta se va accentua dupa alegeri. Acest gol in politica romaneasca nu este un semnal bun pentru companiile mari care chiar baga bani in publicitate.

    Un alt lucru care ma ingrijoreaza este faptul ca piata romaneasca de online este in continuare framantata de barfe, scandaluri si mizerii. Lipsa de maturitate afecteaza pe toata lumea. Ma asteptam ca presiunea crizei sa mai faca un pic de ordine…

  5. dani spune:

    „criza” va deveni o normalitate pentru romania. asa va fi de acum inainte

  6. orlando spune:

    cat optimism :)

  7. Darael spune:

    Pronosticul meu ? 5 ani pana ne revenim. Cel putin 5 ani.

  8. Jan spune:

    datoria externa a Romaniei la ora actuala 75,475.2 miliarde de euro. ‘nuff said.

  9. bogdan spune:

    brucan a zis 20 de ani. s-a dus el, s-au dus si anii si-a venit criza. ciclicitatea ne-ar spune ca acum ar trebui sa vina iar brucan. si ar spune tot 20 de ani, corect…

  10. Stefan spune:

    15 luni, apoi incepe sa creasca
    valabiul si pentru alte industrii, nu doar online (retail, food/horeca, imobiliare, …)

  11. Zoltan spune:

    Daca tot dati cu cifre din burta, ce-ar fi sa si argumentati pe ce va bazati? Ca, e usor sa zicem 5 luni sau 5 ani dar pe ce ne bazam cand spunem aceste lucruri?

  12. cv spune:

    Apropo (punctro) de criza, o povestioara cu iz de banc, dar care poate ave a un sambure de adevar.
    Un lustragiu pe Wall Street. Batran, respectat pentru luciul facut pantofilor care bateau mia de dolari, mereu atent cu clientii. Primea, pentru munca sa si pentru conversatia pe care stia sa o intretina, chiar si 20 de dolari de la oameni care invarteau milioanele ca pe un yo-yo. Intr-o zi, un bancher ii baga 20 de dolari in buzunar si-i zice la ureche: Tom, ai grija ca vine criza. Iti zik pt ca esti un om bun si n-as vrea sa te vad pe drumuri. Sa iti iei masuri!
    Tom a dat din umeri, a luat banul si s-a gandit toata noaptea. A doua zi a s-a dus iar la munca. N-a mai conversat cu clientii. Se gandea la criza. A doua zi nu le-a mai zambit. Tot criza ce statea sa vina ii stersese zambetul. A treia zi a renuntat la luciu, dadea doar cu crema. A patra zi a renuntat la crema scumpa si a inlocuit-o cu una de mana a doua. Dupa o saptamana era chiar indolent, doar stergea putin pantofii de praf. Duminica si-a numarat banii castigati. Erau de doua ori mai putini, desi tot atatia bancheri posesori de pantofi sezusera pe scaunelul sau. A mai numarat odata banii si a concluzionat: Noroc cu omul ala ca mi-a zis de iminenta criza. A avut dreptate, a inceput.

    Si ca sa-i raspund lui Orlando, asa cum i-am raspuns unui CEO de trust de presa, prin ianuarie, la intrebarea: ce parere ai despre criza asta, ce-ar trebui sa facem?

    „Capu’n bocancul adversarului. Cine va reusi sa stea in picioare, ba chiar sa se intareasca in timpul crizei va fi cel mai castigat”.

    CEO-ul in cauza, fortat de superiori, a inchis un ziar. Acum le taie bonurile de masa angajatilor iar CFO-ul zice ca va mai dura doi ani pana va mirosi a revenire…

  13. Eugen N spune:

    inca 1 an, la noi totul se proceseaza mai greu… Cu cateva miscari destepte poate 6-7 luni :)

  14. Eugen N spune:

    @zoltan Americanii abea acum ies din criza, dupa o socoteala ei au intrat cu 6-7 luni inainte, avand in vedere ca este America si au multe „ramurele”, au scapat mai usor decat probabil o sa scapam noi.
    Vorbeam in plina criza la noi cu o prietena din Moldova, la ei inca nu se simtise p’atunci, probabil o sa dureze.

  15. Jan spune:

    @eugen: ce te face sa zici ca americanii ies acum din criza? America este in cel mai mare rahat de cand s-a infiintat tara aia. faptul ca la protv/etc zice sa in america iese din criza nu inseamna ca e adevarat :)

  16. Eugen Neiculescu spune:

    @Jan, nu folosesc deloc TV-ul. Cand il folosesc ma uit pe HBO/discovery, asa ca tin sa-ti spun ca nu sunt manipulat old fashion de catre mass media.

    Am niste amici care s-au intors din state si informatia este more or less precise :)

  17. orlando spune:

    Eugen,

    uite ce alerta tocmai am primit de la WSJ pt piata din SUA:

    Job cuts accelerated in September as employers eliminated 263,000 positions, more than expected and higher than August’s revised 201,000 cuts.

    In a further sign that labor-market pain is unlikely to end soon, a separate survey showed the unemployment rate rose to 9.8%.

  18. Jan spune:

    Si multi zic ca cifrele alea nu sunt reale… Pe cat punem pariu ca Bernanke va avea o reactie ca si asta:
    http://www.youtube.com/watch?v=bI2mJRXi3MI&feature=related
    peste cativa ani?
    „Listen, investment banks have been going bankrupt since the beginning of time. If people make mistakes – if you bail out every investment bank that gets in trouble, that’s not capitalism, that’s socialism for the rich” – Jim Rogers

  19. kevinro spune:

    8 ani de acum incolo, tot „criza” va fi in Romania.

  20. Eugen Neiculescu spune:

    @orlando cel putin oamenii mediocri nu sunt afectati la fel de tare ca inainte… nu mai e asa mare panica… ceea ce ne duce cumva cu gandul la o stabilizare inspre inbunatatire a situatiei… Anyway, time will tell.

  21. Stefan spune:

    Problema multora in aceasta discutie este confuzia dintre iesirea din criza (atingerea unui nivel de trai decent si o economie stabila) si inceputul cresterii economice.
    La americani, francezi, nemti, … a aparut aceasta crestere. Asta nu inseamna ca au iesit din criza, ci ca au atins un nivel (de afundare in rahat), de unde incepe cresterea, usor, usor pana isi vor reveni; in cat timp? nu se stie.
    Cred ca majoritatea (si eu unul) cand spunem 6,7,12,15 luni ne referim la perioada de declin, nu de iesire din criza.
    Iesirea din criza si revenirea la nivelul anilor 2006-2007, poate dura si 4-5 ani.
    Sper ca sunt eu pesimist si o sa fie mai bine.

  22. parvan spune:

    orlando … te uiti prea mult pe bursa si … induci lumea in eroare. Care-i „punctul de sosire” ? depasirea minumului sau intorsul la vaoareal din Oct 08? :)

    Dar in afara de indicatorii de la bursa … criza nu exista .. e doar o noua realitate in care fiecare se descurca cum poate. E deja un pic utopic sa te astepti o trecere de la sine a crizei.

    PS: si sa stii ca nici la bursa nu ies toti in acelasi timp , fiecare investitor si fiecare titlu iese din criza cand poate :(

    PS2: privit ca la bursa si luind ca punct de inversiune schimbarea trendului… pronosticul meu pentru media romaneasca e nov 2010 cand se va pune problema bugetelor de media pentru 2011. Dar cum spuneam, punctual si sectorial sper ca unii vor iesi inainte.

  23. orlando spune:

    depasirea minimului Cristi, despre asta vorbim, sa ne intoarcem la valorilor din 2008 o sa mai dureze

  24. parvan spune:

    ca privitor in cifre simt nevoia sa punctez ca „depasirea” e acelasi lucru cu „ajungerea” cand vorbim de „minim” :( . ”
    „Depasirea” e doar o abordare psihologica.

  25. littlecaty spune:

    Nimeni nu poate sti cat mai dureaza criza…Toti isi dau cu parerea, si spun ca se va termina curand. Si asta doar pentru a mai calma lumea…Si pentru a ii face sa creada ca pot cheltui oricat, ca oricum criza „e pe sfarsite”

  26. Nicu spune:

    Da…un an de criza, iar eu l-am resimtit in totalitate. Sigur nu sunt singurul cu aceasta problema. Ma intreb cand o sa-mi gasesc de munca, si situatia devine disperanta in conditiile in care imi caut din decembrie de anul trecut.
    Oare chiar asa de mare sa fie criza?!
    Adica…stiu ca e mare si e foarte grav ce se intampla, dar deacum inainte nu se mai face nimic in tarisoara asta?!
    Sunt intrebari la care nu o sa pot sa dau niciodata raspunsuri, dar sincer as vrea.

    Am ajuns intr-o situatie in care nici incurajarile din partea prietenilor nu isi mai au efectul.
    Sunt un tip de 24 de ani si pe motivul ca e criza am fost dat afara dupa 3 luni fara contract de munca (din dorinta angajatorului) in noiembrie. De atunci m-am ganditi sa-mi schimb directia in cautarea unui loc de munca ca programator. Am studiat cat de bine am putut, si am aplicat atat cat am avut ocazia cateva din tehnologiile open source (Php, My Sql, Css, Html, JavaScript) pe langa care si Photoshop si Flash.

    Ma intreb insa uneori daca o sa mi se dea ocazia sa le folosesc in cadrul unei firme.

    Sunt extrem de necajit din cauza crizei si stiu ca nu am ce sa fac in privinta asta decat sa sper in continuare.
    Ma intreb de multe ori cand remarc cerintele si pretentiile angajatorilor, pt ca am fost la multe interviuri prin tara…oare toti sau nascut avansati?
    Oare nu mai este loc de juniori.
    Toti cer experienta…voi cei care o aveti..cum ati rezolvat si v-ati facut-o?

    Pe bune…vreau sa stiu si eu.
    Daca puteti sa imi dati un sfat care sa ma ajute, as fi foarte recunoscator.

    Mult respect pentru Orlando, am citit tot ce am putut de pe acest blog despre tine. As vrea sa ajung candva la nivelul tau.
    Numai bine tuturor!

  27. Jan spune:

    Sfatul meu e sa accepti job-uri care platesc mai prost dar in care ai posibilitatea de a invata. ‘Avantajul’ tau acum e pretul mic, trebuie sa te folosesti de asta.

  28. ae spune:

    din criza nu se mai iese oameni buni. nu mai trageti sperante desarte… se doreste a se trece la o noua… ordine… mondiala… acesta e doar inceputul… doar ca se vor insela f f f mult (deja barterul ia amploare si oamenii tot se descurca :D) (sic!)(transit gloria mundi) :P

  29. […] au trecut? am citit comentariile de la “un an de criza“, multe din ele actuale si acum, un an mai tarziu. in afara de Basescu, mai vede cineva […]

  30. […] crizei. Iar eu nu am “aniversat” in nici un fel acesti 3 ani desi acum 2 ani am facut-o, la fel cum am postat ceva si anul […]

Lasa un comentariu