jumatatea plina a paharului

Pentru ca sunt optimist. Se da o stire, „doi din trei romani nu au folosit internetul”. Adica 64-66% dintre cei 20-21 mil romani ramasi prin zona nu sunt useri de internet. Undeva intre 13 si 14 milioane dupa matematica mea, ceea ce inseamna ca 7-8 milioane de useri SUNT utilizatori de internet. Desigur, suntem (printre) ultimii in Uniunea Europeana la penetrare bla bla bla si asta trebuie scos in evidenta. Ma intreb daca suntem totusi primii la ceva in Uniunea Europeana.

Sunt 10 milioane de romani care traiesc in anul de gratie 2009 fara apa curenta si canalizare iar noi ne plangem ca „doi din trei romani nu au folosit internetul”? Cmon …

P.S. 1 si apropo de partea plina a paharului, de saptamana trecuta si pana azi Adrian Sarbu e mai bogat cu 1.7 mil dolari. Mai exact pachetul primit de AS in momentul vanzarii Mediapro Entertaiment, valoreaza, la pretul de azi, cu 1.7 mil USD mai mult.

P.S 2 felicitari pt Poli Timisoara

15 Comentarii
 1. bogdan spune:

  Adrian Sarbu ar fi mai bogat, daca ar vinde azi. Maine nu se stie. te felicit pentru felicitarile transmise timisoarei :)

 2. Cred ca la deficit bugetar si inflatie suntem primii :) Cel putin in 2009. Noroc ca nu e criza si nu trebuie sa fim atenti cu banii

  De acord cu tine ca rata de penetrare si numarul de useri sunt ok date fiind conditiile. Doar ca asta arata si cat de mica poate fi cresterea pietei in anii care vin (sa zicem, urmatorii 5 ani). Asa ca va fi nevoie sa scoatem din ce in ce mai multi bani din acelasi numar de useri. O sa fie provocator :)

 3. mihai spune:

  Se vorbeste de 2 din 3 romani sau de 2 din 3 romanii intre 18-50 de ani? Pentru ca atunci mi se pare o cifra foarte buna, ganditi-va ca o mare parte dintre oameni sunt ori copii sub 7 ani sau oameni peste 65-70 de ani care este normal ca nu au avut de-a face cu internetul (nici in alte tari nu cred ca aceste clase de oameni stau pe internet non-stop).

 4. gigi spune:

  legat de aia 10 milioane de romani fara apa si canalizare, un oaresce procent din ei daca tot stau nespalati si nebauti, prefera sa o faca la TV si pe internet :) no kidding, si la mine la tara unde nu e canalizare si nici macar putzuri ca lumea cam toata lumea are antena parabolica si/sau internet pe linia telefonica (deci totusi au telefon)

  Mircea, si dupa ce le scoti banii, ii arunci inapoi in shantz, nu? :D

 5. Bine, partea plina a paharului poti sa o privesti si altfel: e loc de crestere, o piata potentiala de 66%, nu? Desi cred ca prima data trebuie rezolvata partea cu canalizarea, lumina si apa curenta, apoi putem vorbi de cresterea numarului de utilizatori internet…

 6. orlando spune:

  Bogdan,

  azi, maine, asa se calculeaza averea, valoarea actiunilor detinute de respectiva persoana la acel moment, crezi ca x sau y au milioane/miliarde cash?

  ca fapt divers, de azi dimineata pana azi a mai castigat 1,7 mil USD :)

 7. orlando spune:

  gigi,

  da, probabil ca la tv clar, am dubii cu internetul, ca sa stai pe net trebuie totusi sa stii sa deschizi un pc :)

 8. orlando spune:

  Mircea,

  alea nu se pun :) si cred ca tarile baltice s-ar putea sa fie mai „buni” ca noi

  Ovidiu,

  mai mult de 10 mil de useri nu stiu daca avem de unde sa scoatem in urmatorii doi ani, populatia din .ro e destul de imbatranita, internetul incepe sa fie destul de interesant si pentru cei +45 dar chiar si asa tot urbanul cred ca e undeva la 11 mil

 9. orlando spune:

  mihai,

  multumesc ca vezi alaturi de mine jumatatea plina a paharului :)

 10. Adi Stan spune:

  Am facut si eu un calcul, eu am vazut noua-zecimea goala a paharului, avem in Romania 7,4 mil. utilizatori la 22,2 mil. loc. (33,4%) si, de exemplu, in Germania sunt 55,2 mil. utilizatori la 82,3 mil. loc. (67%), adica .ro /.de = 1/2 (50%); sa nu mai spun de Olanda, care are 13,7 mil. utilizatori la 16,6 mil. loc. (82,9%).
  Ideea e ca in Germania exista si de 17 ori mai multe pagini / locuitor (Google: pagini din .ro: „Results 1 – 10 of about 231,000,000 for site:.ro” (10,4 pagini per locuitor); pagini din .de: „Results 1 – 10 of about 9,740,000,000 for site:.de” (176,4 pagini per locuitor);
  Daca noi avem de doua ori mai putini utilizatori / locuitor si de 17 ori mai putine pagini / locuitor, rezulta ca online-ul .ro este fix de 34 ori mai „mic” decat .de, adica suntem undeva la 3%. nicidecum 30%. doar un amarat de 3 (trei).

  inca una: Romania – 2008 – publicitate online – 5% din totalul pietei de publicitate (19 milioane de euro); Germania – 2008 – publicitate online – 19% din totalul pietei de publicitate (de aproape 4 ori mai mult)

  daca ma mai apuc sa impart si aia 3% la 4, sa vedem si ce costuri merg in online / locuitor, ajungem la „picatura plina a paharului”.

  ce e bine este insa altceva: in .ro avem deci o mult mai mare „tarla” online necultivata; urmatorii ani buni vom avea muuult de „cultivat, sapat si recoltat” :)

 11. bogdan spune:

  orlando!, ma enervezi! :)

  nu mai spune dom’le „a castigat”. Asta incercam sa si spun in primul raspuns: n-a castigat. i-au crescut actiunile, doar. Si ele cresc sau scad.

  Evident, milionarii n-au cum sa aiba miliarde cash. Milionarii au datorii ;) Ca altfel ar fi salariati.

 12. orlando spune:

  bine, bine, i-au crescut actiunile … but at the and of the day its a winner :P

 13. Florin O. spune:

  Daca tot „castiga” milioane zi de zi ia spune-i sa va mareasca si voua salariile. Daca nu zilnic macar o data pe luna. Nu cred ca poate sa zica nu. :)

 14. „România are cel mai mic num?r de ?omeri la mia de locuitori din UE”…

 15. orlando spune:

  inca mai avem cel mai mic numar de someri dupa toate disponibilizarile din acest an?

Lasa un comentariu