Intrebarea zilei

e normal sa ne plangem de absenteism tinand cont ca ultimele alegeri (parlamentare, toamna trecuta si cele de ieri, europarlamentare) au fost programate inaintea unor zile libere (1 dec, respectiv 8 iunie) adica in weekend-uri prelungite pentru marea majoritate a celor pana in 45 de ani?

27 Comentarii
  1. Daniel Buca spune:

    Cred ca asta este doar o parte mica a problemei.
    Si eu am fost plecat din Bucuresti dar am votat pe liste suplimentare.
    Problema reala, in opinia mea, este lipsa alternativei politice.

    Ma tem ca si votul din Noiembrie va fi tot la fel: vor iesi la vot fanii lui Base si cei care sunt 100% impotriva lui si iar vom avea o participare la vot sub 30%.

    Oricum, eu ma asteptam la mai putin de 20% si chiar mi se pare amuzant cum la ora 8 aveam participare 21% si la ora 9 aveam 28% :) .

  2. mihai spune:

    In italia prezenta la vot a fost de 60%. A fost si pentru ei weekend cu soare in care multa lume a fost la mare. Au si ei berlusconii lor (lipsa de alternativa). Cu toate asta au fost la vot. De ce, nu stiu, e doar un fapt.

  3. Daniel Buca spune:

    Este vorba si de ce reprezinta PE pentru noi si pentru ei. Este vorba de educatie, de perceptie, de mediatizare si de mentalitate.
    Ii „reprosam” lui Dan Voiculescu ca politicianul roman nu se ridica la nivelul asteptarilor noastre si stii ce mi-a spus? Ca e nevoie de doar 30.000 de oameni ca sa preia un partid si sa faca „ceva”. Unde sunt acei 30.000? Nicaieri! Pentru ca foarte putini dintre noi realizeaza ca fiecare trebuie sa-si faca partea lui de „treaba” pentru a face o schimbare. Dar nu, noi preferam sa facem constatari si sa ne plangem.

    Ca sa-mi citez un coleg: „E naspa vere, ce sa-i faci, dar asta e”

  4. Fluture spune:

    Te-ai si gasit cu cine sa vorbesti, cu Dan Voiculescu… bleah.

  5. Daniel Buca spune:

    @Fluture: eu am incercat

  6. Fluture spune:

    Data viitoare incearca sa-l intrebi cum a furat banii Romaniei… e mult mai interesant decat parerea lui despre politica.

  7. Daniel Buca spune:

    @Fluture: crezi ca e vreunul caruia nu-i pot pune intrebarea asta ? Asta nu mai e un criteriu de selectie avand in vedere ca e o caracteristica a tuturor

  8. Jan spune:

    data asta nu a fost aleasa la intamplare… Absenteismul avantajeaza toate partidele:

    – psd, pdl – autobuze, plase cu mancare etc.. scot la vot doar oamenii care au fost targetati direct
    – udmr, prm – avantajati de segmentul hardcore care merg la vot, si obtin % mai multe din cauza absenteismului
    – pnl nu prea conteaza, au ramas singur si incapabili sa atraga nemultumitii.

  9. Daniel Buca spune:

    Apropo de ce zice Jan, stateam si ma gandeam aseara ca aceste alegeri sunt marea sansa a lui Crin Antonescu de a-si atrage nemultumitii de partea lui. Prin reactia pe care putea sa o aiba aseara putea sa atraga de partea lui o mare masa de oameni dar prestatia lui a fost mult mai slaba decat ma asteptam.
    O infrangere la europarlamentare putea insemna pentru el biletul catre prezidentiale.
    Geoana si-a jucat cartea bine ieri.

  10. Jan spune:

    @Daniel: imi place de Crin, dar il vor trage in jos greselile partidului.nu cred ca are sanse reale, va fi Base vs Johnny boy in turul doi. evident nu voi merge la vot in varianta asta.

  11. Daniel Buca spune:

    @Jan: Crin si inca cativa (indiferent de culoarea politica) sunt oameni care ar avea mult mai multe sanse daca ar fi independenti.
    Ma uitam Crin de acum cativa ani si Crin de aseara. Mare diferenta.
    La fel ma uitam si la Ponta de acum cativa ani si la Ponta de acum cateva saptamani. Partidul l-a schimbat mult.

    E pacat.

  12. orlando spune:

    Jan, poti sa-mi spui ce ti-a placut la Crin Antonescu? chiar sunt curios

  13. meda spune:

    ei si cind nu erau zile libere in preajma alegerilor…s-au decretat. cum a fost anul asta de..rusalii (?). oamenii se bucura ca au liber si pleaca, nu ii mai intereseaza de ce au ajuns sa aiba liber.

  14. gigi spune:

    Crin Antonescu e o caricatura care se vrea cu clontz mare si inteligent, dar e doar o … caricatura. Din pacate caricaturile prind din ce in ce mai mult la natiunea asta schilodita moral si social…

    Absenteismul de ieri? In trendul logic al evolutiei politice romanesti. Ma surprinde ca poate sa mire pe cineva. Oricum ca sa poti schimba ceva este nevoie de mult mai mult decat de 30.000 de oameni care sa faca un partid cum zicea cineva, e nevoie de oameni dispusi la mult efort si care sa coaguleze un centru de forta inclusiv financiar. Problema? In tara noastra prea putini oameni cinstiti si inteligenti au reusit sa se afirme, asadar cei care reusesc sa formeze vreo noua alternativa politica sunt ori miliardari de carton cu aceleasi interese meschine ca cei aflati deja in politica ori se bazeaza intr-un fel sau altul pe banii unui astfel de miliardar. Restul sunt sortiti manipularii dupa bunul plac al celor cu astfel de bani.

    Jocurile sunt cam inchise momentan stimati colegi internauti. Parerea mea este ca e nevoie de un tip de revolutie morala si ideologica a carei initiere in conditiile de fata este foarte dificil de realizat de catre cineva, darminte de propagat.

  15. S-a ales premeditat o zi din plina minivacanta. Nu au nevoie de prezenta masiva la urne, naiba stie ce grozavii ar putea iesi daca s-ar prezenta peste 50%.

    Mai bine se prezinta 2%, pe care ii stii personal, stii cum au votat, poti da mana cu ei dupa ce ies din sectia de votare, fericindu-i cu o plasa plina cu brichete electorale, ridichi si bancnote cu Aurel Vlaicu.

    In rest, normal ca da bine sa te mahnesti live ca „vai, nu a venit lumea la vot”. Ei de fapt se intrebau de unde naiba au venit totusi atatia pana la 27%, de unde i-a gasit concurenta si cu ce autobuze i-a adus la vot.

  16. Jan spune:

    @orlando: mi-a placut ca un personaj care nu se inscria in tiparele clasice, de pe vremea in care toti faceau aluzii la freza lui. Pare un tip corect si consecvent, insa a devenit prea acid in ultimul timp. incercand sa-l imite pe basescu nu cred ca are sanse de reusita.

  17. orlando spune:

    Jan, cred ca sefia PNL e o palarie prea mare pt el, era mai bine pt el sa ramana in esalonul 2 de „cadre”. Si da, incercarea de a deveni acid/ironic in stilul lui Basescu nu-l prinde deloc.

  18. gigi spune:

    @grupul de interese: data nu a fost aleasa de ai nostri, 4-7 iunie au fost zilele alese de la Bruxelles

  19. @gigi: 4 iunie trebuia sa fie atunci.

  20. gigi spune:

    esti culmea, cine se ducea joia seara la vot cand lumea abia asteapta sa ajunga acasa de la serviciu… chiar ca votau doar aia de la tara

  21. Sofokle spune:

    Vad dezbateri aici similare cele ale parlamentarilor. Multa vorba si nicio solutie. Daca tot sustinem ca noi suntem puterea, poporul, plebea, si tot noi suntem „inteligenti” tarii atunci de ce nu ne batem capul sa cautam acei politicieni(sau posibili) care chiar nu au furat, care chiar au incercat sa faca ceva dar si-au luat bate in cap de la militie, care chiar nu au rude in politica si sa ii promovam noi, internautii. Decat sa imprastiem rahatul unor politicieni precum fac rinocerii, mai bine tragem apa si cautam un „odorizant” pentru actuala putere politica. Ne laudam cu zeci de mii de cititori dar in loc sa facem ceva util, pur si simplu aratam cacatul lasat in mijloc de cate un guvernant care a stat in spate la revolutie si a instigat prostimea. Credeti ca diferim de basarabeni? Comunismul a fost o oglinda care s-a spart in sute de mii de cioburi la revolutie si acum fiecare ciob reflecta spiritul de atunci (un exemplu frumos e Porcul de Mischie). Cand bloggarimea, twittarimea, blogspotimea, wordpressimea, studentimea, masteranzii se vor uni in a sustine un politician ideal, atunci se va termina comunismul. Atunci galetile de plastic, sacosa cu alimente, suta de mii date la tarani pentru un vot nu vor mai conta.

  22. TraiaN spune:

    Nu votezi, ar trebui sa iti pierzi o parte din drepturile cetatenesti. Votul ar trebui sa fie lege, nu optiune. Nu ai cu cine sa votezi, votezi nul da’ votezi.

    Suntem o natie care ne plangem de orice, dar nu facem nimic pentru a schimba lucrurile. Ne plangem ca e prea cald, apoi cand ploua ne plange ca ploua. Suntem aiure, pe dos si de aia toate merg cum merg.

  23. Daniel Buca spune:

    @TraiaN: de ce sa fie votul obligatoriu prin lege? Crezi ca ai obtine alte rezultate?

    @Sofokle: cute, but it’s wrong!
    Hai sa iti spun de ce. Ca sa ajungi intr-o pozitie din care sa influentezi lucrurile trebuie sa consumi multe resurse, resurse pe care nu le ai. Daca prezinti potential vei primi aceste resurse dar atunci cand ajungi in pozitia in care poti influenta lucrurile va fi nevoie sa dai imprumutul inapoi :) .
    Acest furt de care zici este o stare de fapt si o caracteristica a lumii politice, se cheama protejarea cercurilor de influenta. In unele tari se intampla la un nivel mai mare si nu se mai vede, la noi se intampla la orice nivel se poate.
    La noi politicienii se impart intre cei care vor sa fure micro, cei care vor sa fure la orice nivel si cei care vor sa fure macro. Ii prefer pe cei din ultima categorie pentru ca economia trebuie sa creasca pentru a putea fura macro.

  24. Sofokle spune:

    @Daniel Buca „Ii prefer pe cei din ultima categorie pentru ca economia trebuie sa creasca pentru a putea fura macro.” – tare asta! :)

  25. Daniel Buca spune:

    @Sofokle: da :), pe principiul „alegem cel mai mic rau din mai multe rele”

  26. Jan spune:

    Daniel are dreptate, daca cineva isi imagineaza ca prin alte parti ale lumi e altfel se inseala amarnic… sunt doar un pic mai rafinati.
    un exemplu: http://www.youtube.com/watch?v=p0imHaitzUs

  27. alexnicolae spune:

    @Sofokle sunt de acord cu afirmatia ca persoanele cu educatie, care au acum si acces la canale de comunicare – gen bloguri, nu mai depind de canalele de comunicare controlate-TV, ziare, sau scumpe: afise, postere! Nu sunt de acord ca trebuie sa astepte sa apara un Sfantu Politician. Eu cred ca toata lumea ar trebui sa fie implicata in politica si sa incerce sa decida, sa fie ales, sau sa il cunoasca personal pe ala pe care il voteaza, nu sa astepte sa apara pe tava si sa aleaga asta e rosu, asta nu e copt, asta e scump. Democratia nu e restaurant, e bucataria proprie in care fiecare isi gateste propriul reprezentant.

Lasa un comentariu