Click vs Gsp sau despre scandalul milionului de euro

Mai exact despre acuzatiile pe care cei de la Adevarul&Click le-au adus celor de la GSP. Incerc sa fiu obiectiv, ce vad eu:

– Click lanseaza (primii, concursul a fost anuntat din 14 ian) un concurs cu premii garantate de 1 mil euro (ce nebuni ati zice, pe criza asta sa dai premii de atatia bani. de fapt concursul are drept principal scop depasirea Libertatii in aceasta primavara si pozitionarea Click ca primul ziar din Ro ca audienta);

– GSP lanseaza (concursul a fost anuntat pe 30 ian) un concurs cu un premiu de 1 mil euro dar care nu e garantat, exista o sansa din 125 de a castiga acest premiu (125 de plicuri din care unul singur contine premiul de 1 mil euro);

– Adevarul si Click ataca concursul GSP argumentand ca nu poti vorbi de 1 mil de euro daca nu este un premiu garantat asa cum e cel oferit de ei si sustinand ca de fapt concursul GSP copiaza concursul Click.

Ce am inteles eu:

– Premiul GSP este oferit impreuna cu partenerul lor pe zona de marketing, firma britanica Pegagus, GSP a platit probabil o suma de bani (mult mai mica decat 1 mil euro desigur), iar o firma de asigurari – J.P Everhart &Co Inc – si-a asumat riscul ca userul ajuns la final sa extraga premiul de 1 mil din cele 125 de plicuri. Cu alte cuvinte firma de asigurari a incasat o suma de la Pegasus&Gsp (nu stiu cat, ar trebui un expert in asigurari sa ne spuna cat e suma tinand cont ca vorbim de 1 mil euro iar sansele de a da acest premiu – si implicit de a fi castigat – sunt de 0.8%) si si-a asumat riscul acordarii premiului.  

– cat de corect e mecanismul? e corect atata timp cat e explicat bine si userul intelege ca are 0.8% sanse de a castiga acest premiu (da, sunt mai mari decat la loterie :) )

– cat de „moral” e concursul GSP? habar nu am. sincer. daca ma uit la faptul ca vine „la aspiratie” in urma concursului Click cu premiu de 1 mil euro garantat as spune ca nu prea e moral. Daca ma uit la situatia din piata/presa din acest inceput de an as avea iarasi un semn de intrebare desi Tolontan are balls si a declarat un buget de marketing de 3.5 mil euro pe acest an. Daca gandesc insa dpdv business (trebuie sa facem si asta, nu?) cred ca GSP a facut o miscare buna. 

Intrebarile mele:

– de ce face scandal atat de mare Adevarul&Click? GSP nu concureaza in mod direct cu cei de la Click la fel cum nu concureaza cu nici un produs din trustul Adevarul. Mai indreptatiti sa protesteze erau colegii de la Prosport, direct afectati de concursul GSP. Da, GSP si Click cresc si pot ajunge sa se bata in urma acestor concursuri pt pozitia de lideri ai presei romanesti la nivel de audienta dar totusi …

– de ce Adevarul si Click il baga „la mijloc” pe „Felix” (Dan Voiculescu) in acest scandal cand, e stiut acest lucru, GSP e „stat in stat” in trustul Intact, Tolontan & echipa facandu-si singuri strategiile si managementul (vezi si recenta decizie de a nu reduce salariile cu 20% la fel cum s-a intamplat in restul trustului Intact). Ambele articole, atat cel de ieri cat si cel de azi, il au drept tinta pe „Felix”, titlurile fiind „Teapa lui Felix: pariu ca nu se castiga” respectiv „Teapa de un milion de euro a lui Felix„, patronul „neoficial” al trustului fiind scos principalul vinovat pentru aceasta „teapa” desi e clar ca Dan Voiculescu nu are nici o legatura cu acest concurs de la GSP. As paria ca nici Camelia Voiculescu nu are …

31 Comentarii
  1. YODA spune:

    Astia de la Ckick adica de la tot trustul au reclamat INTACT nu stiu unde , o sa se faca de rahat petrolistul patriciu

  2. Lucian spune:

    Io nu ma pricep la loto dar e matematica elementara sa vezi ca sansele la gsp nu sunt 0,8% sa castigi tu, ca simplu cititor si jucator la loto, milionul :) 0,8% ai sanse dupa tragerea la sorti in care participa sa zicem doar 10000 de oameni. Deci tre sa treci de sanse 0,01% ca sa ai 0,8% Poate ne spune unul mai priceput ca mine care sunt per total sansele unui cititor la milion :) pariez pe sub 0,02% la 10000 de participanti. Asa ca bafta! :)

  3. Lucian spune:

    Am uitat un 0 la pariu, deci 0,002% e pariul meu

  4. orlando spune:

    asa e Lucian, sansele reale sunt mult mai mici de 0.8%, am luat in calcul acest procent pt ca e singurul corect calculat pe baza cifrelor comunicate, nu stim in acest moment cati useri vor participa la concurs, pot fi 10,000 (cat ai spus tu) sau mai multi/mai putini.

  5. Lucian spune:

    Un prieten mai destept ca mine zice ca statistic la 10.000 de participanti ar fi sanse 0,00008% :) super. E ca si cand la loto, dupa ce ai nimerit cele 6 nr, s-ar mai face o tragere la sorti :)

  6. orlando spune:

    dupa matematica mea sansa la 10,000 de participanti e 0.008% (1 din 10,000 x 100 inseamna 0.01 iar 0.01 din 125 x 100 = 0.008%)

  7. TheBride spune:

    Va luptati in virgule si zerouri si uitati esentialul: Patriciu vrea sa cumpere si el ceva TV. Orice ar fi, va fi in concurenta cu Intact. De ce sa nu destabilizeze deja unul dintre stalpii cei mai puternici ai trustului, adica GSP? Loveste la credibilitate unde doare cel mai tare.

  8. Lucian spune:

    cert e ca e cu (multi de) ZERO sansa de castig :) pe de alta parte, nu exclud ca participantii sa fie chiar mai mult de 10.000 in ciuda acestui fapt. Exista si o vorba celebra, mi se pare ca spusa de Monique Lloyd: “The lottery is a tax on people who flunked math” :)

  9. zoso spune:

    la cat de luminati sunt utilizatorii gsp, in mod sigur nu le va pasa.

  10. Gauss spune:

    Concursul presupune ca va exista in final un numar de castigatori la jocul cu numere. Sa zicem 10.000 (poate au participat 2 milioane, dar numai 10.000 au fost declarati castigatori). Dintre acesti 10.000 se va trage la sorti fericitul cistigator final (adica 1/10.000 sansa = 0,00001). Cetateanul in cauza trage un plic dintre cele 125, adica 124 de cate 3 mii euro si unul singur de 1 milion (pentru 1 milion sansa e de 1/125 = 0.008). Cum sansa de a cistiga 1 milion e conditionata de cea de a fi selectat dintre cei 10.000, probabilitatea este 0,00001 x 0,008, adica 0,00000008). Evident, asta daca se numara printre cei 10.000 de norocosi. Daca presupunem ca in total sunt 1 milion de participanti, vorbim de o sansa de 0,0000000008). Si tot e mai bine decit la 6 din 49…

  11. orlando spune:

    Gauss,

    daca vorbim de procente (cat la suta?) atunci toate calculele tale trebuie inmultite cu 100 pt a avea procentul corect.

  12. ciprimaster spune:

    Dar daca tot ati facut calcule, puteti sa spuneti care este sansa de castig la toate cele 3 concursuri citate: loterie, click si gsp?

    Cine poate da cifre exacte si care ar fi algoritmul?

  13. ciprian spune:

    zoso, conform lui Gusti, au trecut de stadiul „site papagal” :))

  14. Laurentiu spune:

    De ce vorbim de „deontologie” in internetul romanesc?:)

  15. jinx spune:

    Primul post obiectiv pe subiectul asta :)

  16. Horea spune:

    Orlando, who the f..k cares?
    Nu-mi vine sa cred ca ai scris atat de mult despre un subiect atat de neinteresant.

  17. kingquizz spune:

    Am citit ceva pe Adevarul despre chestia asta. Dar nu ma gandeam ca problema este atat de mare. Oricum cred ca ambele concursuri sunt organizate ok. Sa oferi aproape 2 milioane de euro – premiu pe zona de print implica un risc insemnat. Asta arata ca se joaca ultima carte – in genul ori la bal ori la spital.

  18. stanciu spune:

    GSP is niste nesimtiti daca au facut asta, dpdv al valorii si al timingului ales pt. premiul lor. Puteau f bine s-o fi facut inainte sau dupa si, mai ales ca sistemul lor de premiere e de rasul curcilor, puteau sa dea un premiu de 10 milioane cu sanse 1/1250 si erau mai tari. F. destepti tontolanii astia!

  19. orlando spune:

    stanciu,

    hai sa nu atacam persoane te rog, atacam idei si combatem cu argumente, ok?

    Horea,

    am scris postul la 6 si ceva azi dimineata dupa ce am vazut al doilea articol din Adevarul pe subiect :)

  20. Gusti spune:

    Un astfel de concurs nu se realizeaza de azi pe mine. In sensul ca gsp a vazut pe 14 ianuarie ca a lansat Click un premiu de un milion si la o tigara s-a decis sa se faca un concurs cu premiu de un milion :). Orlando, tu intelegi pentru ca stii de cind incepe sa se contureze strategia pentru anul ce urmeaza, dar cititorii sint usor de pacalit.

    Gazeta a asigurat premiul, felicitari departamentului de marketing, iar suma este in joc. Adica se va da daca un fericit va alege plicul. Scrie in regulament clar :).

    Merci

  21. Gusti spune:

    Intoxicarea asta am mai trait-o cind Cornateanu era seful proSport. Apropo, el este omul care a infundat acest ziar. Cei de acum doar isi iau suturile

  22. Gusti spune:

    dovada comentariul lui Gauss

  23. Gusti spune:

    pardon, stanciu…:)))

  24. Gusti spune:

    Foarte tare comentariul celui semnat zoso. e chiar celebrul blogger? mai sa fie :))

  25. Sandossu spune:

    Cat scandal s-ar face, ei tot vor castiga din manevra asta.

  26. radar spune:

    din cate pricep eu, gsp a asigurat premiul de un milion, asa ca interesul lor ar fi sa dea premiul, nu vad de ce nu l-ar da.

  27. Tudosiei spune:

    Cine s-a ocupat vreodata de un concurs (din asta serios, nu dintre cele cu premii „bilelete la matineu”) stie ca toate acuzatiile A.H. stau pe aer, nu se bazeaza pe nimic. Cata planificare poate inghiti un astfel de concurs? Sub 6 saptamani nu cred ca e posibil sa fie pus pe picioare…
    In fine, ar trebui sa ne gandim mai mult la vorba aia veche romaneasca „cainii latra, ursu’ trece”.
    In ceea ce priveste referirile la Jurnalul – din aceleasi articole – nu pot spune decat ca m-a bufnit rasul. Regulamentele au fost testate si controlate de toate organismele statului pe care ni le-a trimis acelasi domn pe cap. Si de fiecare data au fost nevoiti sa recunoasca rigurozitatea cu care au fost intocmite. Inclusiv zona de „termen in care se acorda premiile” – explicit formulata.
    „Lucrarea/lucratura” asta cu reclamatiile si articolele imi arata clar ca in tara asta lovita de criza sunt o multime de oameni care nu au treaba. Au timp de prostioare ieftine. Asa e cand termini inclusiv cu supravegherea celor care iti pun gresia prin curte. te tii de glume nesarate.
    Cert e ca finalul povestii – previzibil dealtfel – o sa ne faca sa zambim. Cu mare satisfactie!

  28. chelbea spune:

    Cu 1 milion de euro GSP mai bine sponsoriza o cupa „GSP” la nivel de copii – nationala , cu promovare pe masura atat in ziar cat si la tv , ceea ce ar fi insemnat o raza de lumina intr-un fotbal plin de stenograme , si ar fi iesit mai castigati ..

  29. George spune:

    ar fi fost mai bine…. insa in cazul asta ar fi trebuit chiar sa ii cheltuie banii astia…. cu concursul insa se pare ca nu este obligatoriu ;-)

  30. […] Mai multe despre acest subiect gasiti si pe blogul lui Orlando Nicoara. […]

  31. […] Mai multe despre acest subiect gasiti si pe blogul lui Orlando Nicoara. […]

Lasa un comentariu