Criza pe Wall Street: Merrill Lynch cumparata de Bank of America, Lehman Brothers aproape de faliment, AIG cauta cash

cand toata lumea se astepta la o solutie pentru Lehman Brothers surpriza vine de la Bank of America care, in 48 de ore, a ajuns la o intelegere pt a cumpara Merrill Lynch pt aproximativ 44 miliarde USD, ceea ce inseamna 2/3 din valoarea de acum un an sau jumatate din valoarea de la inceputul lui 2007. Via WSJ

Dupa ce au avut discutii cu cei de la Barclays si cu Bank of America cei de la Lehman Brothers se pregatesc de faliment, WSJ avand un titlu sugestiv, Crises on Wall Street.

Nici cel mai mare asigurator din lume, AIG, nu se simte prea bine fiind nevoit sa-si vanda cele mai valoroase asseturi pt a face rost de 40 miliarde  USD in incercarea de a evita downgrade-ul firmelor de rating care ar atrage o reactie in lant ce ar putea fi fatala firmei.

Pareri? Vor mai cadea si altii?

6 Comentarii
  1. gigi spune:

    pai prima intrebare: cine castiga din chestia asta? ca banii aia pierduti nu se volatilizeaza (eventual valoarea lor scade dar e alta poveste), deci la cine se duc?

  2. iann spune:

    cred ca de aici din provincie nu prea ne dam seama ce se intampla si cine urmeaza. singura lucrare pe care am citit-o pe subiect este „Noua paradigma a pietelor financiare” a lui Soros si pe care au dat-o oamenii de la Saptamana Financiara.

  3. Florin spune:

    Pai cine a vandut imobiliare castiga si cine a cumparat imobiliare a pierdut. Cum au facut japonezii prin 90 cand au cumparat cladiri de miliarde chiar cand piata era la varf doar ca sa isi vada valoarea investitiei injumatatita la cativa ani dupa.

    O intrebare mai interesanta ar fi de ce Bear Stearns a fost atat de importanta incat a trebuit sa fie salvata pentru ca era prea mare sa cada iar Lehman Brothers nu a avut parte de acelasi tratament desi era de doua ori mai „batrana” si cu o valoare de piata inaintea crizei mai mare decat BS. Poate americanii au ajuns la fundul sacului sau poate au decis ca datoria publica pe care o au e deja destul de mare

  4. Alex spune:

    A scazut pretul petrolului! E interesant cum se misca pretul petrolului. O sa se schimbe multe lucruri.

    Eu cred ca trebuia sa se intample o data si o data asta.

  5. orlando spune:

    cred ca e simplu Florin, nimeni nu se astepta sa pice Lehman sau Merrill (a 4 respectiv a 3 banca de investitii), daca cei de la JP Morgan ar fi stiut ca va cadea Lehman probabil ca lasau Bear sa se „scufunde” pt a prelua Lehman Brothers :)

    anyway, 85 miliarde imprumut de la FED, s-a „nationalizat” si AIG-ul :)

  6. Alex spune:

    Tot de la WSJ: http://online.wsj.com/article/SB122164421227147539.html?mod=rss_whats_news_us_business Asta mie unul imi suna a mutarea crizei si in Europa.

    Si din pacate Europa nu are o solutie asemanatoare FED-ului pentru a salva o parte din institutii. Daca tin bine minte guvernul britanic a esuat lamentabil in incercarea de a prelua/salva „Northern Rock”

Lasa un comentariu