sfaturi de weekend

Vlad are 7 sfaturi pt cei care doresc sa-si lanseze propria afacere, nu neaparat in online. Printre comentariile primite se numara si cel al lui Andrei Potorac (,) care adauga investitia in oameni ca un must. As vrea doar sa-l completez pe Andrei si sa intaresc faptul ca, mai ales in business-ul online, oamenii sunt cel mai important asset. In toamna se fac 10 ani de cand lucrez in/pe internet si ma bucur sa pot spune ca am colegi care-mi sunt alaturi de 10 ani.

12 Comentarii
  1. Arhi spune:

    eu cand am ajuns la camasile de 500 € am inchis:))

  2. flirt spune:

    nu tine „investeste in oameni” la RO, mai ales cand multinationalele incept sa faca pui; si in orice caz, (mai) nimeni in RO nu face asa ceva. toti stiu ca mai sunt 3-15 flamanzi/doritori la usa care sar gardu imediat ce sunt invitati

    singura posibilitate (IMHO) e sa-i cooptezi in afacere si sa aiba partea lor atata vreme cat sunt angajati acolo; in momentul cand pleaca, isi pierd (sa zicem 1-3-5% din contractul pe care l-au adus ei in firma) si se gandeste de 2 ori, plec la aia cu 700e (sa zicem) si codez de dimineata pana seara, ori stau aici pe 500e mai relax, mai imi vin 100-300e (poate chiar si lunar) din contractele pe care le-am adus pana acum (a aduce un contract != a munci pe un contract), mai am si timp sa caut un client sa mai rotunjesc la beneficii…

    ma rog, matematica poate fi destul de grea ca sa-ti asigure profitabilitate (poate si legislatia) dar ca mic intreprinzator la .RO ai mai multe sanse sa-ti mentii oamenii valorosi si talentati (zic eu :p)

  3. Vlad Stan spune:

    Da, mare realzare sa ai oamenii de acum 10 ani langa tine. Pare mult, dar poate fi abia inceputul relatiei :).

  4. Daniel spune:

    @flirt, vreau sa stiu si eu unde gasesti „3-15 flamanzi/doritori la usa” care SA STIE ce sa faca? Poate doar kinderi care stiu sa traga doua linii in Photoshop sau sa faca un copy/paste la niste bucati de cod PHP si care au impresia ca au Lumea la picioare.

    Oamenii bazati sunt flamanzi dupa cunoastere si in nicun caz nu asteapta pe la usi ;)

  5. razvanserbu spune:

    Problema e ca acum nu mai sunt 10-15 care sa stea la usa, ca nu au de lucru. Acum oameni calificati gasesti din ce in ce mai greu.

  6. Ovidiu Miron spune:

    Gasesti greu, e adevarat. Dar nu imposibil.

  7. Val Voicu spune:

    l-am cunoscut pe orlando acum aproximativ 10 ani cand lucra la SIT, stiu ca timp de cativa ani buni dupa aceea a fost o concurenta acerba intre noi.
    Dar cu trecerea anilor lucrurile se schimba. Ne-am dat seama amandoi la un moment dat ca faceam aceeasi munca de pionierat- promovam mediul online iar majoritatea companiilor nu aveau calculatoare decat la contabilitate :) Conexiuni web nici vorba.
    Acum ma bucur sa vad ca au aparut multi specialisti in online.
    Daca ar exista un soi de comunitate a oamenilor care fac jobul asta (poate in cadrul IAB) cred ca ar fi inca un pas inainte.
    Atat eu cat si orlando am crescut (fara falsa modestie) 2-3 generatii de oameni care fac online si este intr-adevar important nu neparat nivelul profesional cat e important in primul rand calitatea oamenilor – personalitatea lor..
    chestii la care poti sa umbli mai greu.

  8. Andrei Monciu spune:

    mah si dupa 10 se poate imputi treaba ;)

  9. flirt spune:

    @daniel

    daca iti pleaca oameni buni spre alte zari (ca au gasit mai bine, etc), atunci singura solutie e sa iei din kinderi (ori ce gasesti atunci pe piata); de asemenea, daca ai firma de success (cu vizibilitate), vor fi destui in afara din care sa alegi; altfel, Bucurestiul are cel putin 2 facultati de IT. vin in fiecare an oameni buni (si ieftini) in oras, numai sa-i gasesti ori sa afle ei de tine :-)

    si apoi, ca mic investitor nu poti tine piept unei multinationale cand incepe sa angajeze. chiar daca ofera salarii mai mici; ca sa nu mai spun ca ei ii vaneaza direct pe cei mai buni care termina facultatea. daca nu sunt deja pe statul tau de plata, posibilitatile sa-i mai prinzi sunt nule.

    PS. oamenii „bazati” nu-si pierd vremea lucrand la o firma de apartament, lucreaza pt o firma buna ori pentru propriul lor business de apartament :-)

    @orlando

    sa migrezi cu (mai) toata trupa la mai bine nu se cheama ca firma de unde ai venit a reusit performanta sa mentina angajati buni timp de 10 ani de zile (investind in ei), din contra. valabil si pt MPI :-)

  10. orlando spune:

    flirt,

    asta cu la mai bine e discutabila tinand cont ca toti colegii au primit oferte mari, de 2-4 ori mai mari decat ce aveau pt a a ramane. si pt tine, eu am ajuns la netbridge in 2001 septembrie, daca faci un calcul simplu o sa vezi ca nu-ti ies cei 10 ani de care vorbeam mai sus.

  11. Alex spune:

    @flirt: „nu investeste nimeni in RO in oameni”…Partial adevarat…pentru ca desi multi oameni (angajati) sunt buni pleaca la prima oferta mai buna…am avut colegi care au facut asta….

    E normal ca firmele sa fie putin mai reticente, pentru ca tocmai din astfel de motive investitia in oameni este (cel putin in opinia mea) cea mai costisitoare (nu neaparat ca bani) si prezinta cele mai mari sanse de risc (doar e vorba de firea umana, si nu vreau sa intru in chestii filozofice)…

    Pe de alta parte insa, prezinta si unele din cele mai mari satisfactii….atunci cand reusesc astfel de investitii…

  12. butelie spune:

    Odata cu sfarsitul capitalismului de cumetrie , poate si in Romania patronii v-or intelege ca oamenii sunt cei mai importanti !

Lasa un comentariu