sah

se da piata cotidienelor „serioase”, se dau playerii adica Evz (care, btw, desi toate lumea trage de el ca de o ciunga, se incapataneaza sa ramana acolo sus) + Jurnalul, in partea de sus, Gandul, Adevarul, Cotidianul, RomaniaLibera in partea de jos (nu exista mijloc). Lasam Evz si Jurnalul acolo sus ca stau bine (deocamdata), scoatem Adevarul din ecuatie ca el joaca in alta liga, cea finantata de banii kaza(h)cilor, e o nuca prea tare, raman Gandul, RL si Cotidianul. Gandul e cel mai „tanar” din cele 3, preluat in vara lui 2006 de Publimedia, e inca pe pierdere desi a avut 2 relansari, Romania Libera a tot schimbat echipele, nu o duce prea bine, scade, patronul nu e multumit si pare a nu mai avea rabdare, e izolata, nu face parte dintr-un grup media puternic, Cotidianul, well, Cotidianul pierde la greu si el dar a miscat cel mai bine in zona de marketing prin inserturile sub forma de carti, dvd, enciclopedii.

Se da stirea 1 ca Adrian Ursu, fost redactor sef la Gandul pana in decembrie se muta la Cotidianul. Se da stirea 2 ca Emil Hurezeanu, director la Romania Libera, are oferta de a se muta in trustul Realitatea Catavencu, probabil tot inspre Cotidianul. Se da stirea 3 de duminica cum ca CTP renunta la postul de director de la Gandul.

cine castiga din cele 3 stiri de mai sus? cine a zis Cotidianul are 100 de puncte.

Si acum sa revenim la piata cotidienelor „serioase”, cum ar arata o astfel de piata cu EVZ, Jurnalul, Cotidianul si Adevarul? Arata mai bine, nu? parca nu mai e asa inghionteala, parca oamenii respira altfel, parca si pierderile au disparut, nu?

Sah?

9 Comentarii
 1. Val Voicu spune:

  Daca iei in considerare si ca e an electoral cred ca nu mai vorbim de 64 de patrate. Ci mai degraba de 2 tabere. Si atunci nu e sah – e joc de dame. Sau mai degraba se dau cartile acum .

 2. Si pe online? Vezi Gandul ziar ‘electronic’ serios (jucator important)? Ca tot e la moda subiectul :). Mai pregatiti vreo relansare ;)?

 3. orlando spune:

  nu stiu Mircea, eu pot fi subiectiv, tu cum vezi Gandul.info?

 4. Jan spune:

  Gandul.info mi-a placut cel mai mult la inceput, cand cei de la Grepefruit Design au facut identitatea si designul.
  Ca si cititor, ma deranjeaza tonele de continut de pe homepage (valabil pentru toate ziarele).

 5. Tudosiei spune:

  vreau sa adaug o nuanta, daca-mi permiti.
  Stiu ca nu pare important, insa o sa vezi ca este.
  In momentul in care nu folosesti cifre in dreptul fiecarei publicatii, cititorii pot trage concluzia ca ordinea in top (1, 2, 3…) este chiar ordinea in care sunt pomenite numele cotidianelor…
  Motiv pentru care atat in cele doua locuri de la inceputul textului tau, dar mai ales la sfarsit (unde scrii: „cum ar arata o astfel de piata cu EVZ, Jurnalul, Cotidianul si Adevarul?”) cred ca ar fi trebuit sa incepi insiruirea numelor cotidianelor chiar in ordinea reala din clasament.
  Stiu, o sa imi spui ca diferenta de putin peste 15.000 la vanzari (in medie, pe fiecare dintre aceste ultime 3 luni din trimestrul III 2007) te-a determinat sa le pui cam in aceeasi categorie. Intr-un fel ai dreptate, dar 15.000 este chiar tirajul din visul cotidianelor marunte sau obiectivul de vanzari pe care alte ziare, ceva mai rasarite, stiu ca nu-l vor putea atinge usor…
  E ca si cum in categoria „ofiteri” ai pune capitanii in locul generalilor…

 6. orlando spune:

  Marius,

  am scris postul undeva aproape de miezul noptii, sincer nu m-am gandit la cifre cand am pus Evz si Jurnalul in aceasta ordine (cred ca a fost mai degraba top of mind). Dupa ce am vazut comentariul tau am remarcat diferenta, deja mare, intre Jurnalul (care a crescut) si EVZ (care a scazut).

 7. […] cadrul unei insemnari de zile mari, Orlando vorbeste despre o posibila strategie pe piata […]

 8. @orlando: site bun, continut ok, dar daca zovnurile se confirma si se trece la o publicatie exclusiv online, nu stiu daca va reusi sa atraga audientele dorite.

  Potential are, mai ales prin restul de site-uri pe care-l puteti promova.

 9. […] are pe blog un POST care mi-a inspirat o idee “nebuna”, care in orice caz ar fi o miscare extrem de […]

Lasa un comentariu