S-au suparat rusii!

deh, subiecte de vacanta … ieri m-am uitat pe CNN la sedinta consiliului de securitate al ONU (a treia sau a patra de la inceputul conflictului), sedinta ce a avut pe ordinea de zi conflictul dintre Rusia si Georgia. Dupa ce au luat cuvantul presedintele in exercitiu al consiliului, reprezentantul Belgiei, apoi reprezentantul Georgiei, cel al Statelor Unite si adjunctul secretarului general ONU a venit randul reprezentantului Rusiei, un domn pe la +50 de ani. A vorbit ~ 15 min intr-un ritm caruia traducatorul nu i-a facut fata! Au fost niste acuzatii extrem de dure care l-au lasat masca si pe reporterul CNN de la ONU, care spunea, la final, ca in cei 16 ani de activitate nu a vazut asa ceva. Ce a spus rusul:

– Georgia si-a marit de ~ 30 de ori bugetul militar in ultimii ani;

– Georgia a fost incurajata sa adere la NATO desi Rusia a spus clar ca nu doreste un stat NATO in Caucaz;

– SUA are ~ 180 de consilieri militari in Georgia;

– sa nu i se vorbeasca de propaganda in conditiile in care se stie situatia din Irak si Afganistan + Kosovo!

– sa nu se uite ca Rusia a sesizat consiliul de securitate despre agresiunea Georgiei asupra Osetiei de Sud

– plus altele.

Dupa tot ce am auzit ieri pe CNN ma bufneste rasul la acuzatia lui Putin cum ca SUA a permis celor 2000 de militari georgieni din Irak sa se retraga pt a putea lupta impotriva Rusiei, sa fim seriosi, ce pot face 2000 de soldati impotriva unei armate cum e cea a Rusiei, plina de tancuri, blindate, elicoptere, avioane si oameni la sol?

Acum nu stiu ce i-au spus consilierii militari americani lui Saaka?vili insa mi se pare sinucidere sa ataci o provincie aflata la granita cu Rusia, granita „blindata” de armata sovietica, provincie guvernata de cativa ani buni cu ajutorul Rusiei, in care traiesc rusi, in care se foloseste rubla ca moneda oficiala, dandu-le astfel motive rusilor sa te atace. Ce-o fi fost in capul lui? Sau al celor care-l sfatuiesc? Chiar credea presedintele Georgiei ca SUA si restul statelor occidentale vor da navala sa-i atace pe rusi si sa salveze tara lui de 5 mil de suflete? Sa se fi bazat Saaka?vili atat de mult pe faptul ca tarii sale i-a fost respinsa, la mustata, aderarea la NATO si a vrut sa dea un exemplu ca merita sa fie primit in organizatia militara?

Tot ieri candidatul la presedentia SUA, John McCain, a cerut ca Rusia sa fie exclusa din G8 pt ca a atacat Georgia. Pe CNN, la emisiunea lui Wofl Blitzer, doi senatori americani, unul republican si altul democrat se intreceau in a sustine ca McCain a gresit si ca nu are sustinere pt afirmatia lui. Cum sa dai Rusia afara din G8? :)

Lectura obligatorie pt cei care sunt pasionati pe subiect, analiza din NY Times de azi, o sa va dau doar inceputul :)

„The image of President Bush smiling and chatting with Prime Minister Vladimir V. Putin of Russia from the stands of the Beijing Olympics even as Russian aircraft were shelling Georgia outlines the reality of America’s Russia policy. While America considers Georgia its strongest ally in the bloc of former Soviet countries, Washington needs Russia too much on big issues like Iran to risk it all to defend Georgia.”

P.S. sa nu se inteleaga ca sunt de acord cu ceea ce fac rusii in Georgia, nope, nu sunt de acord la fel cum nu am fost de acord nici cu ce au facut americanii in Serbia in ’98 pe motive de Kosovo. Pur si simplu incerc sa ma uit dincolo de ceea ce se vede la suprafata … doar e vacanta. Alte pareri?

9 Comentarii
  1. Henrich spune:

    Exista zacaminte de petrol in Osetia de Sud?

  2. orlando spune:

    nu cred insa Georgia e pe ruta de transport a petrolului din Marea Caspica, ruta ce a nu ar implica Rusia, vezi la Fusu ultimul post, vad ca si el are subiecte de vacanta :)

  3. […] face rusii si in Cecenia, Ingusetia si Dagestan, propriile provincii separatiste. Pe aceeasi tema: Orlando. […]

  4. Sorin Tudor spune:

    Ma intreb ce o fi simtit georgianul de rand stiind ca, in urma cu doar cateva luni, tara sa a participat alaturi de NATO la exersarea procedurilor de gestionare a situa?iilor de criz? ale NATO, la nivel politic strategic… Probabil acum realizeaza, pe propria piele, ca politica e politica si business-ul e business. Iar ce rezulta din fierberea ingredientele se pune frumos pe farfurie si se numeste istorie.

  5. zvoner spune:

    In paralel, in Golf au ajuns inca trei portavioane americane, ridicand numarul portavioanelor la 5 iar a navelor adiacente la 35.

    Io zic ca se pregateste ceva… :|

  6. nelu spune:

    Or fi Georgienii putini si saraci, dar nu sunt chiar asa usor de batut. De 3000 de ani au fost cam cotropititi si nu stiu daca numara cate sute de independenta, dar nu si-au pierdut identitatea.
    In Rusia locuiesc din cate stiu eu 1 milion de georgieni. Un razboi deschis cu Georgia ar transforma tara intr-un camp pentru atentate.

  7. Henrich spune:

    In aceste actiuni militare mor mii de oameni simplii, oameni care nu au beneficii directe din transportul petrolului, insa ei trebuie sa moara. Asa au fost razboaiele mereu. Capii dadeau comenzi de la mese rotunde si oamenii mureau afara.

    SUA, Georgia, Rusia, Irak, Afghanistan, Iran, China, Ucraina, Israel, Coreea de Nord … ca toate sunt acolo in apropiere, toti sunt de felul lor nervosi, iar Sarkozy alearga pe campul lor ca un iepuras. Simt ca ametesc cand apar in stiri si reactii germane. Totul suna prea dur si drastic pentru un om din secolul XXI care se uita inapoi in secolul trecut.

    Cat costa un bilet la Insulele Fiji?

  8. Secara spune:

    Pt Henrich: ce te face sa crezi ca Fiji ar fi o destinatie sigura?

  9. zvoner spune:

    Henrich, asta imi aminteste de un german care s-a refugiat in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial intr-un paradis tropical din Sud-Estul Asiei pentru a scapa de razboiul de pe continent. :)

    Cateva luni mai tarziu, ghici unde s-au dat cele mai grele lupte navale intre americani si japonezi? :)

Lasa un comentariu