Apple: The Good, The Bad, The Crazy, The Weird

The Good: 60.6 milioane de device-uri cu iOS vandute in Q1, in crestere cu 9.8 milioane fata de Q1 2012, iTunes a generat 4.1 miliarde USD adica 30% crestere si cam 30% din veniturile Google pe Q1, 800 de downloaduri aplicatii pe secunda, 1 miliarde USD platiti catre dezvoltatorii de aplicatii, 37.4 milioane de iPhone-uri vandute, aproape 20 milioane de iPaduri

The Bad: Profitul de 9.55 miliarde USD este mai mic cu 18% fata de perioada similara a anului trecut desi vanzarile au crescut cu 12%. Este prima oara din Q3 2003 cand profitul scade.

The Crazy: Apple sta acum pe cash sau cash echivalent de aproape 150 miliarde USD

The Weird: Desi „sta” pe ~ 150 miliarde USD cash, Apple se va imprumuta, din motive de taxe, pentru a plati dividende si a rascumpara o parte din actiuni. Asta pentru ca cea mai mare parte a cash-ului e in offshore-uri iar repatrierea in SUA ar insemna 35% impozit.

2 Comentarii
  1. George spune:

    Cand profitul scade desi incasarile au crescut inseamna ca se investe in ceva. Pe termen lung asta nu poate fi decat ok, deci bad doar pentru cei ce au investit pe termen scurt. Banii aia multi sper ca vor fi investiti in ceva inovator si util in acelasi timp.

  2. Silviu spune:

    Cand profitul scade desi incasarile au crescut poate insemna foarte multe chestii:
    – costuri mai mari – iar aici poti avea de exemplu costuri de dezvoltare cum spui tu, insa poti avea si costuri mai mari cu furnizorii, cu marketingul, cu returnarea poate de imprumuturi mai vechi, poate au crescut si costurile cu personalul sau au facut achizitii. Nu trebuie uitate nici problemele cu i5-urile returnate pe garantie. E adevarat, poate in mare parte sunt suportate de foxconn, dar nu cred ca in totalitate.
    – Au vandut mai ieftin: ok, poate numarul lor a crescut, dar poate au vandut mai multe din alea ieftin, unde profitul unitar e mai mic. Si poti vinde 10 4s-uri la 200 de dolari si 2 5-uri de 64 de giga la 650 de dolari si faci profit mai mic decat daca ai vinde doar 8 5-uri de 64 de giga. Competitia e tot mai mare, Apple nu mai are forta de negociere pe care o avea in trecut. Daca Orange se duce si ii spune ca S4 le-a fost oferit de Samsung la un pret cu 30% mai ieftin decat un I5 si ei nu pot sa vanda i5-ul cu 30% mai scump, atunci Apple e nevoie sa mai lase din pret.

    Iar caruta aia de bani arata doar cat de neinteresant e apple de orice altceva in afara de propriile produse.

Lasa un comentariu