cinci despre stenograme

1. Mi se pare grav ca nu stim daca Parchetul avea sau nu dreptul sa publice convorbiri personale („geniala” discutia dintre Vantu si Luca despre carnatii de mistret) ce nu au relevanta cu dosarul Popa. S-au revoltat multi dar nu a pus niciunul mana pe dreptul penal sa traga concluzia, „da, Parchetul era obligat sa puna la dosar toate inregistrarile din respectivul caz” sau „nu, Parchetul nu avea dreptul sa puna la dosar inregistrari ce nu au legatura cu respectivul caz„. Asociatia Jurnalistilor din Romania trebuia sa se informeze inainte de a cere procurolului general explicatii, sa faca trimitere la lege, conform art. x din codul penal sau articolului y din constitutie. Poate o face totusi cineva in zilele care urmeaza.

2. E foarte probabil ca Basescu a avut o intelegere cu Sorin Ovidiu Vantu. Desigur, poate nega o astfel de intelegere si noi ar trebui sa-l credem insa ar fi de preferat sa nu se creada „alba ca zapada” in timp ce SOV e „lupul cel rau”.

3. Cei mai sifonati dupa aceste stenograme raman Stelian Tanase si Cornel Nistorescu, pentru ca amandoi sunt jurnalisti, adica sunt in linia intai a presei, amandoi fac parte din cei care apar pe sticla si ne spun ca albul e negru si negru e alb. Toti ceilalti aparuti in stenograme, Buscu, Enache, Toader, Popa, Stanca, sunt manageri, ei pot spune ca-l ascultau pe Vantu si faceau ca ei, asa cum Buscu si Stanca deja au facut-o.

4. Sper si cred, desi un bun prieten m-a facut naiv, ca toata aceasta nebunie va avea ca finalitate curatarea clasei politice romanesti. Ca plecand de la dosarul Voicu, trecand la dosarul Vantu, pe acele mandate de ascultare au „picat” multi politicieni, iar acestia vor fi in curand trimisi acasa, sa faca altceva decat politica. Ar fi grav daca vor aparea in perioada urmatoare doar stenograme cu politicieni din opozitie (vezi Rusanu si Fenechiu de la PNL).

5. De urmarit daca Sorin Ovidiu Vantu va vinde Realitatea Tv si cine o va cumpara.

P.S. Absolut jenanta situatia in care parlamentarii de la PDL l-au pus pe Basescu cu legile tva-ului redus la alimentele de la baza si neimpozitarea pensiilor sub 2000 ron. E ca si cum, pastrand proportiile, consiliul de administratie/director al unei companii decide ca masa de pranz sa fie gratuita pentru toti angajatii, iar managerul general trebuie sa anuleze aceasta decizie pentru ca nu sunt fonduri pentru asa ceva. Ganditi-va cat de popular va fi respectivul manager in randul colegilor lui. CD-ul = parlamentarii PDL, managerul general = Basescu, colegii = noi toti. Au si gasit la ce legi sa fie neatenti …

P.S.2 Ati remarcat ce luna frumoasa e afara?

12 Comentarii
  1. Dan spune:

    4. Nu vad cum cei care ii vor inlocui pe cei „trimisi acasa” vor putea fi facuti din alt aluat. Nu exista experienta politicii facute „altfel” + vor fi promovati (intern in partid) de acelasi sistem, aceleasi mecanisme (vezi si cazurile tinerelor sperante Ridzi si Anastase)
    5. Probabil miscarile (schimbari de firme etc) lui Dragos arata ca lucrurile sunt mai avansate decat se stie in mod public (credca SOV va vinde doar TVul, pastrand onlineul; interesant de discutat daca onlineul va putea supravietui independent)

    6. Nu inteleg de ce Base nu e suspectat de mai multa inteligenta: promulgarea legilor gresite se va face DUPA motiune. TB aravea deci – in cazul in care guvernul ar pica – o petarda de 800 milioane euro: vrea opozitia sa vina la putere in prag de iarna si cu gaura de 800mil la buget? sa pofteasca!

  2. orlando spune:

    Dan,

    Opozitia nu vrea sa vina la putere, ei vor alegeri anticipate si apoi ‘mai vedem’, iar Ponta si Antonescu nu se pot organiza pentru a avea o adevarata opozitie. Chiar cred ca a fost o gafa cu aceste legi, vezi si panica de dupa.

  3. deontologie 2.0 spune:

    Orlando de ce nu intrebi la voi la juridic? o sa-ti spuna oricare coleg al tau cu ceva drept la baza ca procurorii sint obligati sa puna la dosar toate inregistrarile in asa fel incit sa nu se poata argumenta in timpul procesului ca au fost pasaje scoase din context. in acelasi timp, inregistrarile, incluriv cea cu cirnatii, nu sint pentru a demonstra favorizarea infractorului ci faptul ca vintu poate influenta desfasurarea procesului, deci nu trebuie judecat in stare de libertate.
    p.s. asociatia jurnalistilor din romania nu a facut precizarile astea fiindca are o alta agenda. si cred ca tu stii asta.

  4. Elena spune:

    Chiar nu vedeti ca aceasta tara a ajuns sa fie condusa de analfabeti, agramati, inculti !! Dar raul cel mare vine de la frustrarile pe care le au alesii: Basescu – frustrat ca e incult, parca noi suntem de vina; Anastase – frustrata ca n-o vrea nimeni de nevasta, parca NOI suntem de vina: Geoana – frustrat ca a fost incapabil sa-si securizeze voturile, parca NOI suntem de vina; Udrea – frustrata ca nu are un barbat asa cum a visat, parca NOI suntem de vina; Funeriu – frustrat ca i-a dat cu virgula viteza pumnului lui Basescu, parca NOI suntem de vina; si lista ar putea continua. Iar NOI suntem frustrati ca nu stim sa ne incurajam oamenii de calitate, sa ia fraiele acestei tari si s-o scoata din mlastina. Si aici, NOI chiar suntem de vina!

  5. Mihnea spune:

    Hai ma Orlando, e o eroare de inteles. Oricine mai greseste. Ce, tu insuti n-ai confundat legea TVA economie cu legea TVA industrie (Tevi Vechi din Aluminiu)? Se putea intampla oricui. Ala fara pacat sa arunce primul cu piatra. :))

  6. Fluture spune:

    Cred ca votarea legilor acelea cu TVA 5% sunt o masura populista a PDL-ului de a mai castiga capital imagine. Si cum nu o puteau face „deschis” (din cauza FMI), au recurs la „eroare”. Altfel, lucrurile ar fi fost simple. Telefon la Basescu, trimite-ne-o inapoi si o ingropam. Dupa cum se fofileaza Basescu, e clar ca vrea totusi sa o treaca, in ciuda FMI-ului…

    In ce priveste stenogramele, mi se pare un pic fortat sa cerem respectarea legii, cand incriminatii (si politicienii) o incalca in mod flagrant, zi de zi. Ce vreau sa zic e ca nu are rost sa ne incurcam in chichite, decat in momentul in care, legea, per ansamblu, este respectata. Avem timp, dupa aceea, sa lucram si la chichite. Eu, personal, sunt „incantat” de ceea ce am citit in acele stenograme. Ma face sa am o imagine si mai clara despre mizeria politica-sociala in care se zbate tara mea. Amin.

  7. Lucian spune:

    Au fost votate intentionat de PD-L.
    E strategia lui Basescu de a mai repara lucrurile.

  8. Bogdan spune:

    1. A fost facuta si s-a dat si articolul – art 91^1 alin 4 Cod procedura penala si urmatoarele
    http://www.activewatch.ro/stiri/Buna-guvernare/ALIANTA-PENTRU-STATUL-DE-DREPT-DECLARATIE-DE-PRESA-275.html

  9. catalin tolontan spune:

    orlando: nu doar ca am studiat codul penal, dar am si discutat cu procurori si cu judecatori. Procurorii spun ca ar tb sa puna toate probele la dosar, judecatorii spun ca doar cele relevante. De aceea, Orlando, am si cerut o explicatie publica Parchetului. Ia ca studiu de caz urmatoarea situatie: ce se intimpla daca un om interceptat este sunat de un prieten care-i marturiseste ca e bolnav, ca are cancer si ca va muri? Intra si aceasta convorbire in dosar? E absurd! Si, daca legea prevede asta, atunci hai sa schimbam legea! Dar, pina atunci, Parchetul ar tb sa explice.

  10. orlando spune:

    Multumesc Tolo pentru comentariu.

    Da, daca legea prevede ca respectiva discutie sa intre la dosar atunci trebuie sa intre, sunt de acord cu tine ca tine de domeniul absurdului dar e vorba de o lege. Daca e absurda atunci trebuie modificata.

    Nu-mi dau seama daca voi ati presupus ca judecatorii au dreptate sau ati avut consultanta pe cod procedura penala, my 2 cents, daca in cererea catre procurori aparea si referirea la art 91^1 alin 4 cod procedura penala (multumesc Bogdan pentru link) cred ca cererea era mult mai „solida”

  11. parvan spune:

    acum ca au trecut cele „few days of hate” poate n-ar fi rau sa constatam ca au fost si voci nuantate, acoperite insa de vacarmul general al huiduielilor publice.

    apropo de 4: de curiozitate, insistenta ca proprii membrii sa stea departe de urnele de vot este tot pentru „curatare”? Si negocierea ca si membrii celorlalte partide din coalitie sa faca la fel e tot pt curatenie? Daca da, sunt suspectati ca ar avea ceva murdarie pe maini? :)

  12. orlando spune:

    B?sescu a promis FMI c? nu promulg? legile privind TVA redus? la alimente ?i neimpozitarea pensiilor – stirea zilei pe Mediafax.ro

Lasa un comentariu